Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Türkiye İngiltere Büyükelçiliğinin koordinasyonuyla Türkiye’ye gelerek Gaziantep mutfak kültürünü mercek altına alan İngiliz heyete Tahir Tekin Öztan tarafından Sahan’da açık havada düzenlenen etkinlikle kebap dersi vererek kebabın hazırlanması ve pişirilmesini bütün yönleriyle gözler önüne serdi.
Türk mutfak kültürünün en önemli unsurları arasında yer alan ve turistlerin de büyük beğenisini kazanan kebabın tanıtımının Türkiye için önemli olduğuna dikkat çeken Anadolu Mutfağını Araştırma Geliştirme ve Koruma Derneği Kurucu Başkanı, Okan Üniversitesi Gastronomi Bölümü Öğretim Görevlisi Tahir Tekin Öztan, şunları söyledi:
“Dünyanın en zengin mutfak kültürlerinden birisine sahip olan ve eşsiz benzersiz lezzetleriyle dikkat çeken Türk mutfağının en önemli yemek çeşitleri arasında kebaplarımız yer almaktadır. Bizler Türkiye’nin bir gastronomi ülkesi haline gelmesi yönünde uzun yıllardır önemli çalışmalar yürütüyoruz. Turizmin gastronomi payı dünya genelinde bakıldığında milyar dolarlarla ölçülmektedir. Türkiye’nin bu paydan yeterli ölçüde yararlanabilmesi için mutfak kültürünü tanıtması ve birçok değeri ön plana çıkarması gerekmektedir. Kebap Türkiye’nin milli yemekleri arasında olup dünyada en iyi kebap Türkiye’de, Türkiye de ise en iyi kebap Gaziantep’te yapılmaktadır. Kebap önemli bir kültürdür. Başlı başına incelenmesi ve korunması gereken bir kültürdür. Gaziantep’in gastronomi turizminde bir gastronomi kenti olması için gerekli alt yapıları hazırlamak ve bu kültürleri aslına sadık kalarak korumak zorundayız. Bugün İngiltere’nin önde gelen yayın kuruluşlarında yemek kültürüyle ilgili araştırmalar yayınlaşan İngiliz gurmelere kebap kültürümüzü uygulamalı olarak anlattı. Bu zengin kültürün bütün özelliklerini gözler önüne serdik ve bir birinden ayrı lezzetlere sahip olan kebaplarımızı onlarla birlikte hazırlayarak tatmalarını sağladık. Bu tür organizasyonlar gerek ülke tanıtımı için gerekse gastronomi turizminin gelişmesi için büyük önem taşımaktadır. Organizasyona katkı sağlayanlara teşekkür ediyorum.”TAHİR TEKİN ÖZTAN PİŞİRDİ İNGİLİZLER YEDİKebap kültürünün tanıtımına yönelik uygulamalı olarak yapılan tanıtım çalışmasında Anadolu Mutfağını Araştırma Geliştirme ve Koruma Derneği Kurucu Başkanı, Okan Üniversitesi Gastronomi Bölümü Öğretim Görevlisi Tahir Tekin Öztan, İngiliz gurmeler için kendi elleriyle kebap çeşitlerini hazırlayarak pişirdi. Zaman zaman İngiliz gurmelere uygulama yaptıran Öztan, Türkiye’nin her alanda göz bebeği olan Gaziantep’in kebabında başkenti olduğuna dikkat çekti.
İngiliz gurmeler dikkatle inceledikleri kebabın hazırlanması sırasında zaman zaman zırhın başına geçerek eti kıymaya dönüştürmeye çalışırken ocak başına geçerek kebap pişirmenin bütün inceliklerini de öğrendi. Bütün kebap çeşitlerinin yapıldığı sunumda İngiliz gurmeler soğan kebabına hayran oldu. Mevsim kebaplarının tamamına tam puan veren gurmeler tanıtım için Türkiye’nin önemli bir adım atması ve dünya genelinde düzenlenecek olan Türk geceleriyle kebabın dünyanın bütün ülkelerine tanıtılması gerektiğini ifade etti.
İngiliz gurme heyetine rehberlik yapan Büyükelçilik görevlisi Serra Çelikkan, organizasyonun Türk mutfak kültürünün tanıtılması açısından önemli olduğunu vurgulayarak Anadolu Mutfağını Araştırma Geliştirme ve Koruma Derneği Kurucu Başkanı, Okan Üniversitesi Gastronomi Bölümü Öğretim Görevlisi Tahir Tekin Öztan’a ve organizasyona destek veren kurum ve kuruluşlara teşekkür etti.
İl Kültür ve Turizm Müdürü Ergün Özuslu da gurme turizminin geliştirilmesi için bakanlık tarafından yürütülen çalışmaların önemine dikkat çekerek Gaziantep’in gelecek dönemlerde dünyanın en önemli gurme kentleri arasında yerini alacağını belirtti.