2014 yılı 2. İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu toplantısı yapıldı. İşsizliğin ele alındığı alındığı toplantıda Vali Yardımcısı Mehmet Taşdögen, işsizlik rakamlarının yüzde 7.2 oranında düştüğünü ve bunun da sevindirici olduğunu söyledi. Gaziantep İş Kur Müdürü Sıraç Ekin ise, İstanbul’dan sonra iş piyasasına işçi kazandıran iller içerisinde ikincinin Gaziantep olduğunu belirtti.

Gaziantep Valilik toplantı salonunda toplantıya Vali yardımcısı Mehmet Taşdögen, İş Kur Müdürü Sıraç Ekin, İl Milli Eğitim Müdürü Celalettin Ekinci ve sivil toplum kuruluşları başkanları katıldı. Taşdögen, "Devletin engellilere çok önemli katkıları olmuştur. Engelli dernekleri ile İŞ-KUR iletişim halindedir. Yeni çıkan yönetmenlik değişikliği ile onlara ek imkanlar sağlanmıştır. Bugün engelli çalıştıma oranımız yüzde 92 oranındadır. Her 100 engelliden 92'si iş sahibi olmuştur" dedi.

DOĞRU DANIŞMANLIK

İş Kur'un çalışmalarıyla işsizlik potansiyelinin düşürüleceğinin de altını çizen Taşdögen, “İş kur yapacağı çalışmalar ile yerel düzeyde işveren ile iş bekleyenler arasında iletişimin sağlanması noktasında iş arayanlarının asıl beklentilerini tespit etmekle çalışmalar başlatması gerekmektedir. Bu sonuçta doğru işe doğru kişi yönlendirilmesi konusunda danışmanlık hizmetlerinin daha çok arttırılması gerekmektedir. İlimizde bilindiği gibi son birkaç yıldır iş kur il müdürlüğümüzün yasalar yoluyla ve yenilenen yönetmenlikle çok büyük bir çalışmalar yaptığını biliyoruz ve ilk 4 ay içerisinde yapılan araştırmalar sonucunda Gaziantep’te yüzde 7 oranda işsizlik düşmüştür ve git gide düşecektir”diye konuştu.

KARARLAR ÖNEMLİ

“Kurumumuzun aldığı kararlarla yapılacak bundan sonraki mesleki eğitim projeleri ve işsizlikle mücadele konularının iş gücü piyasası için çok büyük bir önem arz etmektedir" diyen Taşdögen, "Hepimizin bildiği gibi işsizlik AB ülkeleri’de olmak üzere hemen hemen her ülkenin karşı karşıya kaldığı en önemli sorunlardan biri haline gelmiştir. İşsizlik bir ülkede sadece üretim ve ekonomik kalkınmayı olumsuz etkilememekte, aynı zamanda sosyal problemler, sosyal dışlanma ve yoksulluğu da aynı anda beraberin de getirmektedir. Bu nedenle bu kurul toplantılarında ve bugün burada alınacak kararlar sonrasında iş-kur’un uygulamaya geçireceği projeler ile mesleki eğitim ve istihdam sağlayacak çalışmaları daha iyi bir noktaya gelişi hedeflenmektedir. İşsizliğin önlenmesini gerektiren en önemli çözüm hiç kuşkusuz ki istihdam yaptırabilecek yatırımların arttırılması, iş piyasasının esnekleştirilmesi ve aktif istihdam politikalarının uygulanmasıdır. İş dünyasının en büyük sermayesi sahip olduğu nitelikli insan gücüdür çünkü iyi yetişmiş insan faktörü olmadan diğer bütün faktörler anlam ifade etmeyecektir. Bu nedenle uzun süreli ve kısa süreli işçilerinin giriş ve çıkışlarının nedenleri araştırılmalı, tespit edilmeli ve iş gücü analizlerinin kurumca yapılmasında bu kurulların büyük bir önem arz edeceğini düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

EKİN: ENGELLİLERİN YANINDAYIZ

İŞ Kur Müdürü Siraç Ekin ise, genel bir değerlendirme yaptı. Kurumun yapıyla ilgili bilgi veren Ekin, İstanbul’dan sonra iş piyasasına işçi kazandıran il ikinci olarak Gaziantep olduğunu belirtti. Ekin, yaptıkları projelerde engelli vatandaşları düşündüklerini ve Mart 2014 sonu itibari ile Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü aracılığı ile 4 bin 219 kişinin işe yerleştiğini belirtti. Toplantı son olarak sivil toplum kuruluşlarının önerileri ve talepleri hakkında verilen bilgiler ile son buldu.

HABER MERKEZİ