Yurttaş Hakları Derneği Başkanı Ali Peri, işsizlik sorununun giderek büyüyen ve bir türlü çözüm üretilmeyen bir sorun olarak durduğunu söyledi.

Peri, siyasetçilerin işsizlik sorununu sürekli gündeme getirdiğini, ancak somut adımlar atmadığını savundu. “bu durumu hala seyretmeye devam mı edeceğiz” diyen Peri, “ülkemizdeki üniversite sayısı 200’e yaklaştı ve açılmayı bekleyen 20 üniversite daha var. Üniversite mezunu işsiz sayısı da milyonlarla ifade ediliyor. Bunun yanında okumayan ya da okuyamayan genç ve işsiz sayısı da her geçen gün artıyor. İşsizlik, çözüm üretilmeyen bir sorun olarak karşımızda duruyor. Çığ gibi büyümeye de devam ediyor” diye konuştu.

İŞÇİ KIYIMI SÜRECEK

Peri, hükümetin yanlış politikaları ve bir türlü somut adım atılamayan Suriyeli sorunları nedeniyle işsizliğin artmaya devam ettiğini söyledi. Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi’nde fabrikaların kapandığı ve işçi kıyımlarının sürdüğü yönündeki iddiaların arttığını belirten Peri, “Son bir yılda işten çıkarılanların sayısı on binlerle ifade ediliyor. Sanayicinin tam bir çıkmazda olduğu söyleniyor. İşçi eylemlerine şahit oluyoruz. Bu sadece görülenler. Bir de sesini çıkarmaya korkanları kattığınızda gerçekten vahim bir tablo ile karşı karşıyayız. Önlem alınmazsa, işçi kıyımları sürecek” diye konuştu.

SANAYİCİ DE PERİŞAN

Sanayicilerin de zorda olmasına rağmen bugüne kadar sesini çıkarmadığını belirten Peri, hem sanayicinin hem de işçinin artık çark ettiğini dile getirdi. Sürekli ortaya koyulan pembe tablolar nedeniyle sanayicinin de önlemini alamadığını ve krizlerin yok gösterilerek adeta ateşin içine atıldığına dikkat çeken Peri, “Bugün birkaç fabrika iflasını vermiş. Bir kısmı da vermek üzere imiş. İhracat düşüşe geçti. Sanayici dış pazarda rekabet edemez duruma geldi. Ne yazık ki, komşu ülkeler başta olmak üzere, dış piyasada hep düşman kazanmamız bu hale getirdi. İhracat yapacak ülke bırakmıyoruz” şeklinde konuştu.

Bir an önce bu soruna el atmalı ve çözüm üretilmesi gerektiğini belirten Peri çözüm önerilerini de şu şekilde sıraladı: “Önümüzdeki yıllarda belki de ülkemizin en önemli sorunu olacak işsizliğe karşı olağanüstü yetkilerle donatılmış bir bakanlık veya bir kurul oluşturulması çok yerinde bir karar olacaktır. Bu bakanlık veya kurul tarafından önümüzdeki süreç için kısa ve uzun vadede bir istihdam politikası oluşturulmalıdır. İstihdam ihtiyacına göre üniversitelerde, bölümler açılmalı, ihtiyaç fazlası bölümler kapatılmalıdır. Tüm çalışanların istihdam koşulları gözden geçirilmelidir. Kendi alanlarında iş bulma olanağı mümkün olmayan gençlere takviye eğitimle yeni iş kapıları açılmalıdır. Bazı yeni üretim modelleri geliştirilerek işsiz gençlerden bir bölümü yeni üretim alanlarına kaydırılmalıdır. İşsizliğin çözümü ve lokomotifi, hiç şüphesiz girişimci işverenlerdir. Özel sektör yatırımlarının ciddi bir şekilde teşvik edilmesi gerekmektedir. KOSGEB, Kalkınma Ajansları vb. kurumlar aracılığı ile işletmelere ve kobilere destekler sağlanıyor ama yeterli olmadığını görebiliyoruz.

Yatırımların, özellikle de kamu altyapı yatırımlarının artırılarak istihdamın artırılması gerekir. Çünkü kamu yatırımlarının artırılması ekonomik aktiviteyi canlandıracaktır. İstihdam üzerinden alınan vergi, prim ve işveren payı gibi mali yükler düşürülmelidir. Bu yolla kayıt dışı işsizliğin en az yarısı kayıt altına alınır. Tarımdan tarım dışı alana yönelecek olan kesime ve okuyamayan veya okumayan gençlere daha kolay iş bulabilmeleri amacıyla mesleki eğitime daha fazla önem verilmelidir. Kayıt dışı istihdam için çözümler üretilmeli ve özellikle Suriyeli sığınmacıların yarattığı kaos ve işsizlik sorununa getirdikleri yük çözülmeli, uluslararası politikalarımız gözden geçirilmelidir. Yaşam standartlarının iyileştirilmesi ve işsizliğin toplumsal bir soruna yol açmaması açısından sosyal politikalara önem verilmelidir.”