Güneydoğu Sanayici ve İş Dünyası Federasyonu Başkanı Mesut İşsever, Irak'ın hızla bir iç savaşa sürüklendiğini ve bu durumun Irak’ın yanı sıra, içerisinde Gaziantep’in de bulunduğu Türkiye’de derin bir siyasal ve ekonomik krize dönüşmesinden endişe ettiklerini ifade etti. İşsever, “Bu durum elbette yeni yatırımları ve iş anlaşmalarını olumsuz etkileyecektir" dedi.

İşsever, Türkiye’nin, Irak'taki Irak Şam İslam Devleti’nin tehdidinin siyasi sonuçlarını hesaplamaya çalışırken, en büyük ikinci ihracat pazarını da kaybetme endişesi yaşadığını açıkladı.

İHRACAT GELİRİ KESİLECEK

Türkiye'nin Almanya'dan sonra en fazla ihracat yaptığı ülke olan Irak'ta yaşanan iç karışıklık, bölgeye geçen yıl 12 milyar dolarlık ihracat yapan Türk şirketleri endişelendirdiğini ifade eden İşsever, “Türkiye'nin ihracatında merkez nokta çatışmaların uzağındaki Erbil olsa da, çatışmaların Kürt bölgesine sıçrama ihtimali nedeniyle ülkenin orta ve güney bölgelerinden yeni sipariş alamadığı gibi, hazır aldığı siparişleri de gönderemiyor. Irak ile ticaret yapan işadamları, Irak Şam İslam Devleti’nin, (İŞİD) krizinin uzaması halinde milyarlarca dolarlık ihracat geliri de kesilecek” dedi.

TİCARİ HAYATA DARBE VURDU

Ülkenin en büyük ikinci kenti konumundaki Musul ve çevresinin Irak Şam İslam Devleti tarafından ele geçirilmesi, dünyanın önemli petrol tedarikçilerinden biri olan Irak'ta ticari hayata darbe vurduğunu da anımsatan İşsever, Irak'ın en büyük dış ticaret partnerlerinin başında gelen Türkiye ise bu krizden en çok etkilenecek ülkelerin başında ve illerin başında ise Gaziantep geliyor” ifadelerini kullandı. İşsever, Irak Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) Irak'ta etkisiz hale getirilmemesinin, Türkiye'ye maliyetinin sanılandan çok daha fazla olacağı görüşünü savunarak, “Kürt özerk bölgesinden Irak'ın geneline dağılan malların miktarının tespiti ise yapılamayacak. Irak'ın ortası ve güneyi ile irtibat kesilirse 12 milyar dolarlık ihracatın, çok fazlasını kaybedeceğiz" diye açıklama yaptı. LEYLA ÖZEKŞİ POLAT