Gaziantep Servis Araçları İşletmecileri Esnaf Odası Başkanı İsmet Özcan, trafik polislerinin bir günde aynı aracı üç defa kontrol ettiğini, kontrolden ve eğitimden servis yapmaya zaman bulamadıklarını söyledi. Servisçilerin başta Büyükşehir Belediyesi, Milli Eğitim Müdürlüğü, polis ve jandarma ayrı ayrı eğitimden geçirdiğini belirten Özcan, "sağlık belgesi, ikametgah SRC belgesi, psikoteknik savcılık belgesi, eğitim sertifikası, GBT sorgusu, ehliyet çıktısı ceza puanını gösterir şekilde olması gerekir. Şimdi ben soruyorum, "Hangi meslekte bu kadar belge, bu kadar sorgulama var?" diye sordu.

Son günlerde kendilerini üzen haberlerin yapıldığını belirten Özcan, hiç bir zaman sıfır hatalarının olduğunu savunmadıklarını ve her meslek grubunda olduğu gibi kendi içlerinde de kurallara uymayan servislerin olduğunu vurguladı. Özcan, bunların azınlıkta olduğunu ve sayının 80'i bulmayacağına dikkat çekti.

BİN 314 SÜRÜCÜ BAŞARILI OLDU

Bin 524 sürücünün sınava girdiğini ve bunlardan bir 314'ünün başarılı olarak sertifika almaya hak kazandığını söyleyen Özcan, "Sertifikası olmayanlar servis sürücüsü olamıyorlar. Servis sürücüsü olmak için gereken evraklara gelince ehliyetiniz E sınıfı 5 yıl, B sınıfı 7 yıldan az olamaz. Ayrıca sağlık belgesi, ikametgah SRC belgesi, psikoteknik savcılık belgesi, eğitim sertifikası, GBT sorgusu, ehliyet çıktısı ceza puanını gösterir şekilde olması gerekir. Şimdi ben soruyorum, "Hangi meslekte bu kadar belge, bu kadar sorgulama var?" diye konuştu.

İŞİN ÖNEMİNİN FARKINDAYIZ

Özcan şunları söyledi: "Trafik polisi bir günde aynı aracı üç defa kontrol ediyor. Biz kontrolden, eğitimden servis yapmaya zaman bulamıyoruz. Servisçileri başta Büyükşehir Belediyesi, Milli Eğitim Müdürlüğü, polis, jandarma ayrı ayrı eğitimden geçirir. Trafikte bin 300 öğrenci, 2 bin 100 personel olmakla beraber 3 bin 400 servis bulunmaktadır. Bu servislerin olumsuz her hareketi göze çarpmaktadır. Böyle olması da gerekir. Biz yaptığımız işin öneminin farkındayız. Sıfır hata için, hata yapan servisçileri gördüğünüzde başta Trafik Şube Müdürlüğüne, Büyükşehir Belediyesine, odamıza bildirmenizi rica ederiz"

MÜCADELE EDİYORUZ

Kurallara uymayanlara mücadele ettiklerini anlatan Özcan, "Servisleri başta Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü olmak üzere zabıta, jandarma, okul müdürleri, aile birlikleri, öğrenci velileri, şirket yetkilileri ve Servisçiler Odası olarak biz denetleriz. Hatta ülkemizde belki örneği olmadığı yeni bir sistemle Trafik Şube Müdürlüğü sadece servis denetlemek için ekipler kurdu. Bu ekiplerde görev alan polisler, servisler hakkında uzmanlaşmış, işini bilen insanlar. Şirket şirket gezer, eğitim verirler, uyarırlar,uyarılara dikkat etmeyenlere cezayı da yazarlar. Biz de Trafik Şube Müdürümüz, Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanımız ve zabıta müdürümüzle devamlı toplantı yapar, nasıl daha iyi bir servis yaptırırız diye önlemler almaya çalışırız. Büyükşehir Belediyemiz, İl Emniyet Müdürlüğümüz, İl Milli Eğitim Müdürlüğümüzle birlikte Türkiye'de bir ilki gerçekleştirdik. Tüm servis sürücülerine Gaziantep Üniversitesinde, çocuk ve ergen psikolojisi, ilkyardım, hitabet, öfke kontrolü gibi derslerin de bulunduğu 11 başlıkta bir eğitimden geçirip sınav yaptık." LEYLA ÖZEKŞİ POLAT