FIBA Avrupa Kupası Son 16 turu rövanş maçı için Türkiye’ye gelen İsrail’in İroni Sha takımıyla Gaziantep'e gelen İsrail heyeti Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkan Fatma Şahin ile görüştü. Spor salonundaki ilginç diyalog İsrail Spor Bakanı Miri Ragev ile Fatma Şahin arasında yaşandı.

Fatma Şahin'in Gaziantep Hayvanat Bahçesi'nde bulunan filden söz edip fil talebinde bulunmasından sonra İsrailli Bakan "Bir anlaşma yapacağız. Onlara filler vereceğiz ve bize Hizkiya kitabesini versinler "dedi. Şahin, Ragev'in tarihi değeri çok yüksek olan eski bir İbranice yazıt için iki fil teklifinde bulunmasını şaşkınlıkla karşıladı.

İsrailli Bakan'ın istediği ve Osmanlılar döneminde İstanbul'a getirilen 2700 yıllık Siloam yazıtı İncil'de geçen Kral Hizyikia'nın Kudüs'teki tünel inşaatı için önemli bilgiler taşıyor.

Siloam yazıtı, Hizkiya'nın tünel inşaatı ve Yahudilerin genel olarak Kudüs'e olan bağlantısı hakkında İncil'in en açık kanıtı sayılıyor.

Orijinali İstanbul Arkeoloji Müzesinde bulunan yazıtın bir kopyası Kudüs'teki İsrail Müzesi'nde bulunuyor.

En eski İbranice yazıtlardan biri olarak kabul edilen yazıt İsrail tarihi için önemli bir belge. İsrail Hükümeti daha önce de Türkiye hükümetinden yazıtı istemişti.

Başkan Şimon Peres, 2007'de Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ü en azından İsrail'e tablet ödünç vermesini istemiş ve yazıt İsrail'in 70. yıldönümü kutlamaları için halka açık gösterilmişti.