Kilis'e aylardır atılan roketlerin artık can yakmaya ve tehlike saçmaya başlamasıyla birlikte endişe büyümeye başladı. Suriye sınırı ötesinde, özellikle El Nusra ve IŞİD'in işgal ettiği Suriye tarafından atılan roketler yüzünden Kilis halkında panik yaşanırken, son günlerde can kayıplarının v eyaralanmaların çoğalmaya başlaması, Gaziantep'i de tedirgin etmeye başladı.

Suriye tarafından atılan havan topları, roketatar mermiler yüzünden her gün endişe ile güne başlayan Kilis'te bugüne kadar 6 kişi hayatını kaybetti, onlarca vatandaş da yaralandı… Gelişmeler üzerine Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan Kilis'e geldi.

CHP Gaziantep Milletvekilleri Akif Ekici, Kilis'te acilen tedbir alınmasını isterken, Mehmet Gökdağ ise Kilis ve diğer sınır şehirlerini de kapsayan bir güvenlik yol haritasının oluşturulması gerektiğini söyledi. CHP İl Başkanı Hayri Sucu da, Kilis'te çok sayıda evin satılığa çıkarıldığını belirterek, "Havan topu atıldığında bizde oradaydık. Bazı çocuklar altını ıslatmıştı" dedi.

DAVUTOĞLU DA KONUŞTU

İsmet Yılmaz, "Suriye'den hangi hedeften ateş yapıldığı belli. Dünden beri İŞID'e ait 146 hedefe 1197 atış yapıldı, 362 zayiat verildi, 123 yaralı var" dedi. Başbakan Ahmet Davutoğlu ise sempozyumda "Ülkemizin savunması, milletimizin emniyet ve huzuru için her türlü önlem ve tedbiri alıyoruz. Vatandaşlarımızın zararını telafi edecek, hiçbir vatandaşımızın mağduriyetine izin vermeyeceğiz" mesajını verdi. Başbakan Ahmet Davutoğlu, AK Parti 5'inci Yerel Yönetimler Sempozyumu'nda son günlerde Suriye'nin IŞİD denetimindeki bölgeden ateşlenen mermiler nedeniyle Kilis'te meydana gelen patlamalara değinerek "2 gündür ensar şehir, gurur duyduğumuz, mültecilere kucak açasıyla iftihar ettiğimiz ensar şehir Kilis'e DEAŞ terör örgütüne ait roket mermileri düşüyor. Dün sabah eniden 4 roket düştü. Türk Silahlı Kuvvetlerimiz angajman kuralları çerçevesinde anında karşılık verdi ve İŞID terör örgütüne ait mevziler vuruldu. Yaralılarımıza acil şifalar dilerken Kilis'teki kardeşlerimize de geçmiş olsun diyorum. Milletimiz ve Kilis'teki vatandaşlarımız emin olsun. Ülkemizin savunması, milletimizin emniyet ve huzuru için her türlü önlem ve tedbiri alıyoruz. Vatandaşlarımızın zararını telafi edecek, hiçbir vatandaşımızın mağduriyetine izin vermeyeceğiz" ifadelerini kullandı.

KARARLI BİR MÜCADELE İÇİNDEYİZ

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın incelemelerde bulunmak üzere Kilis'e gittiğini açıklayan Davutoğlu, "Maalesef sınırlarımızın yanı başında çok şiddetli çatışmalar yaşanmaya devam ediyor. Dün Kilis Valimizle, Kilis Belediye Başkanımızla, Milli Savunma Bakanımızla ve Genelkurmay Başkanımızla konuştum. Gerekli tedbirler hususunda istişarelerde bulunduk. Bugün incelemelerde bulunmak üzere Milli Savunma Bakanımız, Genelkurmay Başkanımız ve MİT Müsteşarımız Kilis'teler. Vatandaşlarımızı bu ateş çemberinden korumak için kararlı bir mücadele içindeyiz. Ülkemizi, vatandaşımızı hedef alan tüm şer odaklarıyla sonuç alıncaya kadar mücadele devam edecek ve inşallah uzak olmayan bir zamanda bu şer odaklarını ülkemize zarar veremeyecek hale getireceğiz. Bu saldırılara cüret edenlerin bunun hesabını en ağır şekilde ödeyeceklerinden en ufak şüpheniz olmasın" diye konuştu.

6 KİŞİ ÖLDÜ

Sabah saatlerinde, Suriye'den atılan roket mermilerinin düşmesiyle bugüne kadar 6 kişinin öldüğü Kilis'e gelen Genelkurmay Başkanı Orgeneral Akar ile MİT Müsteşarı Fidan, ilk olarak Kilis Valiliği'ne geldi. Vali Süleyman Tapsız'ı ziyaret eden Akar ve Fidan, Suriyeliler ve sınır hattındaki gelişmelere ilişkin brifing aldı. Yaklaşık 40 dakika süren görüşmenin ardından Orgeneral Akar ve Fidan, yoğun güvenlik önlemleri arasında incelemelerde bulunmak üzere sınır hattına gitti

BAKAN'DAN FLAŞ AÇIKLAMA

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Suriye tarafından atılan roket mermilerinin Kilis'e düşmesi sonucu Türk Silahlı Kuvvetleri'nin angajman kuralları çerçevesinde verdiği karşılık hakkında bilgi verdi. Yılmaz, "Suriye'den hangi hedeften ateş yapıldığı belli. Dünden beri DAEŞ'e ait 146 hedefe 1197 atış yapıldı, 362 zaiyat verildi, 123 yaralı var" dedi. Yılmaz şunları söyledi: "Devletimiz güçlüdür kimsenin şüphesi olmasın. Hukuk ve insan hakları dikkate alınmadan operasyonlar yapılsaydı, bugün başka şeyler konuşulabilirdi. Biz en zor dönemlerde İstiklal Savaşı'nda, 1. Dünya Savaşı'nda güçlü çıktı. Zırhlı ambulanslar en kısa zamanda olay yerine geliyor. Bütün zararlar devlet tarafından karşılanacak."

ACİL TEDBİR ALINSIN

Kilis'te Suriye tarafından atılan havan topu, roketatar mermileriyle 6 vatandaşımız hayatını kaybetti, onlarca kişi yaralandı. Dünde, Suriye'nin IŞİD denetimindeki Bap bölgesinden ateşlendiği tahmin edilen 6 Katyuşa roketatar mermisi, sabah Kilis'in Kazımkarabekir Mahallesi'ndeki boş arazi ve zeytin bahçelerine düştü. CHP Gaziantep Milletvekilleri Akif Ekici, Kilis'te acilen tedbir alınmasını isterken, Mehmet Gökdağ, Kilis ve diğer sınır şehirlerini de kapsayan bir güvenlik yol haritasının oluşturulması gerektiğini söyledi. CHP İl Başkanı Hayri Sucu da, Kilis'te çok sayıda evin satlığa çıkarıldığını belirterek, "Havan topu atıldığında bizde oradaydık. Bazı çocuklar altını ıslatmıştı" dedi.

EKİCİ: ÇOCUKLARIN ELLERİNDEN TUTAN KAÇIYORDU

CHP Gaziantep Milletvekili Akif Ekici, Kilis halkının tedirgin ve perişan olduğunu belirterek, "Kilis'te bir an önce ciddi tedbirler alınmalı" dedi. Geçtiğimiz günlerde, Mersin Milletvekili Fikri Sağlar ile Kilis'te incelemelerde bulunduklarını hatırlatan Akif Ekici, "Halk her an ne olacak endişesi içerisinde. Biz oradayken Kartalbey ilkokulunun çok yakınındaki bir eve füze düştü. Çocukların ve annelerinin halini görecektiniz. Çocuklarının elinden tutan kaçıyordu" dedi.

MERMİ ÇEKİRDEKLERİ MKE MENŞEİLİ

Suriye politikasını gözden geçirmemiz ve yanlış politikadan bir an önce dönmemiz gerektiğini söyleyen Ekici, "Bu işleri buraya kim getirdi? Bizim Suriye ile ne alıp veremediğimiz vardı. Yanlış politika bizi Suriye ile düşman haline getirdi. Hükümeti aklı selime davet ediyorum. Suriye politikasında hemen bir farklılık ortaya konulmalı. Biz ateşin üzerine benzinle gidiyoruz. Suriye tarafından gelen mermi çekirdeklerinden bazıları MKE menşeili. Bunlar son derece yanlış politikaların sonucu. Bir an önce bundan dönülmeli" diye konuştu.

DURUM VAHİM

Kilis halkının perişan olduğunu, sıkıntılı içinde olduğunu dile getiren Ekici, "Ticaret odasını, baroyu ziyaret ettik. Herkes şikayetçi. hükümetin bu politikadan dönmesi ve Kilis ile ilgili acilen tedbir alması gerekiyor. Bizim yanlış Suriye politikasından dönüp Suriye halkının barışmasından yana olmamız gerekiyor. Biz taraf olmamalıyız, oradaki barışı sağlayacak tavırlar içinde olmamız lazım. Ateşlendirmek yerine tarafları barış içerisine yönelterek, ona gayret etmemiz lazım. Çünkü durum vahim. Oradaki vehameti görüyoruz Halk tedirgin, perişan. İnşallah Genel Kurmay ve MİT müsteşarının Kilis'e gitmeleri ezbere olmaz, Kilis'le ilgili tedbir alınır" şeklinde konuştu.

GÖKDAĞ: ÖNLEM ALINMIYOR

CHP Gaziantep Milletvekili Mehmet Gökdağ, Kilis'te durumun kötü olduğunu, son dönemlerde roketatar mermilerinin şehir merkezine düştüğünü belirterek, "Can ve mal kayıpları yaşanıyor. Ancak bir önlem alınmıyor, sanki hiç bir şey olmamış gibi davranılıyor" dedi.

YOL HARİTASI ÇIKARILMALI

Bu olayların çok ciddi hükümet boşluğu olduğunu gösterdiğini dile getiren Gökdağ, "Bir yönetememe durumu ortaya çıkıyor. Bir an önce Kilis'inde, sınır şehirlerinin tamamının da güvenlik konusunda bir yol haritası çıkarılmalı. Böyle kendi haline terkedilirse, Kilis'inde, güvenliği sağlanamaz, sınır şehirlerinin de. Ciddi teddbirler alınmalı. O bölgedeki halkımızın güvenliği sağlanmalı" diye konuştu.

İNSANLAR TEDİRGİN

'Suriye politikası konusunda bizim uyarılarımızın ne kadar haklı olduğu, Ak Parti hükümetinin ne kadar yanlış olduğu her gün biraz daha net anlaşılıyor' diyen Gökdağ, "Roketatar mermileri okula, hastaneye, eve düşüyor. İnsanlar tedirgin, ne zaman kafasına füze, roketatar mermisi düşeceğini bilmiyor. Bir an önce tedbir alınmalı. Gerçekten bir ciddi devlet anlayışı, sorumluluğu içinde, ciddi tedbirler alınmalı. Sürdürülebilir bir yaşam anlayışı değil, bu şekilde insanlar yaşamlarını sürdüremezler" diye konuştu.

SUCU:BAZI ÇOCUKLAR ALTINA ISLATMIŞTI

CHP İl Başkanı Hayri Sucu, Mersin Milletvekili Fikri Sağlar ile geçtiğimiz hafta Kilis'te olduklarını, kendileri oradayken bir eve havan topunun düştüğünü anlatarak, "Havan toplarını halkın üzerine atıyorlar. Bizim 300 metre ilerimize, okulun yanındaki bir eve havan topu düştü. O sırada annelerin, çocukların korkusuna şahit olduk. Bazı çocuklar korkudan altına ıslatmıştı" dedi.

YERLİ HALK MÜLTECİ OLMUŞ

Kilis halkının göç etmeyi düşündüğünü, ilde halkın nüfusundan çok, Suriyelinin yaşadığını belirten Hayri Sucu, "Kilislilerin çoğunun evi satlık, göç etmeyi düşünüyorlar. Halk tepkili ancak medyaya yansımıyor. Biz oradayken 500-600 kişi birikmişti. Bizim vatandaşlar eylem yapıyordu, Suriyeliler ise seyrediyordu. Kilis'te yerli halk mülteci olmuş. Kilis'te 4 dükkana giriyorsun 3'ünü Suriyeliler çalıştırıyor. Bizim halkımızda da suç var. Aylık 500 lira kira alırken, işyerini Suriyeliye 1000 liraya vermiş. Şimdi de Suriyeli'den o bin lirayı da alamıyor" diye konuştu.

GAZİANTEP'TE KİMİN NE OLDUĞU BELİRSİZ

Kilis halkının çok tedirgin olduğunu, halkın ruh halinin, psikolojilerinin bozulduğunu söyleyen Hayri Sucu, "Halde, GATEM'de, Küsget'te çalışan Suriyeli sayısı artıyor. Esnaf olarak da yerleşiyorlar. Memleketimizin adamından çalışma ruhsatı, vergi levhası isteniyor, Suriyelilerden hiçbir şey istenmiyor. El kadar çocuk hırsızlık yapıyor, suçu yok. Kavga etsen, seni öldürse kaçıp gidiyor, kimliği yok. Gaziantep'e baktığımızda bizim esnafın içinde çalışanların çoğu Suriyeli. Şehrin içinde kimin ne olduğu belirsiz. IŞİD üyesi mi, PKK'lı, PYD'li mi belli değil. Gaziantep teröristlerin içinde kalmış. Ucu kendisine dokunmadan vatandaş bağırmıyor" şeklinde konuştu. Meral KINACILAR