Türkiye-Irak Sanayicileri ve İşadamları Derneği Başkanı Nevaf Kılıç, Türk iş adamlarının Kuzey Irak'ta rahatlıkla gidebildiğini belirterek, "Bizler Türk iş adamları olarak artık Irak'ın güney bölgelerinde de iş yapmak istiyoruz" dedi. Gaziantep Başkonsolosu Taban Al Bazzaz ise Irak'ın şu an birçok önemli ihtiyacının olduğunu belirterek, ""Irak pazarına girmek için geç kalmayın ve biran önce başlayın" mesajını verdi.

Kılıç, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği ve Organize Sanayi Bölgesi İşadamları Derneği Aksaray şubeleri tarafından bir otel'de düzenlenen Irak satınalma heyetleri ile karşılıklı ticaret toplantısına katıldı. Kılıç, burada yaptığı konuşmada, Irak'ın Türkiye için çok önemli bir ülke olduğunu söyledi.

TÜRK MALLARI ÖNEMLİ

Irak'ın Almanya'dan sonra ticari ilişkilerinin en fazla olduğu ülke konumunda olduğuna dikkati çeken Nevaf, "Almanya'dan sonra en fazla ihracat yaptığımız ülke Irak. 2013 yılı rakamlarına göre ülkemizin 12 milyar dolar Irak'a ihracatı var. 2014'te ise her ne kadar kendi içindeki iç sıkıntıları olsa da yine de 10.6 milyar dolar ihracat gerçekleştirdik. Bunun nedeni, Irak'ın Türk mallarına büyük önem vermesi. Çarşı pazarı gezdiğinizde yüzde 90 Türk markasıyla karşılaşırsınız" diye konuştu.

GÜVENLİK SIKINTISI YOK

Irak'ın kuzey bölgesinde güvenlik sıkıntısının olmadığını Türk şirketlerinin daha çok bu bölgede bulunduğunu vurgulayan Nevaf, "Irak'ın iç bölgeleri olan özellikle Musul, Tikrit, Bağdat, Felluce ve Ramadi bölgelerinde biraz sıkıntılar var. Tabi beklentimiz biran önce oralarında tekrar eskisi gibi düzelmesi. Şu an sadece Kuzey Irak'ta 1500 tane Türk şirketimiz faaliyet göstermekte. Bizler Türk iş adamları olarak artık Irak'ın güney bölgelerinde de iş yapmak istiyoruz. Bunun için bizim 'Güney Bağdat' adında bir projemiz var. Bağdat'ın güneyinde kalan yerlerle ilgili projemiz var. Bu konuda başkonsolosumuzun destekleri var. Özellikle Ammare, Nasiriye, Necef, Kerbela gibi bölgelerin vali, belediye başkanlarını Türkiye'ye davet edip ağırlayacağız" diye konuştu.

BAZZAZ'DAN ÇAĞRI

Irak-Gaziantep Başkonsolosu Taban Al Bazzaz ise Irak'ın şu an birçok önemli ihtiyacının olduğunu ve Türk şirketlerinin yatırım yapmak için acele etmeleri gerektiğini belirterek, şunları kaydetti: "Irak pazarına girmek için geç kalmayın ve biran önce başlayın. Çünkü şu an yaşanan sıkıntılı durumlar yakında iyileşecek. Türkiye'de bu sıkıntılı durumun giderilmesi için devrede. Durum iyileşince, sıkıntılar bittiğinde sıra size gelmeyebilir. Amerika, Fransız ve Alman iş adamları eskiden Irak pazarına girmiyordu. Ama şimdi Almanlar sadece Bağdat'ta bile bir iş alabilmek için çok çaba gösteriyor. Fransızlar Nasiriye'yi almışlar bile. Bir iş alabilmek için her türlü ihaleye giriyorlar." AA