IŞİD Türkiye sınırına dayandı ve Suriye köylerini ele geçirince, buralarda yaşayan Suriyeli vatandaşlar kaçarak sınırımıza geldi. Daha sonra sınır açılarak yaklaşık 5 bin Suriyeli Türkiye topraklarına alındı. Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Türkiye var ve güçlü oldukça kendisine sığınan herkese yardımcı olacaktır” dedi.

İç karışıklığın sürdüğü Suriye’de, PYD kontrolündeki Kobani’yi ele geçirmek isteyen IŞİD militanları saldırmaya, Suriyeli siviller ise kaçmaya devam ediyor. Türkiye, önce sadece kadın, çocuk ve yaşlıların içeri alınmasına izin verdi, ancak sınır hattında yaşanan gerginlik ve patlamanın ardından tel örgülerin arkasında bekleyen Suriyelilerin Türkiye'ye girişlerine izin verildi. IŞİD zulmünden kaçan Suriyeliler Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinden Türkiye’ye kabul edildi. Başbakan Ahmet Davutoğlu, sınıra ilk etapta yaklaşık 4 bin kişinin geldiğini belirterek, "Türkiye var ve güçlü oldukça kendisine sığınan herkese yardımcı olacaktır” dedi.

KOBANİYİ ELE GEÇİRMEK İSTİYOR

İç karışıklığın sürdüğü Suriye’de, PYD kontrolündeki Kobani’yi ele geçirmek isteyen IŞİD militanları saldırmaya, Suriyeli siviller ise kaçmaya devam ediyor. IŞİD militanları Kobani’ye giden güzergah üzerinde bulunan köylere saldırı başlattı. Türkiye sınırının yakınındaki köylerde çıkan şiddetli çatışmaların ardından bazı köyler IŞİD kontrolüne geçmişti. 20 kadar köyde yaşayanlar ise kendilerine de saldırılabileceği endişesiyle evlerini terk ederek Türkiye sınırına yığıldı.

TAMPON BÖLGE OLUŞTURULACAK

Türkiye’nin, IŞİD’in saldırılarından kaçanları karşılamak üzere Suriye’de bir tampon bölge oluşturma için harekete geçmesinin ardından, dün Diyarbakır’dan mühimmat yüklü olarak havalanan 4 F16 uçağı, bölgede keşif uçuşu yaptı. Her gün 4 savaş uçağının bölgede uçuş yapacağı öğrenilirken, uçakların, Türkiye-Suriye sınır hattında yaşanabilecek olumsuzluklara karşın mühimmat yüklü olarak vur emri ile havalandıkları kaydedildi.

GÖZYAŞLARINA BOĞULDULAR

İŞİD'in saldırılarından kaçarak Şanlıurfa’nın Suruç İlçesi Dikmetaş köyü sınırına gelen Kürt asıllı binlerce Suriyeli, saattler süren bekleyişin ardından güvenlik güçlerinin kontrolünde Türkiye’ye alınmaya başlandı. Çocuklarıyla birlikte sınırı geçmenin mutluluğunu yaşayan kadınlar, gözyaşlarına boğuldu.

KAMPLARA ALINMAYACAK

AFAD yetkilileri ilk aşamada Suriyelilerin kamplara alınmayacağını, Türkiye'de yakını olmayanların tespit edilmesinin ardından önümüzdeki günlerde Gaziantep, Şanlıurfa, Mardin ve Adıyaman'da bulunan kamplara transfer edilerek barınmalarının sağlanacağı öğrenildi.

İHA/DHA