Vali Erdal Ata ve Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin'in Suriyeliler yönelik yapılan eylemlerle ilgili yaptığı sağduyu çağrısına oda ve dernek başkanları da destek verdi. Sanayi Odası Başkanı Adil Konukoğlu, "Şehrimizde yaşanan bu tarz münferit olayları genele mal etmemeliyiz" derken, Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Cahit Nakıboğlu, Suriyeli sığınmacılar konusunda vatandaşlara sağduyulu olmaları yönünde çağrıda bulundu. Gaziantep Ticaret Borsası Başkanı Ahmet Tiryakioğlu ise olaylar karşısında sağduyulu davranılarak bu sorunların kısa sürede çözüme kavuşması için ortak akılla hareket edilmesi gerektiğini savundu. AK Parti Gaziantep İl Başkanı Ahmet Uzer, " Vatandaşlarımızdan sabretmelerini istiyorum. İslahiye'de çok büyük bir kamp kurulumu devam ediyor. Yetmezse ikinci bir kamp daha kurularak sorunun çözülmesi için adımlar atılacaktır" dedi. Gaziantep Kuyumcular Odası Başkanı Sedat Özdinç'in "işi sağduyulu olarak devlet çözecek" açıklamasına Gaziantep Pideciler-Simitçiler ve Yufkacılar Odası Başkanı Abdullah Sarı, "Misafir olarak kapımızı açmışsak bizde elimizden geldiği kadar sağduyulu olmalıyız" mesajını verdi.

KONUKOĞLU: SOĞUKKANLI OLUN

Sanayi Odası Başkanı Adil Konukoğlu, şehirde son günlerde yaşanan olaylardan üzüntü duyduklarını söyledi. Konukoğlu, "Şehrimizde yaşanan bu tarz münferit olayları genele mal etmemeliyiz. Bu tür olaylar karşısında emniyet yetkilileri gerekli tedbirleri almıştır. Yardımsever Gaziantep halkımızdan, özellikle provokasyona gelmemelerini, sağduyulu ve soğukkanlı davranmalarını bekliyoruz. Zor durumdaki Suriyeli kardeşlerimize misafirperverlik göstermeye devam etmeliyiz’’ dedi.

NAKIBOĞLU: SAKİN VE YAPICI OLUN

Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Cahit Nakıboğlu, Suriyeli sığınmacılar konusunda vatandaşlara sağduyulu olmaları yönünde çağrıda bulundu. Suriyeli vatandaşların zorunlu olarak Türkiye ve Gaziantep'e geldiğini belirten Nakıboğlu, bir kaç kötü olay yüzünden bütün Suriyelileri aynı kapsamda değerlendirmenin yanlış olduğunu ifade etti. Başkan Nakıboğlu, "Gaziantepli vatandaşlarımızın bu durumdan rahatsız olduklarının bilicindeyiz. Fakat nefret söylemleri ve şiddet eylemleri bizleri bu konuda bir çözüme ulaştırmayacak, çözüme ulaştırmayacağı gibi, kaos ortamı oluşturmaktan başka bir işe de yaramayacaktır. Bütün Suriyeli mültecilere aynı muameleyi yapmak ve onları dışlamak biz misafirperver Gaziantep halkına yakışmamaktadır. Bu şekilde davranmak suçsuz ve masum olan Suriyelileri de tehlikeye sokacak ve daha da saldırgan bir tutum sergilemelerine neden olacaktır. Gaziantep adına, daha az zarar görmek adına, bütün vatandaşlarımızı sağduyuya davet ediyorum" diye konuştu.

TİRYAKİOĞLU:ORTAK AKILLA ÇÖZÜLÜR

Gaziantep Ticaret Borsası Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, olaylar karşısında sağduyulu davranılarak bu sorunların kısa sürede çözüme kavuşması için ortak akılla hareket edilmesi gerektiğini savundu. Tiryakioğlu, çözüm yerinin sokaklar olmayacağını yaşanan üzücü olayla ilgili adli mercilerin gereğini yapacaklarını belirterek “Suriye’de yaşanan olayların ardından ülkemize sığınan Suriyeli sığınmacılarla ilgili son dönemlerde Gaziantep’te yaşanan olayları dikkatle izliyoruz. Yaşanan olumsuz olayların bütün Suriyelilere mal edilmemesi gerektiğini düşünüyor sorunların adli merciler tarafından çözüme kavuşturulmasını, vatandaşların sağduyulu hareket etmesini temenni ediyorum"

UZER: KIŞKIRTIYORLAR

AK Parti Gaziantep İl Başkanı Ahmet Uzer, sorunun çözümü için sağduyu çağrısı yaptı. Uzer, “yaşanan olayın yansımasını bir topluma veya bütün Suriyelilere mal etmek ne insani ne de vicdani bir olaydır. Ev sahibi kira ilişkisinde istenmeyen bir durum olması hepimizi derinden üzdü. Daha büyük olayların olmaması için bütün vatandaşlarımı sağduyulu olmaya davet ediyorum” dedi. Ahmet Uzer, yaşanan durumun geçici olduğunu da dile getirerek, “ Vatandaşlarımızdan sabretmelerini istiyorum. İslahiye'de çok büyük bir kamp kurulumu devam ediyor. Yetmezse ikinci bir kamp daha kurularak sorunun çözülmesi için adımlar atılacaktır. “diye konuştu.

KÖTÜ NİYETLİ KİŞİLER VAR

Emniyetin verdiği asayiş aylık raporunda Suriyelilerin suça karışma oranının yüzde 4'ü geçmediğini dile getiren Uzer, “Bu oranı yüksek tutup toplumları birbirleri ile kışkırtmaya çalışan bir takım kötü niyetli kişilerin olduğunu görüyoruz. Bu işten siyasi rant elde etmek isteyenleri biliyoruz. Unutulmasın kavga ve kargaşa üzerinden siyaset yapılmaz. Yapılan siyasetin de kimseye yararı olmaz. Zaman iktidarı ile muhalefeti ile aynı dili konuşma zamanıdır. Gaziantep’te huzuru bozmak isteyenlere asla izin verilmemelidir. Sağduyulu bir şekilde bu geçiş sürecini yöneteceğiz"

ÖZDİNÇ: DEVLET ÇÖZER

Gaziantep Kuyumcular Odası Başkanı Sedat Özdinç ise, "Suriyelilerle bir sıkıntımız yok. Vatandaş olarak sağduyulu olmamız gerek. Onların evleri yurtları yok. Bunlar zaten hiçbirşeyi olmayıp savaştan kaçıp gelen insanlar. Suriyelilerin hepsi ortalıkta gezmiyor. Onların içinde de aklı başında insanlar var. Bunların arasında bulunan kötü insanlarıda ıslah etmemiz gerek . Onlarla vuruşarak dövüşerek bu işi halledemeyiz. Burada emniyet güçlerine yardımcı olmalıyız. Suriye araçlı plakayı gören vatandaşlarımız hata yaptıkları zaman Suriyeliler çok sert tepki veriyorlar. Allah bizim başımıza vermesin, yazık, günah onlara. Biz sağduyulu davranıyoruz herkeside böyle davranmaya çağırıyoruz. Burada bulunan sorunu çözmek için yetkililer Suriyeli işçi çalıştırmayı yasaklayacaklar. Kayıtsız ve ucuza işçi çalıştırıyorlar. Bunlar önlenirse zaten bu olay çözülür. Bu işi sağduyulu olarak devlet çözecek."

SARI: ALLAH YARDIM ETSİN

Gaziantep Pideciler-Simitçiler ve Yufkacılar Odası Başkanı Abdullah Sarı ise olaylara karşı sağduyulu olunmasını belirterek, "Suriyeliler keyfi olarak burada değiller. Misafir olarak kapımızı açmışsak bizde elimizden geldiği kadar sağduyulu olmalıyız. İnanıyorum ki onlarda vatanını, milletini bırakmayı istemezlerdi. Allah yardım etsin. Zaten savaş bitsin Suriyeliler buradan giderler. Ne gerekiyorsa onu yapalım çıkaralım, gönderelim gibi bir lüksümüz yok. Gençlerimizi sağduyuya çağırıyoruz" LEYLA ÖZEKŞİ POLAT - HALUK ŞAHİN