Gelen cevapta 11 bin civarında kişinin bu maaştan yararlandığı bildirildi. Uğur Kalkan, kentimizde işten çıkarılan işçi sayına rağmen, işsizlik maaşından yararlanan kişi sayısının oldukça az olduğunu belirterek, “DİSK'e bağlı Tekstil İşçileri Sendikası Gaziantep Temsilcisi Nihat Bencan’ın geçtiğimiz günlerde Organize Sanayi Bölgesinde 50 bin kişinin işten çıkarıldığını söyledi. Ancak İşçi Bulma Kurumu verilerine göre işsizlik maaşından yararlanan kişi sayısı 11 bin civarında. Bu rakam işsiz oranına bakıldığında oldukça az” dedi.
GERÇEK İŞSİZLİK ORANI DEĞİL
Ekonomik krizin Türkiye’nin en büyük sanayi üslerinden Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi’ni vurduğunu, DİSK'e bağlı Tekstil İşçileri Sendikası Gaziantep Temsilcisi Nihat Bencan’ın geçtiğimiz günlerde Organize Sanayi Bölgesinde 50 bin kişinin işten çıkarıldığını söylediğini hatırlatan Kalkan, “İşsiz kalanların ya da ücretsiz izne gönderilenlerin sayısının 50 bini bulduğu bir kentte sadece 11 bin kişinin işsizlik maaşı alabilmesi düşündürücü. 11 Bin rakamı firmaların işten çıkarıp işsizlik maaşı almaya hak kazananların sayısı. Bu aslında gerçek işsizlik oranı değil. Bu 11 Bin kişiye firmaların işten çıkarıp işsizlik maaşı almaya hak kazanmayanlar ve çalıştığı iş yerinden kendi isteği ile ayrılanlar dahil değil. Onları da dahil ettiğimiz zaman işsiz vatandaş sayımız çok daha yukarılara çıkacaktır” diye konuştu.
BU NASIL BİR SİSTEM?
Herkesin işsizlik maaşından yararlanamadığını, işsizlik maaşından yararlanmak için 600 gün sigortalılığın yanında son 120 gün kesintisiz çalışma şartı olduğunu belirten Kalkan, “Son 120 gün içinde bir gün dahi rapor alsanız işsizlik maaşından yararlanamıyorsunuz. Bu nasıl bir sistem. Az ya da çok herkesin işsizlik maaşından yararlanma hakkı olmalı. İşsizlik maaşı alma kriterlerinin çalışanlar lehine iyileştirilmesi gerek’ diye konuştu. Meral KINACILAR