Haksız rekabet olur

Gaziantep İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Rıdvan Köksüzer, büyükşehir belediyesinin inşaat sektörüne girecek olmasını değerlendirdi. Köksüzer, Belediyelerin kendi kurdukları şirketler vasıtası ile doğrudan inşaat yapmalarının sektör açısından haksız bir rekabet yaratacağını belirterek, "Belediye şirketleri müteahhitlerin ödedikleri harçlardan muaflar, dolayısıyla da bu büyük bir haksız rekabet oluşturur. Ancak belediyeler kendi şirketleri vasıtası ile yaptıracakları işleri piyasada bu işi profesyonelce yapan müteahhitlere ihale usulüyle verirlerse bu şekilde sorun olmaz" dedi.

BAZI VERGİLERDEN MUAFLAR

İlçe belediyelerinin de şuanda yaptıkları bazı inşaatları müteahhitlere ihale ettiğini, bazı inşaatları ise kendilerinin yaptığını söyleyen Rıdvan Köksüzer, "İlçe belediyeleri bir kısmını kendileri yaptı, bir kısmını müteahhitlere ihale ettiler, ama sonuçta kendi yaptıkları bölgede aynı işi yapan müteahhitlerle aralarında bir haksız rekabet oluştu, çünkü belediyelerin maliyetleri, birtakım vergilerden ve harçlardan muaf oldukları için daha düşüktü. Ama piyasada devlete vergi veren her türlü harcı ödeyen birtakım müteahhitler aynı fiyata mal edemediler. Bu da haksız rekabete neden oluyor" diye konuştu.

ÖZELLEŞTİRME KARŞITI BİR UYGULAMA

'Büyükşehir Belediyemiz kendi şirketi vasıtasıyla direk inşaat yaparsa, piyasada çalışan, bu devlete vergi veren mütahitlere haksızlık olur' diyen Köksüzer şunları söyledi:"Çünkü genel olarak dünyada ve Türkiye'de herşey özelleştirilirken, burada özelleştirme yapılması, benim işime böyle geliyor diyerek tamamen özelleştirme karşıtı bir uygulamayı izah etmeleri bence zor olur. O zaman niye devlete ait birtakım kurumlar özelleştirildi, bana mantıklı gelmiyor. O halde bence bu tür işlerin hepsi özel sektör eliyle yapılmalı, sistem bütün dünyada bu şekilde işliyor. Belediye inşaat yaptıracaksa bunu sektördeki şirketlere ihale etmeli işin doğrusu bu."

TOKİ'DE DE AYNI DURUM SÖZKONUSU

TOKİ'de de aynı durumun söz konusu olduğunu belirten Köksüzer, "TOKİ, müteahhitlere yaptırıyor ama kendisi satıyor satarkende bir takım vergileri ödemiyor. O zaman da sektördeki mütahitle aralarında bir haksızlık oluyor, buardada aynen kendi işlerini kendi şirketlerine yaptırırlarsa burada çok büyük bir haksızlık olur, bizde bunun karşısındayız.

Dünyada böyle bir uygulama yok yani bizde bu son zamanlarda adet haline getirilmeye başlandı, Türkiye genelinde bazı belediyeler bu işi yapıyor ama bu da haksız bir rekabete yol açıyor, çok büyük bir haksızlık yapılıyor. Bu çok ciddi bir soruna yol açıyor" diye konuştu. Meral KINACILAR