Kentteki 850 kadın kuaförde başlatılan uygulamanın fotoğrafçılar ve terzilerde de uygulanması hedefleniyor. Çocuk Hakları Merkezi Başkanı Avukat Deniz Kütük Duran, yaklaşık 3 yıldır meslektaşlarıyla gönüllü olarak çalıştıklarını belirtti. Yaklaşık bir ay önce de küçük yaşta evlendirilmek istenen kız çocuklarına kuaförlerde "gelin başı ve makyaj yapılmaması" yönünde karar aldıkları dile getiren Duran, kararı Berberler ve Kuaförler Odasına da ilettiklerini aktardı.

YASAL DÜZENLEMELER YETERLİ DEĞLİ

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde küçük yaşta evliliklerin yaygın olduğuna işaret eden Duran, "Sadece yasal düzenlemelerle bu sorunlar çözüm bulmuyor. Biz ve bizim gibi birçok kuruluşun topyekun mücadele etmesiyle sorunlar aşılabilir. Bu şekilde toplumsal duyarlılık gösteriyoruz. Bir nebze de olsa elimizden geldiğince bu sorunu engellemek istedik. Ben inanıyorum ki diğer illerde de bu çalışmaların devamı gelecektir. Aynı zamanda Fotoğrafçılar Derneği ve Terziler Odasıyla da çalışma yapmak istiyoruz. Yaşı küçük çocuklarımız, aldıkları kararlarla birçok sıkıntı yaşıyor. Bizim asıl hedefimiz, kız çocuklarının okula gitmesidir."

ALKAVA: MUTLUYUZ

Berberler ve Kuaförler Odası Başkanı Mesut Alkava ise Gaziantep Barosu ile aldıkları ortak karar sonucu böyle bir uygulama başlattıklarını belirtti. Kentteki 850 kuaföre afiş astıklarını ifade eden Alkava, "Çocuklarımızın okullarda ve parklarda olmasını istiyoruz. Evlilik onlar için değil. Bu uygulamayı mümkün olduğu kadar yaymaya çalışıyoruz. İnsanlara bu konular hakkında bilgiler veriyoruz. Olumlu geri dönüşler alıyoruz. Halkımız aldığımız karardan dolayı gayet memnun. 850 kuaförümüzün hepsinde böyle bir uygulama başlattık." dedi. AA