Gaziantep Ticaret Odası Avrupa Birliği Bilgi Merkezi ev sahipliğinde “İş Sağlığı ve Güvenliği” konulu seminer düzenledi. Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Rıdvan Köksüzer, seminerin açılışında yaptığı konuşmada, tersanelerde yaşanan iş kazalarının ardından Soma ve Karaman’da meydana gelen iş kazalarıyla birlikte iş güvenliği ve sağlığının Türkiye’nin gündemine oturduğunu söyledi.

TEMEL UNSURLAR ÖNEMLİ

Köksüzer, çalışma yaşamındaki gelişmelerin getirdiği sorunların çözümü için yapılan çalışmaların işçi sağlığı ve iş güvenliğinin gelişiminde temel unsur olduğunu ifade etti. Türkiye’de hemen hemen her gün küçük iş kazalarının yaşandığına dair bilgi aldıklarını belirten Köksüzer, şöyle devam etti: “Önceki yıllarda tersanelerde yaşanan iş kazaları, geçen yılda Soma ve Karaman’da meydana gelen iş kazaları bu konuya daha fazla odaklanmamızı sağladı. Bu konu, kamuoyunun daha fazla dikkatini çekti ve konuyla ilgili önemli değişikliklerin yapılması yönünde talepler arttı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü Güvenli İskele, İskelede Güvenlik eğitim ardından 23 Nisan’da yürürlüğe giren “İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu” da iş sağlığı adına önemli bir gelişmedir.”

İŞ GÜCÜ İSTİHDAMINA TEŞVİK

Kanunun, iş sağlığı ve güvenliğinde nitelikli iş gücü istihdamını teşvik ettiğini söyleyen Köksüzer, şunları kaydetti: “İş kazalarının azaltılmasını ve verimliliğin artırılmasını hedefleyen düzenlemeler, sektörde nitelikli işgücü istihdamı için önemli adımlardır. Bu nedenle denilebilir ki bir ülkede iş güvenliği varsa orada sağlık ve mutluluk vardır. İş güvenliği yoksa can kaybı, sakatlık, hastalık, para ve zaman kaybı vardır. Bu nedenle iş güvenliği çok çok önemlidir.” BÜLTEN