Gastronomi dalında Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütünün "Yaratıcı Şehirler Ağı"na dahil edilmeye hak kazanan Gaziantep'in lezzetlerine lezzet katan pul biberin önemli adreslerinden İslahiye ilçesi, kırmızı biberlerin yetişmesiyle adeta kırmızıya bürünüyor.

Türkiye'nin pul ve toz biber talebinin yüzde 30'unun karşılandığı ilçede hasat edilen biberler, geçimlerini buradan sağlayan mevsimlik işçiler tarafından ayıklanıp kurutularak, işlenmeye hazır hale getiriliyor. İslahiye ovasında bu yıl 20 bin dekar alanda ekimi yapılan ve bölgede "kırmızı altın" olarak nitelendirilen acı kırmızı biber, bin bir zahmetle sofralara uzanıyor. Yurt içinden olduğu kadar yurt dışından da rağbet gören pul biberin tarladan fabrikaya uzanan yolculuğunda önemli bir yer tutan temizlenme aşaması da mevsimlik işçiler tarafından yapılıyor.

MEVSİMLİK İŞÇİLER AYIKLIYOR

İlçedeki 10 fabrika tarafından çöplü olarak 7, temizlenmiş olarak 9 liradan alınan biberler, hemen her mahallede kurulan temizleme çadırlarından mevsimlik işçiler tarafından ayıklanıyor. Büyük küçük demeden tüm aile fertlerinin katıldığı temizleme aşamasında mevsimlik işçiler günlük ortalama 35 ila 40 lira para kazanıyor. Çoğunluğunu Şanlıurfa'dan gelen ailelerin oluşturduğu mevsimlik işçiler için biberlerin temizlendiği alanda mırra satışı yapan kafeteryalar ve bakkal da bulunuyor. İşçilerin emekleriyle temizlendikten sonra kurutulan biberlerin kilogramı 15-20 liradan tüketiciye ulaştırılıyor. AA