Koçer: Irak'da kriz bitecek, KOSGEB düzelecek

Haskaya: Ünaldı İstanbul'un Merter'i olsun

Konukoğlu: Pamuk ithalatı azaltılmalı

Aladağ: Gaziantep'te insanlar aile havası içinde

Metro müjdesi fuar açılışında verildi

Gaziantep Sanayi Odası (GSO) destekleriyle, Akort Fuarcılık tarafından düzenlenen ‘’5. Penye, Tekstil ve Teknolojileri Fuarı (PENTEX)‘’ açıldı. Törende konuşan ve Gaziantep'in Ulaşım ve imar master planını tamamladıklarını anlatan Şahin, "Şehirde trafik sorununu çözmek için, bu şehrin metro hattını çalıştık. Metro için şehirde metrekareye düşen kişi sayısının çok yüksek olması gerekiyor. Yolcu kapasitesini saat başı yakalamamız gerekiyor. Hafif raylıda bu 15 bin, metroda 30 bin. Gar'da, Maarif'te, Özdemirbey caddesi, Karataş'ta metro yapılabileceğinin altyapısı oluştu. İnşallah önümüzdeki dönemde milletvekillerimizin, hükümetin desteğiyle bunu gündeme getireceğiz ve bunun altyapısını oluşturacağız. 2019 yılında yeraltını kullanarak halkımızın huzuruna çıkmak istiyoruz. Bu bizi heyecanlandırıyor. Bunu birlikte başaracağız. Hepimiz işini iyi yapmak zorundayız" diye konuştu. Fatma Şahin, Akort Fuarcılığını 20. yılını tebrik etti ve "İşi sürdürelebilir kılmak önemli. Sürekli büyüyen bir fuarcılık yolculuğumuz var" dedi.

KOÇER'DEN ÖNEMLİ MESAJLAR

Ak Parti Gaziantep Milletvekili Nejat Koçer, yaptığı konuşmayla damgasını vurdu. Gaziantep'in marka kent konusunda örnek alınan bir il haline gelmesinde önemli katkıları bulunan Nejat Koçer, fuar açılışında yaptığı konuşmada birbirinden önemli mesajlar verdi. Koçer, "Dünya ve bölgede olumsuz olaylar yaşanırken benim ilimde bir fuar açılması bu fuarı daha önemli ve anlamlı kıldı. Gaziantep Türkiye'nin iki katı büyüyen, satacak malı olan bir şehir. Pentex 5 yaşında, yakında ilkokula başlayacak. Irak önemli bir pazar. Aralık-Ocak ayında ihracatımız düştü. İç güvenlik sorunu, sokağa çıkma yasağından dolayı bir duraklama oldu. Yakından takip ediyorum. Irak'la ilgili kriz bugün ya da yarın bitecek. Ancak bu arada A,B,C planları yapmamız lazım. Ümitsizliğe kapılmamak gerekiyor. Avrupa'da büyüme 2015'te 1.5 iken, Türkiye'de yüzde 5" diye konuştu.

ÖNEMLİ MESAJLAR VERİLDİ

PENTEX fuarı, dün Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, belediye başkanları, ve oda başkanlarının da katılımıyla açıldı. Ortadoğu Fuar Merkezi’nde düzenlenen fuarın açılışında konuşan Vali Yardımcısı Uğur Aladağ, Gaziantep'te işadamları, STK'lar, odaların aile havası içinde olduğunu söyledi. Milletvekili Nejat Koçer, firmalara KOSGEB desteklerinden yararlanmaları çağrısı yaparken, KOSGEB'teki uzun prosedürlerle ilgili de konuştu. Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ise 2019 yılı için metro müjdesi verirken, Adil Konukoğlu, pamuk ithalatının fazlalığını gündeme getirdi. Penye Konfeksiyon İmalat Hazır Giyim Derneği (PENKON) Başkanı Mehmet Haskaya, Ünaldı bölgesindeki tavuk pazarının kaldırılmasını, elektriğin yer altına alınmasını, Irak-Gaziantep arasında en azından haftada bir kez uçak seferi konulmasını talep ederken, KOSGEB'in prosedürlerinin de azaltılmasını istedi.

HÜLYA AKKAYA'YA SÜRPRİZ

Fuarın açılışı öncesi Gaziantep Sanayi Odası, 20. yılını dolduran Akort Fuarcılık için sürpriz bir film hazırladı. Sektör temsilcilerinin övgü dolu sözleri,Hülya Akkaya'yı duygulandırdı. Akkaya kendisi için sürpriz olduğunu belirtirken duygularını ifade etmekte zorlandı. Protokol, Akkaya için fuar açılışından sonra bir de 20. Yıl pastası kesti.

HEDEF ORTADOĞU'NUN ÜSSÜ OLMAK

Fuarın açılışında konuşan Akort Fuarcılık Yönetim Kurulu Üyesi Orhan Akkaya, Gaziantep-Sanayi odası desteğiyle Akort Fuarcılık tarafndan organize edilen fuarda yüzlerce markanın yeraldığını belirtti. Fuarda Etiyopya sektörel heyetinin ikili görüşmeler yapacağını söyleyen Akkaya, ekonomi bakanlığına teşekkür etti. Akkaya 20. Yılımızı tamamladık. Sayısız fuar ve organizasyona imza attık. Fuarlarımızı istikrarlı şekilde büyüttük. Hedefimiz, bölgedeki dengeler oturduğunda Gaziantep'i Ortadoğunun fuarcılık üssü haline getirmek" dedi.

HASKAYA:TEK YUMRUK OLURUZ

Penye Konfeksiyon İmalat Hazır Giyim Derneği (PENKON) Başkanı Mehmet Haskaya, bu fuar için çok mücadele ettiklerini anlattı. Bu sektörün yıldızı parlayan bir sektör olduğunu belirten Mehmet Haskaya, Gaziantep'teki birlikteliğe de vurgu yaptı. Haskaya, "Gaziantep'te düşüncelerimiz, fikirlerimiz, görüşlerimiz ne olursa olsun, konu ne olursa olsun konu Gaziantep olunca bir yumruk olmasını, kenetlenmeyi ve çalışmasını biliyoruz. Hantal bir millet, toplum değiliz" dedi.

ÜNALDI İSTANBUL'UN MERTER'İ OLSUN

Ünaldı'yı İstanbul'un Merter'i haline getirmek istediklerini belirten Haskaya, "Ünaldı bölgesi bizim için çok çok önemli. Sektör için çok önemli. Gaziantep gerçekten marka şehir. Yani biz fason üreten bir şehir değiliz. Biz fason iş dikmiyoruz. Hepimiz kendi gücümüzle, kendi markalarımızı Türkiye'ye dünyaya tanıtmaya çalışıyoruz. Ünaldı'da tavuk pazarımız var. Bunun kaldırılması gerekiyor. Elektriğin yer altına alınması gerekiyor. Burası protokol yolu. Tesislerimizde ürünlerimizi teşhir ediyoruz. Burada bir düzenlemenin yapılması gerekiyor" dedi.

KOSGEB'TE PROSEDÜRLER ÇOK UZUN

KOSGEB'teki prosedürlerin uzunluğuna da değinen Haskaya, "Şikayet bazında değil ama KOSGEB'te prosedürler çok uzun. Bir fuar desteği için elemanım 10 kere gitti. Prosedürü kısa tutsunlar" dedi.

KOÇER KOSGEB İÇİN YANIT VERDİ

Koçer, firmalara KOSGEB desteklerinden yararlanmaları çağrısı yaparken, Haskaya'nın prosedürle ilgili taleplerine hak vererek, "KOSGEB'in fuar desteğinden yararlanmak için KOSGEB'e bırakın 10 kere, 1 kere bile gitmemeniz lazım, bir form doldurmanız yeterli olmalı" dedi.

IRAK-GAZİANTEP UÇAĞI HAFTADA BİR GELSİN

'Ülkede bir sosyal patlama yoksa gerçekten bu sektöre çok şeyler borçlu' diyen Haskaya şunları söyledi:"Suriye'den gelen insanlar var, işsiz, vasıfsız bu insanları topluma kazandırıyoruz. Bizim rakibimiz Çin'dir. Bu sektöre birşeyler yapmak istiyoruz. Irak-Gaziantep arasında uçak istiyoruz. Karayoluyla zor oluyor. Haftada bir gelmesi lazım. Esnafımız, uçak dolmazsa biz gezmeye gideriz diyor. Birde vize konusu var. Irak'tan gelen işadamları için sorun değil, ama esnafın vize sorunu var. Sayın Vekilim,Irak bizim kalbimiz, ciddi pazarımız. Bugün ilk siftahımı bir Iraklıya yaptım. Bunada bir el atarsanız. Pazarlar başka bölgelere kayıyor. Tekstil kaygan bir zemin."

ÖZTÜRK:GAZİANTEPLİLER İŞİNE SEVDALI

Türkiye Moda ve Hazır Giyim Federasyonu Başkanı Hüseyin Öztürk, Gazianteplilerin işine sevdalı, zoru aşabilen insanlar olduğunu söyledi. Öztürk, "Adil bey Antepliler işini hırslı yapıyor demişti, ben ise aşkla yapıyor demiştim. Özkaynağıyla Türkiyenin 3. sektörüyüz. Katma değeri yüksek, nitelikli ürünlere yönümüzü çevirmemiz gerekiyor. Antep bunu yapabilir. Bu sektörü bu ülkede tutmalıyız" dedi.

KONUKOĞLU:TAVUK PAZARI KALDIRILACAK

Sanayi Odası Başkanı Adil Konukoğlu ise, Ünaldı'da yeni bir düzenlemenin olacağının müjdesini verdi. Konukoğlu, "Tavuk pazarı için merak etmeyin. Cuma günü tavuk pazarı oradan kaldırılacak. Bağdat ile vize konusunu ise büyükelçiye ilettik. Bu ihracatımız içinde önemli" dedi.

Gaziantep’ten son 5 yılda yapılan tekstil ihracatının yüzde 39 ve hazır giyim ihracatının yüzde 58 artış gösterdiğini bildiren Konukoğlu, ‘’Bugün tekstil ihracatımız 1,3 milyar dolar ve hazır giyim ihracatımız 160 milyon dolar seviyesine ulaştı. İvme yukarı gidiyor. Üstelik fasoncu olarak değil kendi markamızla yola çıkarak, bu aşamaya geldik. Gaziantep bugün Türkiye toplam tekstil ihracatının yüzde 17’sini, hazır giyim ihracatının da yüzde 1’ini yapıyor. Hazır giyimde payımızı inşallah yüzde 5’lere, yüzde 10’lara doğru inşallah elbirliği ile çekeceğiz’’ diye konuştu. 

Konukoğlu, özgün tasarımlı, inovatif ve katma değeri yüksek ürünlerle sektörün payını artıracağına vurgu yaptı.

‘Beyaz altın’’ olarak adlandırılan pamuğun önemine değinen Konukoğlu, sektörün temel hammaddesi olan pamuk üreticilerinin desteklenmesi gerektiğine işaret etti. Konukoğlu, ‘’Türkiye’deki pamuk ithalatı aşağı çekilerek, pamuk üretimi artırılmalıdır. Çiftçiye verilecek her türlü destek, tekstilin ileri yıllara taşınmasının altyapısını oluşturacaktır. Ülke olarak 1 milyon tona yakın pamuğu ithal ederken, 600 bin ton pamuk üretimimiz var. Pamuk üreticilerine çok daha fazla destek verilmelidir’’ sözlerine yer verdi.

KOÇER: IRAK'TAKİ KRİZ BİTECEK

Milletvekili Nejat Koçer, bir yandan dünya ticareti gelirken, öbür taraftan Avrupa Birliği’nde kriz devam ederken ve Rusya iflasın eşiğine gelmişken, bölgesel pazarlarda büyük sorunlar yaşanırken Gaziantep’te bu fuarın açılmasının çok anlamlı olduğunu belirtti. Gaziantep’te fuar faaliyetlerinin bugüne kadar ‘’iğne oyası gibi işlendiğini’’ ifade eden Koçer, fuar faaliyetlerinin arkasında kent sanayisinin güçlü yapısı bulunduğunu kaydetti. Irak’ın önemli bir pazar olduğunu ve yakından takip ettiğini belirten Koçer, şöyle devam etti: ‘’Irak ile şu anda çok ciddi sorunumuz yok. Ancak, aralık ve ocak ayında ihracatımız düştü. Bunun düşme nedeni bölgedeki iç güvenlikle ilgili sorunlardı, bunlar çözüldü. İnşallah şubat ayından itibaren Irak ile ihracatımız eski haline dönecektir. Suriye’ye ihracatımızın gerilemesi de yine bölgedeki gelişmelerle ilgili. Özellikle şunu söylemek istiyorum; Irak ile ilgili kriz bugün veya yarın bitecek. Burada başkanlarımızın hepsinin Irak ile ilgili A, B, C planlarını şimdiden yapıyor olması lazım. Çünkü en yakın pazar burası. Çok satacak malımız var. Ekonomik olarak çok fayda sağlayabiliriz o bölgeye. Bunların planının da şimdiden yapılması lazım. Ümitsizliğe kapılmamak lazım. AB ülkelerinin çoğu yüzde 1-1,5 büyürken, birçoğu eksilerdeyken Türkiye 2015 yılını yüzde 4 artışla kapatıyor. Bu fuarlarla inşallah Türkiye’nin büyümesine ve ihracatına katkı vereceğiz.’’

ALADAĞ:GAZİANTEP'İN FARKI

Vali Yardımcısı Uğur Aladağ, Gaziantep'teki birlik beraberliğe değindi. Aladağ, "İnsanlar aile havası içinde. İşadamları, sivil toplum kuruluşları, odalar fuar açılışında bile sorunlar üzerinde konuşarak, tartışarak çözüm üretiyorsunuz. İşte bu Gaziantep'in farkı. Burada işler aile havası içinde yürüyor. İnşallah böyle devam eder. Gaziantep çok sayıda fuara ev sahipliği yaparak ülke ekonomisindeki yerinin önemini gösteriyor. Gaziantep büyüdükçe ülke ekonomisine de önemli katkı sağlayacaktır. Katma değeri yüksek ürünlere yönelinmeli" dedi. Aladağ, Akort Fuarcılığın 20. Yılını da kutladı.

PENTEX Fuarı’na, Gaziantep’in yanı sıra Adana, Aksaray, Batman, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Hatay, İstanbul, Kahramanmaraş, Kayseri, Konya, Malatya ve Mersin illerinden firmaların katılımı oldu. Penye ürünleri, konfeksiyon ürünleri, kumaş, dikiş makinaları, konfeksiyon yan sanayi ve aksesuarları, etiketleme ve desen baskı sistemleri, katlama ve paketleme makinaları, temizleme makinaları, kalite kontrol ve metraj ölçüm makinaları, ütü makine ve presleri, depolama ve askı sistemleri gibi geniş bir yelpazede ürün ve hizmetlerin vitrine çıktığı PENTEX Fuarı’nda, 250 marka temsil ediliyor

Türkiye’nin her noktasından profesyonel ziyaretçilerin yanı sıra Suriye, Irak, Lübnan, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuzey Afrika ve Türk Cumhuriyetlerinden 20 bin kişinin ziyaret etmesinin beklenen fuar sırasında, GSO tarafından Etiyopya’dan sektörel alım heyeti programı düzenlendi. Ayrıca, Yunanistan ve Irak’tan da alım heyetlerinin gelerek iş görüşmeleri yapacağı bildirildi. Fuar, 21 Şubat tarihinde sona erecek.

Meral KINACILAR, Muharrem TÜRKOĞLU