Canlarım, benim de üniversitede okuyan bir kardeşim var. Henüz iş aramıyor ama insan kaynakları danışmanı olarak son günlerde çokça yaptığım yeni mezun mülakatlarından da esinlenerek, kardeşim iş arasaydı ona ne gibi tavsiyelerde bulunurdum diye düşündüm ve düşündüklerimi sizin için yazdım. Aşağıdakiler abartı değil, vallahi billahi son zamanlarda yaptığım mülakatlarda başıma gelenler her biriciği

İş görüşmelerine giderken okula gitmediğini hatırla kuzum. İş görüşmesine giderken giydiğin kıyafet, seninle ilgili ilk izlenimi yaratacak en önemli unsurdur. İnsan Kaynakları görevlisi seni ne giydiğinle de değerlendirecektir, unutma. Ve kişisel temizliğin ve bakımın da çok önemli. Öğrenci evinde kedi yavrusunu kaybetse bulamaz biliyorum, ama iş hayatı dağınıklığı kaldırmaz canımcım Hiç değilse tırnakları kes, sakal tıraşı ol be yavrum! Korkutma insanları bu halinle… İKcılar da insan evladı, unutma.

Hangi pozisyon için çağırıldığını araştır, pozisyondan beklenenleri anlamaya çalış. Kendi özelliklerin ile pozisyondan beklenenleri karşılaştırıp iyi olduğun alanları ve geliştirmen gereken noktaları belirle. Görüşme esnasında akıllı sorular sor. Tesadüfen oradan geçiyormuş gibi alık bakma

Mülakattan önce şirket hakkında bir araştırma yap. Kaç yılında kurulmuş, hangi sektörde faaliyet gösteriyor, kaç çalışanı var gibi bazı temel bilgileri edin. Karşındaki İKcı haftada en az 30 kişi görüyor, hepsine tek tek şirketi anlatmak konusunda çok da hevesli olmayabilir Armut piş ağzıma düş yapma! Hiç değilse googlela! Azıcık ilgili olduğun da belli olur böylece.

Seni görüşmeye davet edecek kişi telefonla arayacak, biliyorsun değil mi? O yüzden telefonu ALÖ diye açma! Artık kurumsal aramalar da yapacağına göre diksiyon, genel hitabet, ilk izlenimgibi kavramlar yeni keşfedilmiş gibi davranma be canımın içi! Millet atomu parçalayalı elli yıldan fazla oldu! Hadi canım hareketlen biraz! Azıcık bi kişisel gelişim kitabı oku, iki seminere git. CVne yazacak, mülakatta anlatacak iki güzel hatıran olsun be çocuğum.

İKcının sorduğu sorulara tek kelime ile cevap verme bir zahmet. Mümkünse öznesi, tümcesi ve yüklemi olan cümleler kurmayı dene. Dene ki İKcı da desin ki dilimizi biliyor, bu iyi bir şey!

İlk görüşmenin ardından; Peki fiyat ne? Ne kadar para veriyorsunuz? Maaş ne maaş? gibi hem içeriği hem şekli kaba sorular sorma. Bak bu hemen elenme sebebi... Biliyoruz öğrencilikten çıkıyorsun, para lazım sana. Ama önceliğin bu olmasın. İstikrarlı ve uzun yıllar çalışacağın bir yere girmek senin için daha önemli olmalı. Öyle değilse bile çaktırma çocuğum, tamam mı?

Ve son olarak. Karşındaki bu yollardan çoktan geçti. Sallama yavrum! Hemen çakar ve eler seni. Başkası olma, kendin ol. Böyle çok daha güzelsin!

Hadi öptüm