Gaziantep tekstil sektörünün kalbi niteliğindeki Avrat Pazarı esnafı son zamanlarda Irak ve Suriye'de yaşanan olaylardan dolayı tedirgin. İş yaptıkları çoğu kişide paraları kalan esnaf bu durumun bir an önce bitmesini temmenni ediyor. Kaçak olarak atölye açan Suriyelilerden şikayet eden esnaf IŞİD'in Ortadoğuda yaşattığı durumu ise bu işin tuzu biberi olduğunu artık dükkanlarının masrafını bile zor karşıladıklarını anlattı. Esnaf, Suriye'den Irak'tan müşterilerin geldiğini ancak IŞİD devreye girdikten sonra işlerin tamamen kesildiğini belirtirken, IŞİD'ın Gaziantep'ten veya başka yerlerden mal gittiğinde etiketleri Arapça istediğini, aksi halde ürünü bölgeye sokmadığını belirtti.

IŞİD ARAPÇA ETİKET İSTİYOR

Gaziantep'in tekstil olarak Ortadoğuya açılan kapısı olan Avrat Pazar'ında tekstil ürünleri alım satım işi yapan Mehmet Yıldırım ve Mehmet Ali Yıldırım Ortadoğu'da yaşanan son gelişmelerin sektörü olumsuz etkilediğini belirtti. Yıldırım, "Suriyelilerin verdiği rahatsızlıktan dolayı sıkıntılıyız. Kaçak olarak Suriyeliler işyerlerinde çalışıyor, konfeksyon işletiyor. Esnafın ürettiği mamülü kendilerine göre imal ediyorlar piyasaya görede bu malları uçuz satınca bunlar bizim işimizi kırıyor.Adamlar buraya gelip malları önce peşin alıyorlar daha sonra malı ise yine geliyor bu adamlar bu sefer malı aldıklarında birkaç gün sonra veririz diye gidiyorlar paramız kaldı böyle böyle bizim durumumuz böyle ise diğerleri nasıl bilemiyorum. Bazı işyerlerimizde Suriyeliler çalışıyor bunların yanına diğer Suriyeliler geldiğinde bizim mallarımızı kopyalayıp satıyorlar. Yani ürünü İstanbul'dan getiriyorum adam geliyor yalvar yakar bir tane ver giyecem diye bizden istiyor veriyoruz. Bu sefer adamlar ürünü ucuza tasarlayıp bizim müşterilerimize satıyorlar. Bu son durumlar bizi çok etkiledi. Önceden Suriye ve Irak'a gönderirken şimdi satamıyoruz. IŞİD Gaziantep'ten veya başka yerlerden mal gittiğinde etiketleri Arapça istiyor yoksa ürünü bölgeye sokmuyorlar. Geçen sene pazar Suriye'den dolayı durgunken bizi Irak geçindirdi giyim sektöründe şuanda esnafın çoğu kan ağlıyor mal yapamıyor ya da malı elinde kalıyor, boşta geziyorlar. Piyasa şimdi çok durgun önceden bu zamanlarda çatır çatır iş yaparken şimdi Suriye ve Irak meselesi yüzünden ve tabi Ukrayna'da var unutmamak gerek bizi bitirdi bu meseleler ürün üretemiyoruz, ürün satamıyoruz esnaf korkuyor bu durumlardan. Alacağımızı alamıyoruz vereceğimizi veremiyoruz" diye konuştu.

ÜRETTİĞİMİZ ÜRÜNLER ELİMİZDE DURUYOR SATAMIYORUZ

Muhammet Yıldırım ise olaylardan maddi ve manevi açıdan etkilendiklerini belirterek şunları söyledi:"Geçen sene başımızı işten kaldıracak durum bulamıyorken, şimdi dükkanda sadece geleni geçeni seyrediyoruz. Suriyeli kaçak işçiler tekstil sektöründe çok fazla çalışıyorlar. Bunları herkes biliyor ama ses çıkaramıyorlar nedeni bu insanların çok ucuza çalışmaları. Bu durum işverenlerinin işine geliyor ses çıkarmıyorlar sigortasız çalışıyor bunlar. Eski işlerimiz bitti, kira, elektirik, su parasını zor ödüyoruz. Şu anda ürettiğimiz yazlık ürünlerin hepsi duruyor, normalde şimdiye bu malların bitmesi lazımdı toptancıyım sırf günlük ihtiyacım çıksın diye ürünlerimden bazılarını perakende satışa çıkardım. Dükkan çalışmadığı halde bin lira kira veriyorum, dükkan çalışsa gözüme gelmez ama çalışmıyor. Suriye'de ve Irak'ta yaşanan olaylardan dolayı oradaki müşterilerimiz bize borç taktı gitti. Suriyeli müşterilerimiz geçen sene mal aldı gitti daha parasını alamadık 500 TL'miz kaldı" dedi.

IŞİD'DEN SONRA BÖLGEYLE İŞLERİMİZ KESİLDİ

Tekstil Ürünleri imalat ve toptan satışı yapan esnaflardan Erol Gözcü ise IŞİD'den sonra işlerinin Suriye ve Irak ile tamamen kesildiğini söyleyerek şunları konuştu: "Suriye'den Irak'tan müşterilerimiz geliyordu IŞİD devreye girdikten sonra işlerimiz orayla tamamen kesildi. Suriye'de iç savaş varkende Irak'ta savaş varkende müşterilerimiz vardı. IŞİD ne zaman oraya girdi işlerimiz kesildi. Yurtdışına artık satış yapamıyoruz önceden bizim normal vatandaşlar gibi girip çıkan Suriyeli,Iraklı müşterilerilerimiz gelirken IŞİD'den sonra onlarında ayağı kesildi. İç savaş varken adam gelip burdan mal alıyordu şuan o insanlar canlarının derdinde. Önceden biz Irak'a kendi mahallemize girer gibi çok rahat girip çıkarken IŞİD geldikten sonra işimiz tamamen bitti. Biz malımızın yarısına yakınını Irak'a satıyorken şimdi hiç satamıyoruz.Irak Türkiye'nin bel kemiği o bittiği an bizde biteriz"diye konuştu.

ESNAF BORCUNU ÖDEYEMİYOR

Gaziantep'te 10 yıldır tektil işiyle ilgilenen İbrahim Demir ise konuyla alakalı çarpıcı şeyler anlattı. Demir, "Ortadoğuda yaşanan olaylar bizi çok kötü etkiledi. Önceden oralardan gelen çok müşterimiz vardı şimdi hiç birisi kalmadı. Esnaf borcunu ödeyemiyor. Günlerdir dükkanlarımızda siftahsız oturuyoruz. İnsanlar dertlerini anlatmaya korkar olmuş bu bende böyleyse herkeste böyledir. Biz vergi ödüyoruz, Suriyeliler dükkan açıyor, atölye açıyor vergi vermiyor. Çoğu yerde Suriyeliler kaçak çalışıyor zabıtanın bunuda denetlemesini istiyoruz . Önceden 60 TL yevmiye ile Antep halkı çalışırken şimdi Suriyeliler çok ucuza çalıştığı için kendi halkımızda 20 TL yevmiye ile çalışıyor. Esnafın Irak olsun Suriye olsun buralarda çok parası kaldı, esnaf sonradan uyandı ama boş şimdi herkes oralara borca mal satmıyor ama batan battı. esnafın çekleri kaldı, esnaf ekmeğe muhtaç oldu. Bu durumların en kötü yönü ise para dönmediği için bizim mal aldığımız yerler borcumuzu ödeyemediğimiz için bize dolandırıcı gözüyle bakıyorlar."

SURİYELİLERLE YAŞANAN OLAYLAR MÜŞTERİLERİMİZİN AYAĞINI KESTİ

Suriye ve Irak pazarlarının Gaziantep için çok önemli yerler olduğunu söyleyen tekstilci Halil Olgaç ise, "Gaziantep tekstil sektörü bu sıkıntılı durumdan çok etkilendi. Bırakın Gaziantep'i İstanbul bile etkilendi bu durumdan. Irak ve Suriye'de yaşanan savaştan dolayı müşterilerimiz rahat gelip gidemiyor ödeme yapamıyorlar bize. Bizde böyle olunca şuanda ödemelerimizi zor yapıyoruz . Suriye ve Irak Gaziantep tekstili için çok önemli pazarlardı oradaki savaş bizi canevimizden vurmuş gibi oldu. Ben mallarımı Irak ve Suriye pazarına göre yaptım ama onları satamadığımdan dolayı mallarımın hemen hepsi benim elimde kaldı. Benim işim al-sat Suriye pazarında paramız kaldı ama savaş yüzünden ordakilerede hak veriyorum kimse gelemiyor inşallah bu savaş biterse oradaki arkadaşlar paralarımızı getirecek. Gaziantep'te son günlerde Suriyelilere karşı yaşanan olaylara kadar Suriyeli müşterimiz tek tükte olsa devam ediyordu. Olaylar oldu onlarda gelmiyor artık. Suriyeli Müşterilerimiz can güvenliğimiz yok diye Antep'e gelmek istemiyor hatta bir müşterimiz vardı olaylardan önce on çeşit mal sipariş etti Suriyelilere karşı bu olaylar çıkınca adam adam zorla buraya geldi on çeşit maldan sadece bir çeşitini aldı gitti. Ama biz Gaziantep halkı olarak umutluyuz bu durumların düzeleceğini biliyoruz" dedi. Haluk ŞAHİN