3 yıldır gelen istihbaratların son 3 ayda daha da yoğunlaştığını belirten Demirdelen, bundan sonraki hedefin ise camiler olabileceğini kaydetti.Gaziantep’te 3 ay önce istihbarati bilgiler üzerine yoğun güvenlik tedbirleri alınan Alevi Dernekleri Gaziantep Şubesi’nde tedbirler devam ediyor. Dernek üyeleri, Aşure Günü etkinliklerini ise istihbarati bilgiler ve operasyon süreci nedeniyle alınan tedbirler çerçevesinde birkaç gün gecikmeli gerçekleştirdi. Dernek binasında yapılan aşure ve yemekler üyelere ikram edildi. Şube Başkanı Yılmaz Demirdelen, “Etkinliklerimizi iptal etmedik. Ancak biraz daha dikkatli oluyor, çok kalabalık bir şekilde bir yerde toplanmamaya çalışıyoruz. Etkinliklerin hepsini icra ediyoruz” dedi.

İstihbarat ve tedbirlerin alınma süreciBaşkan Demirdelen, ilk istihbaratın alındığı ve operasyonların başladığı süreci de anlattı. 3 yıldır benzeri saldırı istihbaratlarının kendilerine geldiğini belirten Demirdelen, yaklaşık 3 ay önce emniyete gelen bilgiler üzerine ciddi tedbirlerin alındığını ifade etti. Demirdelen, “Biz yaklaşık 3 yıldır kendimize göre tedbirler almıştık. Emniyet Müdürü’nün davetinden 3 ay önce de tedbirlerimizi biraz daha yoğunlaştırmıştık. Kendi aldığımız duyumlar vardı. Son istihbarat ve bilgiler doğrultusunda işin boyutunun büyük olduğu, ciddiyetinin çok sağlam olduğunu öğrendik. Buraya yönelik eylemin yapılacağı tespiti net olduğu için emniyet müdürlüğümüz ve güvenlik bürokrasimiz devreye girdi. Burada yoğun tedbirler aldı” dedi.

“Faciayı güvenlik tedbirleri önledi”Yaklaşık bir ay önce Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya’nın kendisini telefonla arayıp, saldırı ihtimalini söylediğini ifade eden Demirdelen, Gaziantep Emniyet Müdürü Erhan Gülveren’in de arayarak, kendisini makamına davet ettiğini anlattı. Emniyetin dernek ile ilgili çekilmiş resim ve çizilmiş krokileri ele geçirdiğini hatırlatan Demirdelen, yapılan operasyonlarda yakalananların da saldırı olasılığını doğruladığını ifade etti. Benzeri bilgilerin verildiği görüşmenin ardından ciddi tedbirler alınması sonucu daha da büyük bir saldırının önlendiğini savunan Demirdelen, “Valimiz ve Emniyet müdürümüz, ilk istihbaratın ardından bizi aradı. Resimler tespit edilmiş, bir şahıs ele geçirilmiş, onun vermiş olduğu bilgiler çerçevesinde bizi makama davet ettiler. Durumu bize izah ettiler, alınabilecek tedbirleri istişare ettik. Bize düşen kısımları, nasıl icra edebileceğimizi anlattı. Emniyet zaten kendi tedbirlerini almıştı. Alınan bu yoğun güvenlik tedbirleri çerçevesinde zaten bu saldırı, bu zamana kadar gerçekleştirilemedi. Bu bizim için büyük sevinç ama son yaşanan hadise bizim için çok büyük üzüntü kaynağı oldu” ifadesini kullandı.

“Gözleri arkada kalmasın”Demirdelen, toplamda 23 kişinin gözaltına alındığı operasyonlarda 3 polisin şehit, 5’i polis 9 kişinin de yaralanmasının üzüntüsünü de yaşadıklarını belirtti. Dernek ve aleviler olarak, şehit polislerin yakınları ve yaralı polisler için ellerinden geleni yapmaya hazır olduklarını da vurgulayan Demirdelen, Üzüntümüz şu ki, buraya saldırı yapılacağı düşünülen hücrenin tespiti ve ele geçirilmesi aşamasında maalesef 3 kıymetli evladımızı şehit verdik. 5 polisimiz gazi oldu, 4 vatandaşımız da yaralandı. Bu evlatlarımız üzülmesin. Bunların evlatları bizim evlatlarımızdır. Bunların anaları babaları bizim anamız, babamızdır. Eşleri bacımızdır. 80 milyon onların kardeşidir, gözleri arkada kalmasın. Üzülmesin ay yıldızlı al bayrağa al oldular, bu milletin bağrında yer aldılar. Onlar ölü değiller, ölüler hainlerdir. Biz şehitlerimiz yakınları için, gazilerimiz için üzerine düşeni devletimiz, milletimiz, biz de kurum olarak, üzerimize düşeni yapacağız” dedi.DAEŞ’in hedefinde olan Alevi Kültür Derneği'nin Başkanı Yılmaz Demirdelen, önceki bombalı saldırının Kürtlerin yoğun bir şekilde bulunduğu kına gecesine yapıldığını belirterek, bundan sonraki hedefin camiler olabileceğini söyledi.

Beraberlik mesajıToplumu bölen, parçalayan düşüncelerden uzak durulması konusunda da çağrıda bulunan Demirdelen, “Sonuçta bu gemide hep birlikte yaşıyoruz. Barışı, kardeşliğimizi muhafaza edelim. Böyle zor günlerde daha fazla kenetlenmeye, daha fazla bağlarımızı güçlendirmeye ihtiyacımız var. Sakın ola bu tür eylemler bizi yıldırmasın. Türk milleti zaten bu tür şeylerden yılacak ve korkacak bir toplum değildir. Herkesin bunu böyle bilmesini istiyorum. Bu toplumda hepimiz kardeşçe, iç içe yaşıyoruz. Bu toplumu bölen, parçalayan düşüncelerden uzak durulması gerektiğini işaret etmek istiyorum” ifadelerini kullandı.Demirdelen, net olarak derneğin ve Alevilerin neden hedefte olduğunu bilmediğini belirterek, bölgedeki son gelişmeler çerçevesinde değerlendirildiğinde ise eylemin amacının toplumu, ayrıştırmak olabileceğini belirtti. Gaziantep’te kına gecesinde Kürtlerin yoğun olarak bulunduğu bir kına gecesine gerçekleşen 56 kişinin yaşamını yitirdiği canlı bomba saldırısını hatırlatan Demirdelen, “Bizim tespitimiz, bir düğünde etnik kimliği Kürt kardeşlerimizden olan bir topluluğa yönelik bir eylem gerçekleştirilmişti. Toplumda duygusal bağların zayıfladığı düşünülerek, bir eylem gerçekleştirildi. Sonra alevi toplumunun yoğun olduğu bir bölgeye eylem planı varsa, akabinde de camiye yönelik bir eylem olabilir. Duygularımızı, zayıflatmaya, kırmaya yönelik, bir eylem süreci olduğunu düşünüyoruz. Bu toplumun kardeşliği kuvvetlidir, bağları güçlüdür. Kimse bu kardeşliğe zarar veremez” dedi.Öte yandan Gaziantep'te son bir ay içerisinde bir cem evi ve bir camide canlı bomba eylemi gerçekleştirileceği istihbaratı alınmış ve bölgelerde geniş güvenlik tedbirleri alınmıştı.