Sanayicinin yetişmiş eleman bulmada büyük sıkıntı çektiğini anlatan Konukoğlu, "İşçi bulamıyoruz. Bugün oda olarak bize 3 bin adam gelsin, hepsine iş buluruz. Ama maalesef vasıflı adam yok. Herkes, 'Ben her işi yaparım' diyor. Bu devir kapandı. Mesleki eğitim alanlara ihtiyacımız var. Mesleki eğitim okullarının mutlaka artırılması lazım. Dünya kadar işsiz Üniversite mezunu var. Meslek lisesine giden birinin ise mezun olduğu gün kolunda altın bileziği var. Eskiden 'Bir lisan bir insan' denirdi, bana göre şu anda bir meslek bir insan. Bir yarışa çıkıyorsunuz, ama daha başlangıçta meslek lisesine gidenler bir adım önde oluyor" dedi.

ÇIRAKLIK OKULU OLACAK

"Orası çıraklık okulu gibi olacak. Oraya gelen insan meslek öğrenecek. Yaş ve eğitim sınırlaması olmayacak" diyen Konukoğlu, "Okuma yazma bilmesi yeterli olacak. Ülkemizde liseyi bitirememiş ama çok cevher insanlar var. Orada yetişenler alacakları ustalık sertifikaları sayesinde daha iyi iş bulabilecekler" şeklinde konuştu.

PROJEMİZ KABUL EDİLDİ

Sanayi Odası, vasıflı eleman ihtiyacını karşılamak için Kalkınma Bakanlığı Sosyal Destek Programı (kapsamında kabul edilen 101 bin 600 lira bütçeli "Mesleki Eğitim Programları" projesi, İpekyolu Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen 200 bin lira bütçeli "Rekabet Gücü için Ar-Ge ve İnovasyon" projesi ve Japonya Büyükelçiliği Yerel Projelere Hibe Yardımı Programı kapsamında tamamına hibe aldığı 36 bin 880 Dolar bütçeli "Gaziantep İstihdam Destek ve Bireysel EğitimMerkezi" projesini aynı anda yürütüyor.

AÇIĞI KAPATACAĞIZ

Yaptıkları projelerle vasıflı eleman açığını kapatmaya çalıştıklarını ifade eden Konukoğlu, "Aslında biz daha farklı şeyler yapmalıyız. Bizim işimiz sanayicinin ufkunu aşabilmek, yenilikleri ortaya koymak, onlara yeni yatırımlarında yardımcı olacak çalışmalar yapmak. Oysa enerjimizin yüzde 30-35'ini eleman eğitmek için harcıyoruz" dedi.

4.5 AY SÜRECEK

Mesleki Eğitim Programları projesi kapsamında İŞKUR'a kayıtlı işsiz gençlere yönelik web tasarım ve bilgisayarlı muhasebe kursu açtıklarını bildiren Konukoğlu, eğitimlerin 4,5 ay süreceğini, eğitimlere katılan 40 kursiyere günlük 15 lira harçlık da verdiklerini bildirdi.

180 BİN CİVARINDA SİGORTALI ÇALIŞAN VAR

GSO'nun hazırladığı "Gaziantep İstihdam Destek ve Bireysel Eğitim Merkezi" projesinin Japonya Büyükelçiliği Yerel Projelere Hibe Yardımı Programı kapsamında desteklendiğini bildiren Adil Konukoğlu, eleman arayan firmalar ile çalışma isteyenleri bir araya getirecek bir eğitim merkezi kuracaklarını, odanın yeni hizmet binasına taşındıktan sonra faaliyete geçecek bu merkezin tüm ekipman ve malzemelerini aldıklarını kaydetti. Sanayicilerin yatırımları sonucu kentte işsizlik oranının düştüğüne işaret eden Konukoğlu, Gaziantep'e sigortalı çalışan sayısının 180 bin civarında olduğunu belirtti. Üretim ve ihracatlarının arttığını vurgulayan Adil Konukoğlu, sözlerini şöyle tamamladı: "Gaziantep geçen yılı 4,8 milyar Dolar ihracatla kapattı. Ocak-Mart 2012 döneminde ise ihracatı yüzde 33 arttı. Bizim yılın ikinci ayında ihracatımız daha yüksek olur. Yeni yatırımların devreye girmesiyle istihdamımız artacak. 2023 yılında 30 milyar Dolar ihracat ve 350 bin kişiye istihdam sağlamayıhedefliyoruz." AA