SANKO Holding Onursal Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, yönetmeyi bilmenin işi bilmekten daha önemli olduğunu belirterek, “İlla ki her şeyi ben yaparım derseniz yönetemezsiniz. İşi bilene teslim edin” dedi.

Aydın Ticaret Odası ve Aydın İŞKUR İl Müdürlüğü’nce Adnan Menderes Üniversitesi Konferans Salonu’nda düzenlenen tecrübe aktarım toplantısına katılan Konukoğlu, sanayicilerin, işadamlarının başarısının, yönetme yeteneğine bağlı olduğunu söyledi. Konukoğlu, Vali Yardımcıları Mustafa Ayhan ve Kadir Sertel Otçu, AYTO Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Ülken, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Mehmet Talha Ok, İŞKUR İl Müdürü Rahmi Terzi ile Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı Selattin Çetindağ’ın da katıldığı toplantıda, başarılı olmak isteyenin azim, kararlılık ve sabırla mücadele etmesi gerektiğine dikkati çekti.

İŞ BİLMEK YETERLİ DEĞİL

İşi bilmenin yeterli olmadığını, yönetmeyi bilmenin daha önemli olduğunu kaydeden Konukoğlu, “Hiçbir kimse her işi yapamaz, her yere yetişemez. Önemli olan işin başına işi bileni getirip, bir orkestra şefi gibi onları yönetmektir” diye konuştu. Kentlerin her kademedeki yöneticinin ve sivil toplum kuruluşlarının birlikte hareket etmesi sayesinde elbirliği ile sorunları aşabileceğini anlatan Konukoğlu, şehirlerin üreten, istihdam sağlayan ve ihracat yapanlara sahip çıkması gerektiğine vurgu yaptı.

YERLİ MALI KULLANIN

Türkiye’de yerli ürünler kullanımının yetersiz olduğunun altını çizen Konukoğlu, Hükümetin yerli üretim iş makinalarının kullanımına yönelik düzenlemelerine rağmen bunun gerçekleştirilemediğini bildirdi. “Yerli malı kullanımı artarsa, yerli üretimde kalite artar. Müşteri en iyi mühendistir. Varsa hataları müşteri söyler, üretici de onları giderir” diyen Konukoğlu, “Türkiye’de ithalleri kadar kaliteli makineler üretiliyor. Ar-Ge harcamaları arttı. Ancak yeterli talep yok. Makineler satılmalı ki, varsa eksikleri kullanıcıların bildirimi ile giderilir. Daha iyisi yapılır, Ar-Ge’ye daha çok kaynak aktarılır” ifadelerini kullandı.

KARDEŞLER VE ELTİLER ÇEKİŞİRSE

Aile şirketlerinde kardeşler ve eltiler çekişmesi olursa şirketin sıkıntılar yaşamaya ve hatta dağılma sürecine gidebileceğini bildiren Konukoğlu, şu önerilerde bulundu: “Sanayici ve işadamları çocuklarını ve hatta eşlerini maaşa bağlamalı. Herkes maaşından harcamalı. Böyle olursa hiç kimse bir diğerinin aldığına, sattığına, sahip olduğuna bakmaz. ‘Kardeşin otomobilini yenilemiş’, ‘Hanımına takı almış’ gibi sonunda mutlaka aile içi huzursuzluğa neden olabilecek çekişmeler yaşanmaz. Babalar çocuklarına işyerinde aynı işi yaptırmamalı. Örneğin; birisi üretime, diğeri pazarlamaya bakmalı. Çocukların işyerinde masaları aynı odada olmamalı. Herkese sorumluluk yüklenmeli, alanında inisiyatif alması sağlanmalı. Baba ya da ağabey evlatlar, kardeşler arasındaki işbirliğini koordine etmeli.” HABER MERKEZİ