Gaziantepli iş, siyaset ve esnaf kesiminin temsilcileri seçim sonuçlarını değerlendirdi. Halkın iradesine saygı duyulması gerektiğini söyleyen iş ve siyaset çevreleri, istikrar vurgusu yaparak, bir an önce hükümetin kurulması ve siyasi istikrarın sağlanması üzerinde durdu.

TOPÇUOĞLU: İŞ DÜNYASI KAVGA DEĞİL, İSTİKRAR İSTİYOR

Sanayi Odası Meclis Başkanı Mustafa Topçuoğlu, demokratik, münferit olaylar dışında olaysız bir seçim yaşandığını söyledi. Demokrasimize yakışır bir seçim olduğunu belirten Mustafa Topçuoğlu, "Halk iradesini bu şekilde gösterdi. Ülkeye hayırlı olmasını diliyorum" dedi.

HERKES SAĞDUYULU OLSUN

Türkiye'nin siyasi istikrara ihtiyacı olduğunu belirten Topçuoğlu, "Bunu da bütün siyasi partiler en iyi şekilde değerlendirmeli ve ülkenin geleceği için, Türkiye'nin büyümesi için, huzuru için herkes üzerine düşeni yapmalı. Bütün siyasi partiler üzerine düşeni yapmalı. Milletin ortaya koyduğu iradeyi dikkate alarak ülkenin gelişimi, huzuru için başarısı için buradan herkes üzerine düşeni yerine getirmeli. İş dünyası kavga değil siyasi istikrar istiyor. Ülkenin menfaati için de herkes üzerine düşeni yapmalı. Siyasi istikrarın bozulmaması lazım. Beklentimiz o yönde. Koalisyonlar olabilir ama herkes, ülkenin menfaatlerini göz önüne alarak duruş sergilemeli, olumlu bir bakış geliştirilmeli. Seçimler bitti sonuçlar ortada. Herkesin sağduyulu olması" diye konuştu.

ÇIKMAZ: ZENGİN BİR ÜLKE DEĞİLİZ

GAİB Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, demokratik bir seçim olduğunu, halk gereken mesajı verdiğini söyledi. Çıkmaz, "Bundan sonraki olay siyasi partilere düşüyor. İnşallah ekonomik istikrar devam eder, güçlü bir hükümet kurulur" dedi.

EKONOMİK İSTİKRAR İSTİYORUZ

Ülkeye akli selimin hakim olmasını isteyen Çıkmaz, "İlk uyandığımızda dolar, euro fırlamış. Siyasiler inşallah ilk geceki demeçlerinde kalmazlar, daha sağduyulu olurlar. Siyasi istikrar önemli. Ekonomik istikrar önemli. Geleceğimiz ekonomik istikrara bağlı. Siyasi ve ekonomik istikrar olmazsa ne yatırım olur, ne yurt dışından yatırımcı gelir. Bölge ülkelerinde yangın var. Siyasilerin Yunanistan başta olmak üzere bölge ülkelerine bakmaları lazım. Demokrasilerde kavga olmaz. Ekonomik istikrar istiyoruz. Bir an önce hükümetin kurularak yoluna devam etmesi gerekiyor. Koalisyon dönemlerini gördük. Bir daha o dönemler inşallah yaşanmaz. O zaman gençlerimiz, geleceğimiz kaybeder. Zengin bir ülke değiliz. Yatırımlarla, ticaretle, ihracatla kalkınan bir ülkeyiz" diye konuştu.

TÖRER: HALK BAŞKANLIK SİSTEMİNİ İSTEMEDİ

Gaziantep Halıcılar Odası Başkanı Mehmet Törer seçim sonuçlarının kendisi için sürpriz olmadığını, bu sonucu beklediğini söyledi. Törer, "Ak Partinin en fazla alacağı vekil sayısı 6 demiştim. Zaten görünüyordu, MHP'nin oyu yükseliyordu. İki tane alacağı gözüküyordu. CHP 3 alır diye düşünüyorduk. HDP'nin yüzde 5 oyu CHP'den giden oylardır. HDP Ak Parti'den de oy aldı. Celal Doğan faktörü de var. Başarılı bir belediye başkanıydı. Ali Peri'den daha güzel bir milletvekili mi olacaktı? Bazı CHP'liler HDP'nin barajı aşmasından yanaydı" dedi.

BAŞKANLIK SİSTEMİNE KARŞI ÇIKILDI

Ak Partinin düşüş nedenlerine değinen Törer, "Sen kalkar hem Cumhurbaşkanı hem Başbakanlık yaparsan halk rahatsız olur. Türkiye başkanlık sistemine karşı çıktı. Şu anda Türkiye başkanlık sistemine hazır değil. Bunun için altyapımız yok. Halk sağduyulu. Halk parlamenter sistemden yana tavrını koydu" dedi. Törer, en başarılı partinin HDP, MHP ve CHP olduğunu da sözlerine ekledi.

AKDOĞAN: HÜKÜMET BİR AN ÖNCE KURULMALI

İşadamı Mustafa Akdoğan, Ak Parti'de bir düşüş olacağını tahmin ettiğini ancak bu sonucu beklemediğini söyledi. Akdoğan, "Bu seçimde CHP kaybetti, Genel başkanın istifa etmesi gerek. MHP standart yerini korumuş oldu" dedi. 'Halkın mesajı şu. Sen eğer doğru yönetmezsen seni yerle bir ederim' diyen Akdoğan, "Bu sonuç Ak Parti'ye halkın vermiş olduğu bir gözdağı. Kime ne oy verdiğini bildi insanlar. Bir an önce hükümetin kurulmasını ve yola devam edilmesini istiyoruz. 6 ay sonra bir seçim gündeme gelirse bu ekonomimize olumsuz yönde yansır" diye konuştu.

KÜSBEOĞLU: SİYASİ İSTİKRAR SAĞLANMALI

Gaziantep Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı Ömer Küsbeoğlu, böyle bir tablonun gözüktüğünü, HDP dışında bütün partilerde iç çekişme olduğunu söyledi. Küsbeoğlu, halkın birlik ve beraberlik istediğini belirterek, "Halk ayrı baş çekme, kaos istemiyor. Çekişme istemiyor. Hayırlısı olsun. Siyasi istikrar sağlanmalı. Bu seçimlerden bir ders alarak bir an önce halkın istediği yöne gelinmesi lazım" dedi. Böyle bir sonucu beklediğini dile getiren Küsbeoğlu, "Bir kere adaylar konusunda sıkıntı vardı. Parti içi çekişmeler vardı. HDP'nin dışında bütün partilerde iç çekişmeler vardı. Her partideki vatandaş bundan rahatsız olmaya başlamıştı" diye konuştu.

HAYRİ SUCU: HALKTAN UZAKLAŞAN PARTİLER KAYBETTİLER

Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı Hayri Sucu, seçim sonuçlarını değerlendirerek, "Bize göre esnaf rahat değildi. İki yıldan beri esnaf çok rahatsızdı. Hem tartışmalardan. hem devamlı suçlanan kesim oluyorduk. Ekonomik kriz bize yavaş yavaş geliyordu. 1.5 yıl önce hissetmeye başladık" dedi. 'Krizin çoğalmasına neden olan mevcut hükümetti' diyen Hayri Sucu, "Bizim sıkıntılarımızı dinlemediler, halktan uzaklaştılar. Halktan uzaklaşan partiler kaybettiler. CHP'de kaybetti. Atamayla gelen milletvekli sıralamasından çıkacak sonuç budur" dedi.

HÜKÜMET BİRAN ÖNCE KURULMALI

Halkın Ak Partiye kendine gel dediğini, partiye iki başlılığında çok zarar verdiğini söyleyen Sucu, "Sorunlar tespit edilmeden halkın üzerine gidildi. Örneğin Hal esnafının bir sorunu var. Bütün fiyatların yükselmesini Cumhurbaşkanı da, Başbakanda bakanda hale yüklüyor. Aslında nereden yükseldiğini biliyorlar en kolayı halcinin üzerine atmak. Esnafın derdini dinlemediler dinledilerse mesajlar yerine ulaşmadı. Bir an önce hükümetin kurulmasını istiyoruz. Herkesin piyasayı üzmeyecek şekilde konuşmasını istiyoruz. Piyasada dengeler bozulursa bundan herkes zarar görür" diye konuştu. Meral KINACILAR