*Bizim belediyeler çok cimri davranıyorlar, bir anlam veremiyorum

*Gaziantep'te 100 bin metrekarenin üzerinde işgal edilmiş vakıf arazisi var

*Belediye ve kurumlar vakıf yerlerini ya istimlak etsin veya vazgeçsin

*Şahinbey Belediyesi ile problemi çözdük, sıra büyükşehir ve Şehitkamil'de

*Vilayete 40 bin metrekare yer verdik, karşılığında çok katlı otoparkı ve vali konağını aldık

*Ben geldiğimde gelirimiz yıllık 600 bin liraydı, şimdi ise yıllık gelirimiz 7.5 Trilyon

Gaziantep Vakıflar Bölge Müdürü İsa Güven, düzenlediği basın toplantısında Vakıfları hantal yapıdan kurtardıklarını belirterek, “2006 yılının Kasım ayında göreve başladığımda, o zaman yıllık gelir 600 bin liraydı. Şimdi yıllık gelirimiz 7.5 trilyon”dedi. İsa Güven bu güne kadar gündeme gelmeyen Kamil Ocak stadının eğer meydan yapılması halinde, mevcut vilayet binasının yıkılarak meydana katılabileceğini ve yeni valiliğin de yıkılacak stadın bir köşesine yapılabileceğini söyledi. İsa Güven bu konuyu Fatma Şahin ile konuştuğunu ve kendisine “kaynak bul, bakalım”dediğini hatırlattı.

GAYRİMENKULLERİ DEĞERLENDİRİYORUZ

Gaziantep Vakıflar Bölge Müdürü İsa Güven 5-11 Mayıs tarihleri arasında kutlanan Vakıflar Haftası nedeniyle basın mensuplarıyla Uğur Plaza Van Kahvaltı Sarayı'nda biraraya geldi. İsa Güven, hedeflerinin 2015 yılında el atmadıkları tarihi eserin kalmaması olduğunu belirterek, "Vakıf gayri menkul değerlerinin korunması konusunda elimizden geleni yapıyoruz. Yap işlet devret modeliyle veya kurum kaynaklarıyla Gaziantep'teki tüm gayri menkulleri değerlendirmeye çalışıyoruz. Bir kısmını değerlendirdik. Bir diğer kısımlarını değerlendirmeye devam ediyoruz" dedi.

ŞAHİNBEY'DE ÇÖZDÜK

Belediyelerin Vakıfların birçok yerini işgal ettiğini, Şahinbey Belediyesi ile sorunu çözdüklerini, sıranın Büyükşehir ve Şehitkamil'e geldiğini söyleyen İsa Güven, "Kan Merkezinin bitişiğinde büyükşehirin işgal ettiği yer var. Yardım vakfının bitişiği. Ondan sonra Tapu Kadasro bölge müdürlüğünün oradaki üst geçitin altı, yani lokallerin olduğu yer, hala istimlak edilmedi. Biz diyoruzki gelin takas edelim, ya da istimlak edin. Tamam tamam diyoruz, sulh yolu ile çözelim, yargıya gidersek 10 yıl sürer bir işe yaramaz. Ama ben gidipde yolu kapatacak değilim. Son merhaleye gelirse yaparım da ama anlaşma yoluyla çözeriz. Biz Şahinbey'le çözdük. Şahinbey'de ne kadar problemli yer varsa bir çuvala koyduk verdik belediyeye, belediye bize okul yeri verdi, biz de Vilayete verdik, Vilayette bize işte çok katlı otopark ve Vali konağının yerini verdi" diye konuştu.

40 BİN METREKARE YER VERDİK

Şahinbey Belediyesi ile çözdükleri işgal edilen vakıf yerlerinden bahseden İsa Güven, "İmam Çağdaş'ın önündeki Han var ya, oradaki dükkanlar yıkılmış yol yapılmış. Halen çözülememişti Karatarla'nın önündeki dükkanları, kaldırdık, ondan sonra Çıksorut'ta cami vardı, taziye evinin yeri vardı. Yukarıda tekrar Düztepe'de 3500 metrekare alan park alanı var, yer vakıfların, belediye düzenleme yapmış, yani birçok yeri çözdük. 28 bin metrekare okul alanı aldık, Vilayete verdik, ayrıca 12 bin metrekare daha verdik 40 bin metrekare Vilayettende çok katlı otoparkı, Vali konağının yerini aldık" dedi.

YA İSTİMLAK EDİN, YA VAZGEÇİN

Şehitkamil'de de işgal edilen vakıf arazileri olduğunu anlatan İsa Güven, "Şehitkamil'de bizim yerlerimiz yeşil alan gösterilmiş. Şimdiki belediye başkanından çok önce. Ancak devlette devamlılık esastır. Haksızlık yapmayacaksın, yeşil alan gösteriyorsan onun bedelini ödersin, vakıf veya her kimse gider kendine göre yatırım yapar. Ama 30-40 yıldır sen imarda yeşil alan göster, kılını kıpırdatma. İşte, Şehitkamil Kaymakamlığının hemen bitişiği. 6 bin metrekare kaymakamlık alanı, 4 bin metrekare yurt, 4 bin metrekare özel idare alanı. Ya istimlak edin ya vazgeçsin. Böyle birşey olmaz. Eşdeğer bir yer verirler veya bedelini verirler. Şehitkamil ve Büyüşehir ile görüşüyoruz. Bize yardımcı olmaya çalışıyorlar" diye konuştu.

DEVİR OLAYI İYİ OLUYOR

Zincirli Bedesten'de birçok esnafın işini yürütemediğini ve devrettiğini belirten İsa Güven, "Devir konusu önemli. Eğer biz devretmeseydik şimdi Zincirli Bedesten'in kapısına biz kilit vurmuştuk. Dikkat etmek lazım. Hava paraları diye birşey sözkonusu değil. Düşükse yükseltiyoruz" dedi.

ÖNERİ GETİRİLSİN, VERELİM

'Biz okul yeri vermeye her zaman hazırız' diyen Güven, "Yeterki öneri getirilsin. İstimlak ederlerse okul yeri veriyoruz, çok verdik" dedi.

VİLAYET BİNASI YIKILSIN

İsa Güven, Vilayet binasının yerinin yıkılmasıyla Gaziantep'in Türkiye'nin en büyük meydanına kavuşacağını belirtti. Bu önerisinin birilerine uçuk gelebileceğini zaten kendisinin de Fatma Şahin'e söylerken başkan uçuk olduğunu dile getirdiğini belirten İsa Güven, "Mevcut vilayet binası çok hantal ve çok kullanışsız. Modern bir vilayet binasına ihtiyaç var. Vilayet binası şu anki Stadın bir kısmına yapılmalı. Mevcut bina yıkılmalı. O zaman Gaziantep Türkiye'nin en büyük meydanına sahip olur" dedi.

FATMA HANIM, KAYNAK DEDİ

'Başkan hanıma, eğer siz bunu yaparsanız, 200 yıl isminiz Gaziantep'te anılır dedim' diyen İsa Güven, "Bence çok mantıklı bir öneri. Eğer bu gerçekleşirse iyi olur. Maliyet fazla olmaz. Ne olacak? Birilerine uçuk bir teklif olarak gelebilir. Zaten teklif ederken uçuk proje teklif edeceğim dedim. Başkan hanımda, 'kaynakta yardımcı ol, ben yapayım dedi" diye konuştu.

BİZİMKİLER CİMRİ DAVRANIYOR

Kayseri'de Vakıflara, 300 bin metrekare yeşil alan karşılığında 300 bin metrekare ticari alan verildiğini söyleyen İsa Güven, "Kayseri Büyükşehir bu şekil yaklaştı. Bizimkiler o kadar cimri davranıyorlarki, ben onlara bir anlam veremiyorum. Yeşil alan veya sorunlu olan 100 bin metrekarenin üzerinde. Genel olarak Gaziantep'te bizim 200 bin adet gayrimenkulümüz var. Belediyeler ve kurumlar işgal etmiş" dedi.

YARIŞMA DÜZENLENDİ

Vakıflar Bölge Müdürlüğü olarak yaptıkları çalışmalar hakkında bilgiler veren İsa Güven, "Vakıf ve İktisat' temasıyla kutladığımız Vakıf Haftası'nın önemli etkinliklerinden biri olarak ''Vakıfların İktisadi Hayata Etkileri''konulu yarışma düzenledik. Birinci ve ikinciye dizüstü bilgisayar, üçüncüye tablet bilgisayar ödülü verilecek. Yarışma Bölge Müdürlüğümüzün sorumluluk alanı olan Gaziantep ve Kilis'teki üniversite öğrencilerine yönelik olarak, Vakıf Medeniyetiyle ilgili farkındalığı güçlendirme amacıyla gerçekleştirildi. Yarışmanın birincisi ''Gizli Özne''konulu kompozisyonla ,Zirve Üniversitesi ,Hukuk Fakültesi 3, sınıf öğrencisi Bilal Doş; ikincisi ''Vakıfların İktisadi Hayata Katkıları '' konulu komposizyonla Gaziantep Üniversitesi,Hukuk Fakültesi 3.sınıf öğrencisi Emine Aslan ; üçüncüsü ''Vakıfların İktisadi Hayatımızdaki Yeri'' konulu komposizyonla,Hasan Kalyoncu Üniversitesi ,Elektirik-elektronik Mühendisliği,3. sınıföğrencisi Fatih Alisinanoğlu seçilmiştir" diye konuştu. Güven, şehir içindeki yedieminler taşındığını ve oraya okul yapılacağını belirtti.

Meral KINACILAR