Gaziantepli sanayiciler Merkez Bankası’nın Para Politikası Kurulu Olağanüstü Toplantısı’ndan beklentilerin üzerinde faiz artırımı kararı çıkmasını değerlendirdi. Oda Başkanları ve sanayiciler, durumu olumlu olarak değerlendirdi.

Sanayi Odası Başkanı Adil Konukoğlu, Merkez Bankası'nın Türkiye’nin ekonomisindeki kararlığını tekrar gösterdiğini belirterek, "Uzun vadede faiz oranlarının tekrardan eski seviyelerine doğru yaklaşacağına inanıyorum" dedi.

Ticaret Odası Başkanı Eyüp Bartık, orta vadede Türkiye’nin dinamik gücü olduğunu ve kısa vadede yapılan bu faiz artırımından etkilenmeyeceğini düşündüğünü belirtti. Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Cahit Nakıboğlu ise, Merkez Bankası'nın faiz artırımına rağmen doların ateşi düşmediğini, iç piyasaya çalışanların bu durumdan olumsuz etkileneceğini söyledi. Sanayi Odası Meclis Başkanı Mustafa Topçuğlu, Merkez Bankası'nın elindeki bütün enstrümanları kullandığını ve yapılması gerekeni doğru olarak yaptığını ifade ederken, Ticaret Odası Meclis Başkanı Ali Yener ise, merkez bankasının faiz ile ilgili yaptığı artırımını çok doğru bulmadığını, devletin güçlü olduğunun göstergesinin faizi yükselterek yapılamacağını belirtti.

KONUKOĞLU: İNŞALLAH NORMAL SEVİYELERE GELİR

Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adil Konukoğlu, Merkez Bankası'nın Türkiye’nin ekonomisindeki kararlığını tekrar gösterdiğini ifade ederek, "Önceki gece yapmış oldukları hareket sonucunda dolar bazında bir gerileme, Euro da bir gerileme ve faizlerin çok yükselmesi ve tabi ki şuanda bulunduğu durumdan inşallah ileride tekrar indirim olur diye düşünüyorum. Türkiye’de bu sene hedeflenen enflasyon ve büyüme oranında değişiklik gösterecektir. Ama bunun telafi edilmesi içinde 2’nci çeyrekte, 3’üncü çeyrekte indirimler ile inşallah daha normal bir seviyelere gelir diye düşünüyoruz”dedi.

ÖNEMLİ OLAN REEL KUR

Merkez Bankası tarafından çıkan faiz artırımı kararının beklentilerin üzerinde olduğunu kaydeden Konukoğlu, “Şu an için bu faiz oranları yapılması gerekenin üzerinde bir hareketti. Bu da Merkez Bankası’nın ne kadar ekonomi üzerinde kararlı olduğunu ve enflasyon yönü ile de Türkiye’nin büyümesiyle de döviz kurlarının artışları yönüyle de ne yapılması gerektiği kararlılığını gösterdi. Ben bunun ileriki dönem içinde geriye doğru geleceğini düşünüyorum. Uzun vadede faiz oranları tekrardan eski seviyelerine doğru yaklaşacağına inanıyorum. Çünkü bu yüksek faiz oranı sürdürülebilir büyümeyi engeller. Bundan dolayı da bunun mutlaka ileriki dönem içerisinde tabi ki bunun zamanını merkez bankası belirleyecektir. Onların kararlılığı doğrultusunda gidecektir. Bundan dolayı şu anda yapılması gereken yapıldı. Bunun tabi ki doların aslında durumuna çok fazla dikkat etmemek gerekir. Çünkü neticede serbest piyasa kuru tabi ki bu faiz oranlarıyla birlikte mutlaka geriye daha geriye gidecektir. Ama bunun şoku dün geceden bu yana görüyoruz. Bundan sonra tekrar geriye gelmesi söz konusu olabilir. Ama önemli olan reel kurun ortaya çıkması. Önemli olan bu bizim için çünkü. Bundan dolayı biz üretime dayalı büyüme, ihracata dayalı bir büyümeyi gerçekleştirmek istiyorsak da kurların çok fazla geriye gelmesinin de doğru olmadığını düşünüyorum” diye konuştu.

BARTIK: ORTA VADEDE UMUTLUYUM

Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Eyüp Bartık ise orta vadede Türkiye’nin dinamik gücü olduğunu ve kısa vadede yapılan bu faiz artırımından etkilenmeyeceğini düşündüğünü kaydederek, “Hepimizin bildiği gibi Amerika Merkez Bankası FED’in faiz artırımı yapmayıp para politikasını daha çok sıklaştıracağı sinyallerini vermişti. O günde gelişmekte olan ülkeler gibi ülkemizde de ciddi anlamda para çıkışı başlamıştı. Bu tabi dövize talebi arttırdı. Aslında belki birazcık daha erken artırılabilirdi. Fakat dövizin düşeceği tahmini yapıldı. Bu tabi ülkemizde ki yatırımları kısa vade de ciddi anlamda faizin artırışı etkileyecektir. Ama ben orta vade de Türkiye’nin dinamik gücü olduğunu düşünüyorum. Bunlardan pek etkileneceği inancında değilim” dedi.

PSİKOLOJİK SORUNLAR YAŞANABİLİR

Kısa vadede psikolojik sorunların yaşanabileceğine dikkat çeken Bartık, bu sorunların uzun vadede stabil hale geldiğini ifade ederek, “Tabi kısa vade de psikolojik olarak sorunlar oluşabiliyor. Ama uzun vade de mutlaka bunlar stabil hale geliyor. Bizim ülkemizde önemli olan tek şeyimiz istikrarımız. Burada belki cari açığa da bu vesile ile döviz yükseldi düştü. Ani farkla cari açığı destekleyebilir. Ama bütün üreticilerimiz ticaretçilerimiz, ithalatçılarımız bunların tamamı istikrardan yana. Bize de bugün içerisinde telefonlar geliyor; faizler ile ilgili hem görüş sunuyorlar hem de tavsiyede bulunuyorlar. Genel olarak üyelerimizin bize yansıttığı şeyler. Türkiye de istikrarın daha önemli olduğunu bu istikrarı biz mevcut siyasi partiden hükümetimizden bekliyoruz. İstikrar istiyoruz. Gaziantep yatırımcısını kısa vadede psikolojiler bozulur, etkilenir. Ama Gaziantep biliyorsunuz Türkiye de girişimcilerimiz bol olduğu girişimci fabrikası olan bir şehir. Orta vadede uzun vadede etkileyeceğini pek fazla düşünmüyorum” açıklamasını yaptı.

NAKIBOĞLU: DOLARIN ATEŞİ DÜŞMEDİ

Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Cahit Nakıboğlu, Merkez Bankası'nın faiz artırımına rağmen doların ateşi düşmediğini belirtti. Nakıboğlu, dolardaki artışın ihracatçıyı çok fazla etkilemeyeceğini, ancak iç piyasaya çalışan veya dolar euro borcu olanların bundan olumsuz etkileneceğini söyledi.

GAZİANTEPLİ YATIRIMCININ GÖZÜ KARA

Gaziantepli yatırımcının gözünün kara olduğunu belirten Cahit Nakıboğlu, "5.nci Organize Sanayi Bölgesinde 22 fabrikanın inşaatı bitti. Üstelik henüz altyapı olmamasına rağmen bitti. Yol yok, elektrik yok. Diğer fabrika inşaatları devam ediyor. Gaziantepli üretiyor, çalışıyor. Türkiye'de birtakım oyunlar oynanıyor. Bekleyip göreceğiz" dedi.

TOPÇUOĞLU: MERKEZ BANKASI DOĞRU OLANI YAPTI

Gaziantep Sanayi Odası Meclis Başkanı Mustafa Topçuğlu, piyasalarda istikrar ve güvenin çok önemli olduğunu belirterek, "Merkez Bankası'nın elindeki bütün enstrümanları kullandığını ve yapılması gerekeni doğru olarak yaptığını düşünüyorum. Sanayici ve işadamını en çok rahatsız eden şey dövizin ve faizin ani yükselmesi ve ani düşmesi. Hem dövizin, hem faizlerin istikrarlı şekilde gitmesi önemli. Aşırı yükselme ve düşme işadamı ve sanayiciyi olumsuz etkiler" dedi.

BUNLAR GEÇİCİ

'Pisayalar istikrarı sever' diyen Topçuoğlu, "Eğer dövizdeki ve faizdeki dalgalanmalar azalırsa yatırımlar çok etkilenmez. Bu gelişmelerin yatırımları etkilememesi için istikrara ihtiyacımız var. Merkez Bankası'nın müdahalesini piyasaların istikrarı açısından doğru buluyoruz. Doların düşmesinden çok istikrarlı gitmesi önemli. Tabi tüm bu gelişmeler geçici. Türkiye zaman zaman bu dönemleri geçirdi, sanayici, işadamları süreci iyi yönde geçiştirecektir, çünkü tecrübesi var" dedi.

YENER: FAİZ ARTIRIMINI DOĞRU BULMUYORUM

Gaziantep Ticaret Odası Meclis Başkanı Ali Yener, merkez bankasının faiz ile ilgili yaptığı artırımını çok doğru bulmadığını, devletin güçlü olduğunun göstergesinin faizi yükselterek yapılamacağını belirterek, "Döviz ve faiz noktasında neden bu hale gelindi buna bakmak lazım" dedi.

FAİZ LOBİSİNİN İSTEDİĞİ Mİ OLDU?

'Bu bir siyasi krizse krizin içindeki faiz lobilerini kimler yönetiyor ona bakak lazım' diyen Ali Yener, "Bu faiz artırımı kimin işine geliyor buna bakmak lazım. Bugün ne değişti? Faiz lobisinin istedikleri oldu o zaman. Burada devlet değil, vatandaş kaybedir. Kısaca merkez bankasının faizle oynamasını doğru bulmuyorum. Merkez bankasının müdahalesinden dolayı birçok insan bu işten zarar görebilir. Merkez Bankası faiz hariç, başka enstrümanlara yönelebilirdi. Merkez Bankası yaptığı bu müdahaleyi değişik enstrümanlarla kararlı bir şekilde daha önce yapabilirdi. Şimdi tüm dengeleri bozan kurla bu sorunu çözmeye çalışıyor" diye konuştu.

Meral KINACILAR