*Televizyonlar psikopatları uyarıyor

*Ek binaya da yeni cezaevine de ihtiyaç var

* Tüketici Mahkemeleri çok gerekli ama yer yok

Gaziantep’in yeniCumhuriyet Başsavcısı Abdullah Bayır, son günlerde yaşanan ve toplumun vicdanını yaralayan çocuk cinayetlerinde medyanın dikkatli olması gerektiğini söyledi. Son yıllarda insanların psikolojisinin bozulduğunu belirten Başsavcı Abdullah Bayır, "Bu tür cinayetler medyada ayrıntılı olarak işlenince, psikopatların aklına getiriyor. Televizyonlar psikopatları uyarıyor. Deyim yerindeyse eşeğin aklına karpuz kabuğu getiriyor" dedi.

Abdullah Bayır, Gazetemize çarpıcı açıklamalarda bulundu. Ek bina yatırımı, yeni cezaevi ve ihtiyaç duyulan mahkemeler konusunda önemli bilgiler veren Başsavcı Bayır, son günlerdeki çocuk cinayetlerine de değindi.

AİLELERE ÖNEMLİ İŞ

Boşanmaların toplumun kanayan yarası haline geldiğini, ailelere önemli işler düştüğünü belirten Başsavcı Abdullah Bayır, "Eskiden anne-babalar boşanmaların önüne geçerdi. Çocuklarına 'biraz sabırlı ol, idare et' derlerdi. Şu anda kimse kimsenin kahrını çekmiyor. Şimdi ne çekiyorsun, bırak gitsin deniyor. Anne-babalar çocuklarının ilelebet kendi yanında kalacağını düşünüyor" diye konuştu.

BEN MERKEZLİĞE GİDİŞ VAR

Çocuk cinayetlerine değinen Başsavcı Bayır, "Medya bu tür şeyleri ayrıntılı ve derin şekilde yansıtınca psikopatların aklına getiriyor. Televizyonlar saatlerce bu konuları işliyor ve bu tür insanları, psikopat insanları uyarıyor. Eşeğin aklına karpuz kabuğu getiriyor. Türk toplumunun psikolojisi sağlam değil. Gitgide bozulmaya başladı. Eskiden çevre birbirine destek çıkıyordu. Şu anda komşuluk ilişkileri de bozuldu. Ben merkezliğe doğru gidiyoruz" dedi.

MERSİN ÖRNEĞİ

Ek binaya da yeni cezaevine de ihtiyaç olduğunu ifade eden Bayır, "Yavuzeli yoluna yeni cezaevi yapılıyor. Cezaevinin kapasitesi 3 bin küsur. Ek binaya büyük ihtiyaç var. Gaziantep'in nüfusu 2 milyona yaklaştı adliye binası 30 bin metrekare. Mersin'in nüfusu 900 bin, adliyesi 80 bin metrekare. Adliye ek binası artık ihtiyaca cevap veremiyor. Ek binanın arsasının genişletilmesi gündemde. Daha önceki projedeki ek bina alanı da küçük değil, neredeyse iki katı, ancak mümkün olursa ek binanın arsasını biraz daha genişletmeyi düşünüyoruz. Bunu talep edeceğiz. Cezaevinin arsası var. Bakalım görüşülecek. Tugay'ın arsası zor olabilir. Tahsis durumu var. Mevcut adliye binası yeterli değil. Yeni kurulacak mahkemeler var. Hakim savcıların oturacağı yer yok. 6 tane ağır ceza mahkemesi var. 8 asliye hukuk mahkemesi var, 6 iş mahkemesi var, 6 aile mahkemesi var. Tüketici Mahkemelerine ihtiyaç var, yer yok" şeklinde konuştu.

Leyla ÖZEKŞİ POLAT, Meral KINACILAR