*İbrahimli 2, Yamaçtepe, Beykent'in, imarları yapıldı ama 1 m2 inşaat yapılamadı

*Gaziantep'in plansız büyümesinin en büyük sebeplerinden bir tanesi de sanayiciler

*DOP amacından saptırılıyor, cami, yeşil ve okul alanları yerine rant alanları yaratılıyor

*Yıllardır İbrahimli2, Yamaçtepe, Beykent, imarları yapıldı ama bir metrekare bir inşaat yapılmadı

*Şu kadar bütçem var diye reklam yapıyorlar, ama halkın ucuz konut edinmesini sağlamıyorlar

* Sanayiciler rant uğruna yaşanabilir kent olmasını düşünmezlerse Gaziantep'te yaşayamayacaklar,

İnsanları kandırmasınlar

İnşaat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Melih Meriç, Gaziantep'te yaklaşık 4.5, 5 milyon metrekare civarında imarı yapılmış arazi olduğunu, önce bu alanlarının altyapısının yapılması, yollarının açılması gerektiğini belirterek, "Yeni imar alanlarının açılmaması gerekir" dedi.

Başkanlardan bu şehre bir 6.7. organize sanayi bölgesinin yapılmaması için gayret sarfetmelerini isteyen Meriç, "Gaziantep bundan daha büyük bir organize sanayiyi taşıyamaz. Eğer yapmaya devam ederlerse Gaziantep yaşanamayacak bir şehir haline gelecektir" dedi.

Belediyelerin arsa fiyatlarıyla ilgili bir karar vermesi gerektiğini dile getiren Meriç, "Belediyeler, Gaziantep'te arsa fiyatlarını düşürecek miyim, yoksa benim bütçemin yüzde 60-70'i arsa rantından oluşuyor, ben bu ranttan vazgeçmem mi diyecekler? Önce buna karar vermeleri gerekiyor. İnsanları kandırmasınlar. Siz kendi bütçenizi arsa rantından arındırmadıkça, arsa fiyatlarının düşmesini istemezsiniz" dedi.

Gaziantep'in çok hazırlıksız, plansız bir şekilde büyüdüğünü, bunun en büyük sebeplerinden bir tanesinin de sanayiciler olduğunu iddia eden Meriç, "Sanayiciler para kazanma uğruna, şehrin bütünlüğünü, yaşanabilir kent olmasını düşünmezlerse bu kazandıkları paraları yiyemeyecekler. Organize sanayi bölgelerinde çalışmak için insanlar göç etti. Göçle gelenler için Gaziantep'in gelenek, görenek ve kültürüyle yaşamasına ortam hazırlayamazsanız, kuşaklar arasında bir çatışma oluşturursunuz. Şu anda Gaziantep'teki bu kadar sıkıntının en büyük sebeplerinden bir tanesi de budur" dedi.

ORTAYA ARSA RANTI ÇIKIYOR

İnşaat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Melih Meriç, bir bölgeyi imara açmakla iş bitmediğini, imara açılan yerin altyapısının tamamlanmasının önemli olduğunu söyledi. Meriç, "Serince, Sam, Kızılhisar, Geneyik değişik yerlerin imara açılacağı buralarda yeni imar tadilatlarının yapılacağı yönünde dedikodular duyuyoruz. Fakat yerel yöneticilerin şunu iyi bilmesi lazım. İmara açmakla iş bitmiyor. Senelerden beri İbrahimli 2, Yamaçtepe, Beykent, imarları yapılmış ama daha hala bir metrekare bir inşaat yapılamamıştır. İmara açıp, buraların alt yapısını, yollarını açmazsanız, buraların imara açılmasının halka bir faydası olmuyor. Dolayısıyla mevcut yerler gelmediği için arsa rantı ortaya çıkıyor" dedi.

YENİ İMAR ALANLARININ AÇILMAMASI GEREKİR

'Gaziantep'te şuanda imara açılan yerlerin uygulamaları yapılırsa, yolları yapılırsa, altyapıları yapılırsa Gaziantep'in arsa rantının büyük oranda düşeceğini düşünüyorum' diyen Melih Meriç, "Ama şehri büyütme adına, ölçüsüz, plansız büyütme adına değişik yerleri imara açarsanız, hele hele imardaki alanların altyapısını yapmadan, halkın kullanımına sunmadan yeni yerler açarsanız, aynı kısır döngü etrafında dolanmaya başlarsınız. Kesin ve kesin, yeni imar alanlarının açılmaması lazım. İbrahimli 2, Yamaçtepe, Beykent, bunların o kadar geniş yerleri varki ama altyapısı yapılmadığı için haklı olarak kullanılmıyor. Kullanılmadığı içinde rant oluşuyor. Bu rantta en büyük payı belediyeler alıyor. Belediye kendi arsalarına imar değişikliği yapıyor, kaskını artırıyor, ticari alanlar oluşturup üstelik tek tek bir emlakçı mantığı ile satışa sunarak arsa rantının en büyük destekçisi oluyor" diye konuştu.

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANINDAN RİCA EDİYORUM

Belediyelerin bir karar vermesi gerektiğini dile getiren Meriç şunları söyledi:"Önce belediye şuna karar vermeli; ben Gaziantep'te arsa fiyatlarını düşürecek miyim, yoksa benim bütçemin yüzde 60-70'i arsa rantından oluşuyor, ben bu ranttan vazgeçmem mi diyecekler? Önce buna karar vermeleri gerekiyor. Şimdi bir taraftan bütçenizin yüzde 60'ını siz arsa rantından oluşturacaksınız, bir taraftan arsa fiyatlarının yüksekliğinden bahsedeceksiniz. Belediye başkanları buna karar vermeli. Ben halka ucuz arsa temin edeceğim mi, etmeyeceğim mi? Ederse kendi bütçelerinden kaybedecekler. İnsanları kandırmasınlar. Bunu açık yüreklilikle söyleyeyim. Tüm belediye başkanlarına söylüyorum. Siz kendi bütçenizi arsa rantından arındırmadıkça, arsa fiyatlarının düşmesini istemezsiniz. İki kere iki daha dört. Şu kadar bütçem var diye reklam yapıyorlar, ama karşılığında buradaki halkın ucuz konut edinme hakkını elinden alıyorlar. Ben büyükşehir belediye başkanından şunu rica ediyorum. Mevcut yerlerin altyapılarını açmadan, gerekirse ilçe belediyeleriyle oturup yetkiyi kendisi alarak bu konuya önem vermeli. İlk önce bu konuyu çözmeli."

DOP'TA BİR YANLIŞLIK VAR

Belediyelerin aldığı DOP ile ilgili de açıklama yapan Meriç şöyle konuştu:"Gerçekten sizin yaptığınız yatırımları, aldığınız yüzde 40 kurtarmıyorsa yüzde 55'te alın, yüzde 60'da alın. Sonuçta oraya bir yatırım yapıyorsanız ve belediye bu yatırımdan zarar ediyorsa buranın maliyetini oradan rant elde eden vatandaştan almak zorunda. Ama siz oradan sırf kendi bütçeniz için rant elde etmek için ticari alanlar çıkarıp buraları satıp belediye bütçesine katma uğruna bu işi yapıyorsanız çok büyük yanlıştasınız. Yeşil alanları, okul alanları, mescitleri, camileri, yolları ortaya koymak için DOP vardır. Ama siz bu DOP'u belediyeye ticari kazanç elde etmek için kullanıyorsanız burada bir yanlışlık var. Bu herşeyden önce hukuka aykırıdır. Kanun, DOP'tan asla ticari arsa elde edemezsiniz diyor. Belediye bütçesine katkı sağlamak için DOP'tan aldığınız gelirleri satamazsınız, ticari amaçla kullanamazsınız diyor. Eğer üzde 55 size fazla geliyorsa yüzde 55 alamazsınız diyor. Maksimum yüzde 40 almanız lazım. Yüzde 40 fazla geliyorsa yüzde 40 bile almayın, yüzde 35 alın diyor. Bu kanun bunu niye diyor, vatandaştan haksız yere mülk alıp da belediye bütçesine bunu satmayın diye diyor."

ARSA SATIŞLARINA İTİRAZ EDECEĞİZ

Bu konuyla ilgili bir araştırma yaptığını, bundan sonra belediyelerin çıkardığı arsa satışlarına itiraz edeceklerini söyleyen Meriç, "Eğer bir davayı kazanırsak bu Türkiye'de emsal olacak. Onun hazırlıklarını yapıyoruz" dedi.

İBRAHİMLİ 2 ÖRNEK ALINMALI

İbrahimli 2 bölgesini gezdiğini, herkesin de gezmesini isteyen Meriç, "Sayın Rıdvan Fadıloğlu'nun yaptığı çalışmaları takdir ettim, beğendim. En azından yolları açmış. Bu örnek alınmalı" dedi.

YEŞİL VADİ'Yİ 4 KERE SU BASTI

Yeşil Vadi'de park yapıldığını, aldığı bilgiye göre parkın altyapısı olmadığı için, bütün olarak düşünülmediği için 4 kere su bastığını iddia eden Meriç, "Yani siz bu mantıkla nereye kadar gideceksiniz?" dedi.

PLANSIZ BÜYÜMENİN SEBEPLERİNDEN BİRİ DE SANAYİCİLER

Gaziantep'in çok hazırlıksız, plansız bir şekilde büyüdüğünü, bunun en büyük sebeplerinden bir tanesinin de sanaciyiciler olduğunu iddia eden Meriç, "Sanayiciler para kazanma uğruna, şehrin bütünlüğünü, yaşanabilir kent olmasını düşünmezlerse Gaziantep'te yaşayamayacaklar, bu kazandıkları paraları yiyemeyecekler, villarda oturamayacaklar, bindikleri mercedese binemeyecekler. Gaziantep, 1, 2,3,4,5 organize sanayi bölgelerinde çalışmak için insanlar Gaziantep'e göç etti, ettirildi. Göçle gelen bu insanlar için Gaziantep'in gelenek, görenek ve kültürüyle yaşamasına ortam hazırlayamazsanız, kuşaklar arasında bir çatışma oluşturrsunuz. Şu anda Gaziantep'teki bu kadar sıkıntının en büyük sebeplerinden bir tanesi de budur" dedi.

BU ŞEHİR YENİ BİR ORGANİZE SANAYİYİ KALDIRMAZ

'Ben bu saatten sonra organize sanayi bölgesi, sanayi odası ve ticaret odası başkanımızdan Gaziantep içerisinde başka bir 6.7. organize sanayi bölgesinin yapılmaması için gayret sarfetmelerini özellikle rica ediyorum' diyen Meriç, "Yakın illere yapsınlar, Kilis'e yapsınlar. Ama bu saatten sonra Gaziantep bundan daha büyük bir organize sanayiyi taşıyamaz. Eğer yapmaya devam ederlerse Gaziantep yaşanamayacak bir şehir haline gelecektir. İnsanları dışarıdan ucuz işçilikle, göçle Gaziantep'e alıyorsunuz Gaziantep'in etrafında gecekondular, işçi arkadaşların oluşturduğu bir alan oluşturdunuz. Ama bu insanlar Gaziantep kültüründen çok uzak, geldikleri illerin kültürleriyle yaşıyorlar. Bir araya gelemiyoruz. Gaziantep halkı da İbrahimlinin içerisine sıkıştı. Milletvekili Şamil Tayyar işte Gaziantep artık sadece Gazianteplilerin değil, İbrahimlinin değil diye bir açıklama yapıyor ama Gaziantep'in gelenek ve kültürü var. Gaziantep'in sahibi hepimiziz. Şamil Tayyar da değil. Ama farklı kültürleri bir noktada toplayamazsak, herkes kendi kültürünü yaşamaya çalışırsa, bir birliktelik sağlayamayacağız, çocuklarımız yan yana gelip oynayamacak, aynı yerlerde oturamayacağız, aynı yerlerde çay içemeyeceğiz" şeklinde konuştu. Meral KINACILAR