Ekonomi Bakanlığı ve DEİK Türk-İran İş Konseyi işbirliğinde düzenlenen “Hedef Pazar: İran” bilgilendirme toplantısı yapıldı. DEİK Türk-İran İş Konseyi Başkan Yardımcısı Osman Aksoy, " ithalat ve ihracat yapmak için devletten izin almak gerekiyor. Alınmaması halinde ürünler kaçak sayılıyor. Bunun önüne geçmek için ithalat ve ihracat belgesi almanız gerekiyor” dedi. Ticaret Odası Kurulu Başkanı Eyüp Bartık ise, ihracatı artırmak için komşu ülkelere ağırlık verdiklerini belirterek, “Bu kapsamda İran pazarını araştırmaya başladık” dedi.

TİCARET HACMİ

Bartık, “Türkiye-İran Tercihli Ticaret Anlaşmasının” olumlu yansımalarının görülmeye başlandığına dikkat çekerek, geçen yıldan itibaren Gaziantep’in İran’a ihracatında artış gözlendiğini söyledi. Kentin ihracatında İran’ın 5’nci sırada yer aldığını hatırlatan Bartık, şöyle devam etti: “2014 yılının ocak-eylül döneminde Gaziantep’in İran’a yaptığı ihracat 108 milyon dolarken bu rakam 2015 yılının aynı döneminde yüzde 59 artışla 172 milyon dolara yükseldi. Aynı dönemde İran’dan yapılan ithalat ise yüzde 19 azalış göstererek 159 milyon dolardan 129 milyon dolara gerilemiştir. Bu yükseliş İran’ı Gaziantep’in en çok ihracat yaptığı 5’nci ülke konumuna getirmiştir. Bu artışta yeni yılın ilk gününde yürürlüğe giren ve yaklaşık 300 kalem üründe gümrük vergilerinin aşağıya çekildiği “Türkiye-İran Tercihli Ticaret Anlaşmasının” olumlu yansımalarıdır. Bu anlaşmanın, her iki ülke hükümetleri tarafından 35 milyar dolar olarak ortaya konulan toplam ticaret hacmi hedefine ulaşılmasına büyük katkıları olacaktır.”

ÜRÜN SATACAK ÜLKE DEĞİL

İran’ı sadece ürün satabilecekleri ülke olarak görmediklerine dikkati çeken Bartık, şunları kaydetti: “İran ve Türkiye yüzyıllardır bulunduğu coğrafyada iki lider ve karar verici ülke olmuşlardır. Son dönemde yaşanan gelişmeler İran’ın dış dünyaya açılmasına ve dünya ile daha entegre bir hale gelmesine büyük katkı sağlayacaktır. İran’ın dünya ile entegrasyonunu avantaja çevirmek için şimdiden harekete geçmeliyiz. Çünkü İran tüm ekonomiler için cazip bir pazar. İran ve Türkiye bu süreçte beraber hareket ederek çalışma yürütmelidir. Özellikle ekonomi alanında ortak yatırımlar, üçüncü ülkelere beraber açılım ve tekil olarak değil bölge ülkeleri olarak kalkınma ve gelişme konularında projeleri hayata geçirmelidir. Tüm dünyanın yakın takibe aldığı bu coğrafyada İran ve Türkiye’nin ortak hareket etmesi hem her iki ülke hem de bölge ülkelerinin lehine sonuçlar doğuracaktır.”

BELGE LAZIM

DEİK Türk-İran İş Konseyi Başkan Yardımcısı Osman Aksoy da İran’ın ekonomisi hakkında bilgi verdi. Dünya petrol rezervinde 4’ncü ülkenin İran olduğunu hatırlatan Aksoy, İran’ın dünya petrolünün yüzde 17’sine, doğalgazın da yüzde 18’ine sahip olduğunu ifade etti. İran’ın dış ticaret gelişimine açık bir ülke olduğunu vurgulayan Aksoy, “Ancak ithalat ve ihracat yapmak için devletten izin almak gerekiyor. Alınmaması halinde ürünler kaçak sayılıyor. Bunun önüne geçmek için ithalat ve ihracat belgesi almanız gerekiyor” dedi. Ekonomi Bakanlığı Anlaşmalar Genel Müdürlüğü Dış Ticaret Uzmanı Mahmut Utku Yalım da “Enerji açığından dolayı İran her zaman dış ticaret açığı verdiğimiz bir ülkedir. İran’da en büyük rakiplerimiz Çin, Hindistan, Güney Kore, Almanya ve İtalya’dır” ifadelerini kullandı. Konuşmaların ardından katılımcıların sorularına cevap verildi.