Gaziantep Üniversitesi’nde yapılan Otomatik Kumaş Hata Denetim Makinası hatalı dokumayı önleyip milyonlarca liralık israfı önleyecek. Gaziantep Üniversitesi öğretim üyelerinin bir bölümünün yaşama geçirdiği Otomatik Kumaş Hata Denetim Makinası, kumaştaki hataları etkin bir şekilde denetlerken, üzerinde çalışılan sistem ile de hatalı dokuma önlenerek Türkiye ekonomisine milyonlarca liralık ekonomik katkı sağlayacak.

5 YILLIK ÇALIŞMANIN ÜRÜNÜ

GAÜN Makine Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Canan Dülger ve Tekstil Mühendisliği öğretim üyeleri Prof. Dr. Mehmet Topalbekiroğlu ile Yrd. Doç. Dr. Halil İbrahim Çelik’in 5 yıllık çalışması sonucu yaptığı Otomatik Kumaş Hata Denetim Makinası ile, dokunan kuşamların hatalı bölümlerinin tespiti sağlanıyor. Kalite kontrol görevlilerinin çıplak gözle yapmaya çalıştıkları hatalar makinayla daha kısa sürede ve etkin olarak denetlenip, ilgili kişiler uyarılıyor. Bu önemli buluşla yetinmeyen GAÜN Araştırma ekibi, bu kez de hatalı dokumayı önlemek için çalışmalarını yoğunlaştırdı. Üzerinde çalışılan sistem ile, dokuma makinası üzerine monte edilecek kaliteli bir kamera ile dokunan kumaş incelenecek. Böyle hatalı dokuma anında hemen makine başındaki görevli uyarılıp, makine durdurularak hatalı üretim önlenecek. Böylelikle de makinadaki gerekli hatalar düzeltilip, hatasız üretime devam edilecek.

DENETİM YAPILABİLİR

Yeni makinayla ilgili çalışmaların devam ettiğini ve önümüzdeki 4-5 yıl içinde patenti alınıp, seri üretimde kullanılabilir bir makinanın yapımının tamamlanacağını belirten proje ortaklarından Yrd. Doç. Dr. Halil İbrahim Çelik şunları söyledi: “Şuanda makinamızla dokuma işleminin tamamen yapılıp yapılmadığı, kaçık var mı, iplikler üst üste gelmiş mi, kalın ya da ince dokunmuş mu gibi hataları kısa sürede ve etkin bir şekilde denetleyebiliyoruz. Yeni çalışmamız yaşama geçtiğinde ise hatalı dokuma başlar başlamaz hemen makinanın durdurulup milyonlarca liralık maddi zararın ününe geçilmiş olacak. Kumaştaki hata oran ve değerlendirmesi kişiden kişiye göre değişir. Bir kalite kontrolcünün hata olarak kabul ettiği şeyi bir başkası kabul etmeyebilir. Makinamızla bu sıkıntı ortadan kalkmakta ve objektif bir değerlendirme yapılması sağlanmaktadır. Ama, makinamızın diğer aşamaları da tamamlanınca çok önemli bir buluşa imza atılmış olacak.” BÜLTEN