Gaziantep Mimarlar Odası, İsrail'in Gazze Saldırılarını bir insanlık ve savaş suçu olduğunu söyledi.

Başkan Sıtkı Severooğlu, Mimarlar Odası olarak bir kez daha uluslararası kamuoyunu, savaşın durdurulması için harekete geçmeye davet etti. Severoğlu, "Eğitim, sağlık ve tüm diğer kentsel hizmetlerin normale döndürülmesi ve yüz binlerce masum insanın yaşamlarının korunması için göreve çağırıyor, uluslararası hukuka ve insan haklarına aykırı olan bütün hareketleri kınıyoruz" dedi.

Gazze’de yaşanan; çok sayıda insanın ölmesine ve yaralanmasına neden olan ve soykırıma varan, insanların sağlıklı ve güvenlikli yaşama hakkını gasp eden süreçleri artan bir kaygıyla izlediklerini belirten Severoğlu, "İsrail’in işgal altındaki Filistin topraklarına can ve mal kaybına sebep olan saldırıları insanlık ve savaş suçu olmasının yanı sıra uluslararası hukuka açıkça aykırıdır. Ayrıca; “İşgal Edilen Topraklar” hakkında getirdiği düzenleme ile İşgal Gücü’nün bu topraklara kendi milletinden sivilleri göç ettirmesini ve/veya nakletmesi “savaş suçu” olarak görülmektedir" dedi.

YASAL OLMAYAN YOLLAR

Severoğlu açıklamasında şu görüşlere yer verdi: "Etnik olarak temizlenmiş veya yasal olmayan yollarla ele geçirilmiş araziler üzerinde yapı inşa edilmesi veya gelişim projeleri gerçekleştirilmesini ve etnik ya da kültürel olarak ayrımcı olan düzenlemelere dayalı uygulamalar yapılması kabul edilemez. Mimarlık evrensel değerleri bağlamında insancıldır, yaşam hakkına saygılı ve barıştan yanadır. Bizler, en temel insan hakkı olan sağlıklı ve güvenlikli bir çevrede yaşama hakkını ödünsüz savunmaktayız". LEYLA ÖZEKŞİ POLAT