Edacan Group Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Selim Ener, inşaat sektöründe yaşanan krizin son 6 aydan beri çok belirginleştiğini belirtirken, krizin faizlerin ve arsa fiyatlarının düşmesiyle aşılabileceğini söyledi. İnşaat sektöründe iflas edenin olmadığını söyleyen Ener, "İflas eden olduğunu ben duymadım. Şu anda biz inşaat firmaları olarak bankaların faizleri yüksek olduğu için 60 ila 72 aya kadar kendimiz taksitlendiriyoruz. Sağlam firmalardan insanların alışveriş etmesi lazım. Böyle bir kriz, 5 Nisan'da da olmuştu, açılır, inşaat sektörü zaten dümdüz gitmez. 3-4 sene çok hızlı koşar, bir iki sene iner, ondan sonra tekrar koşar. Bu sene artık durağan bekliyoruz, 2017'den sonra çok hızlanacağını umuyoruz" şeklinde konuştu. Ener, Suriyelileri yüzde 10 oranında çalıştırdıklarını da sözlerine ekledi.

Belediyelerden şehir dışında arsa beklediklerini söyleyen Ener, "Yamaçtepe'de çok büyük umutlarımız var. Yamaçtepe, İbrahimli 2 de inşaatlar başladığında sektör daha güzel olacak. İbrahimli 2, Yamaçtepe sektörün önünü açacak. Oraların çalışır hale gelmesi lazım, altyapıları, doğalgazı, elektriği ve suyunun bir an önce çıkması lazım. Bunlar yapılırsa kriz azalır, arsa fiyatları düşer, arsa çoğalır" dedi.

CUMHURBAŞKANI ÇOK BASKI YAPIYOR

Ahmet Selim Ener ile inşaat sektörünü konuştuk. Sektörün şu an krizde olduğunu söyleyen Ener, "Banka faizlerinin düşmesi lazım. Banka faizleri şu anda düşmüyor. O yüzden bu kriz de daha kolay kolay aşılmaz. Banka faizleri düşerse bizim inşaat sektörü çabuk açılır. Ayrıca arsa fiyatlarının ucuzlaması ve insanların alım gücünün yükselmesi lazım. Bu kriz son 6 aydan beri çok belirginleşti. Bunun da tek düzelmesinin yolu faizlerin düşmesi. Sayın Cumhurbaşkanı faizlerin düşmesi için çok baskı yapıyor" dedi.

İNŞAATIN KADERİ BU

Krizin ilk inşaat sektöründen başladığını, en son da inşaat sektöründen çıktığını belirten Ener, " Çünkü insanın ev alabilmesi için ekonomisinin rahatlaması lazım. Biz ekonomimiz rahatladığında ancak ev alabiliriz. O nedenle kriz ilk buraya gelir, en son krizde buradan çıkacak. İnşaatın kaderi bu" dedi.

BİZDE ELEMAN ÇIKARTTIK

Arsa fiyatlarının durağan olduğunu, fiyatların düşmediğini dile getiren Ener, "Arsa fiyatları yükselmiyor da. Daire fiyatları yüzde 25 düştü şu anda. Ama müteahhitlerin karından gitti hepsi. Müteahhitler artık para kazanamaz hale geldi. Şu anda para kazanmıyoruz. İnşaat sayısında düşme var. Yarı yarıya düşme var. Yüzde 50 eleman çıkarttık, personel çıkarttı insanlar, bir düşüş var. Bizde çıkarttık mecburen" diye konuştu.

MORTGAGE SİSTEMİ GELSİN

Sektörün açılması için konut kredileri faizlerinin düşmesi gerektiğini anlatan Ener şöyle konuştu:"Ya da Avrupa'daki gibi Mortgage sistemi gibi 20 yıl 30 yıl, taksitlerin olması gerekiyor. Yani karı koca 5 bin lira maaş alıyor. 2 bin lirasını taksit ödemesi lazım. Ancak bu faizlerle olmuyor. Ama vade uzarsa ev kirası vereceğine, ev sahibi olacak. Yani vadelerin 240, 360 aya çıkması lazım."

BELEDİYELERİN KONUT YAPMASINI DESTEKLİYORUM

Belediyelerin yaptığı sosyal konutların sektöre yansımalarını sorduğumuz Ener, "Bize hiç bir zararı yok. Sosyal konuta zaten biz cevap veremiyoruz. Bizim arsa maliyetleri onu kurtarmıyor. Ha belediye zaten büyük daire yapmıyor şu anda. Büyük daire yaparsa mutlaka zarar verir o zaman. Sosyal konutu destekliyorum, insanlar gecekonduda oturacağına orada otursun. Bizim için sıkıntı yok" diye konuştu.

BAŞLAMAYA ÇALIŞIYORUZ

'Şu anda daire almanın tam zamanı. Bundan daha ucuza daire bulamazlar' diyen Ener, firma olarak inşaat sektöründe stabil gittiklerini belirtti. Ener, "Başlamamız lazım yoksa piyasadan silinirsin. Eskisi kadar çok değiliz ama yine başlamaya çalışıyoruz. Karataş bölgesi, Beylerbeyi, Basra, İbrahimli bölgesinde düşünüyoruz" dedi.

ARSA PAYI 50-60 BİNE DÜŞMELİ

Arsa fiyatlarının düşmesi için yeni yerleşim yerlerinin imara açılmasının önemine değinen Ener şunları dile getirdi:" İbrahimli 2 de çok büyük umutlarımız var. Yamaçtepe'de çok büyük umutlarımız var. Yamaçtepe, İbrahimli'de inşaatlar başladığında sektörün önünü açacak. Oraların çalışır hale gelmesi lazım, altyapıları, doğalgaz, elektriği, suyunun bir an önce çıkması lazım. Bunlar yapılırsa kriz azalır, arsa fiyatları düşer, arsa çoğalır. Biz zaten sayın başkanlardan rica ediyoruz, uzak bölgelerden ucuz arsa çıkartsınlar, toplu taşıma, altyapılarını yapsınlar ki arsa payları düşsün. Bir dairenin arsa payını 50-60 bin liraya düşürebilirsek bu iş hızlanır. Bir dairenin arsa payı Karataş'ta 150 bin lira, İbrahimli bölgesinde 350 bin lira. Aslında parayı tutan arsa. Biz belediyelerden şehir dışında arsa bekliyoruz."

İNŞAAT DEMİRİ UCUZLADI

Malzeme fiyatlarında yükselme olmadığını, ifade eden Ener, "Hatta 1500 liralık inşaat demiri 1150'ye kadar düştü. Beton fiyatı aynı. Biraz işçiliklerde yükselme var" dedi. Meral KINACILAR