Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Hasan Kalyoncu Üniversitesi Kültür Merkezinde düzenlenen panelde yaptığı konuşmada, ekonomik kalkınmanın insanı tek başına mutlu etmeyeceğini belirterek, yaşanabilir şehirler noktasında insanı merkeze alan bir kalkınma modeline ihtiyaç olduğunu söyledi.

KENTLERLE YARIŞIYORUZ

Gaziantep olarak komşu şehirlerle değil Avrupa'daki, Amerika'daki, Asya'daki bir kent ile yarıştıklarına dikkati çeken Şahin, "Burası medeniyet beşiği. Arkeoloji burayı diğer şehirlerden ayıran önemli bir fark. İpekyolu aksında olması, gastronomisi büyük değer katıyor. Ülkelere baktığımız zaman gastronomi şehir ekonomisinde önemli bir kalkınma olarak ortaya çıkıyor. Bizim şehir rekabetinde arkeoloji ve gastronomiyi merkeze alan bir çalışma modelini, şehrin ekonomisinin rekabet gücünü arttırmasında çok önemli olduğunu gördük. Bunun üzerine özellikle dünya ağına dahil olma, mutfak kısmını yoğun bir şekilde çalıştık." Bilginin büyük bir güç olduğunu vurgulayan Şahin, Gaziantep'in sanayi ve ticaret şehri olduğunu, yüksek teknolojiyi kullanarak çalışmaları güçlendirmek gerektiğini belirtti. Belediye olarak şehrin gücünü taşıyacak lojistik destekler verilmesi gerektiğini ifade eden Şahin, akıllı şehirler, depreme, afete dayanıklı şehirler üzerinde çalışılması gerektiğini kaydetti.

SÖZEN: EKOLOJİK SİSTEM YARA ALDI

Hasan Kalyoncu Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Edibe Sözen de konuşmasında, sürdürülebilirlik kavramının 1990'lı yıllarda ortaya çıktığını anımsatarak, hem ekonomik hem de ekolojik dengeyi sağlama sözü verildiğini belirtti. Yıllar içerisinde ekolojik sistemin büyük yara aldığını dile getiren Sözen,"Sürdürülebilirliğin mimarlık, şehir yapılanmalarına ilişkin olduğunu düşünsek de içinde insan olan yapıların nasıl sürdürülebilir olduğunu tartışmak da önemli. Sürdürülebilirlik birçok açıdan ele alınmalı. Artan bir nüfus var. Dünya bu nüfusa nasıl ev sahipliği yapacak, ekolojik hayat kendisini nasıl idame ettirecek?"

ERGÖNÜL: DOĞAYLA YAPILANMA BOZULDU

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sema Ergönül, iş birliğinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, panel sonucunda önemli kazanımlar elde edileceğini belirtti. Doğayla yapılanmanın bozulduğu bir sürecin olduğunu dile getiren Ergönül, "Bu deformasyon hem ekolojik hem sosyal kopmaları beraberinde getirmekte. Duyarlılığımızı kaybetmeden kentleri yeniden yapılandırmak, tüm boyutlarıyla sürdürülebilir kılmak bizlerin en büyük görevlerimizden biri." dedi.