Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın Kırsal Alanda Sosyal Destek Projesi kapsamında, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğü ile Şehitkamil Kaymakamlığı’nın ortaklaşa düzenlediği ve Işıklı Mahallesi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’ne hibe edilen Işıklı Mahallesi Ortak Hayvan İşletmesi açılışı ve inek teslim töreni gerçekleştirildi.

Vali Erdal Ata, Yeni yasayla birlikte Büyükşehir sınırları içerisinde olmanın bir takım nimetler olduğunu söyledi. Ata, "Bunlardan bir tanesi artık her evin altında bir ahır olmayacak, gelişi güzel yerlerde hayvancılık yapılamayacak. Dolayısıyla buradaki çalışma, bu konuda iyi bir örnek oluşturuyor. Biz bunu bu mahallede ve başka mahallelerde iyi bir şekilde kurgulayıp, başarıyla sonuçlandırabilirsek kırsal kesimde yaşayan vatandaşlarımız için çok büyük faydası olacağına inanıyorum" dedi.

SÜTLER PAZARLANACAK

"Köylerimizde genellikle bizim işletmelerimiz hem tarımda olsun hem hayvancılıkta olsun çok küçük" diyen Ata, "Genellikle baktığınızda her evde 3 veya 4 tane hayvan var, bunlara bakmak için bir veya iki kişi görev yapmak zorunda. Sütünü ve diğer ürünlerini istediği gibi değerlendirme şansı bulamıyor. Ama burada 200 tane büyük baş hayvanın hem bakımı hem yem giderleri hem de burada elde edilen sütü pazarlanması konusunda çok büyük avantaj sağlayacak. Ben böylesine anlamlı bir tesisin hizmete girmesinde emeği geçen Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğü ile Şehitkamil Kaymakamlığı’na teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

AYDIN: YENİ İMARDA AHIR OLMAYACAK

Şehitkamil Kaymakamı Mehmet Aydın ise, mahallelerde artık yeni imara göre evlerin altında ahır olamayacağı ve yaşam koşullarının artık üst düzeyde olması için böyle bir projenin hayata geçtiğini ifade ederek, “Bundan sonra mahallelerimizde artık bu hayvanların dışarı çıkarılması, ortak işletmecilik yapılabilmesi modellerini araştırdık. Işıklı Mahallemizde Tarımsal Kalkınma Kooperatifi olduğunu duydum ve buranın çalışmadığını öğrendik. Buradaki arkadaşlarımızla beraber bu Kooperatifi nasıl işletiriz anlamında Kırsal Kalkınma Projesi kapsamında Kooperatif üyeleriyle mahallemizdeki fakir aileleri seçerek, Kooperatifimize müracaat ettirdik ve 2012 itibariyle bu bütçeyi tamamladık. Asıl amacımız köydeki hayvanların dışarı çıkarılıp böyle bir ortak işletmede yapılmasıydı ve burada ortak veterinerlik hizmetleri çerçevesinde hijyenik şartlar alınacaktı” diye konuştu.

YILMAZ BİLGİ VERDİ

Gıda Tarım ve Hayvancılık Gaziantep İl Müdürü İbrahim Yılmaz ise, Işıklı Mahallesi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'ne yapılan destekler hakkında bilgi verdi. Yılmaz, “Yatırım programına alınan Işıklı Mahallesi Tarımsal Kalkınma Kooperatifine, birinci etapta tahsis edilen 638 bin 792 TL kredi ile 2 adet 200 başlık toplu ahır, işletme binası ve süt sağım ünitesi, balık kılçığı sağım ünitesi, süt soğutma tankı ve yem karma makinesi alımı gerçekleştirildi. İkinci etapta ise, 1 Milyon 325 bin TL kredi ile 200 adet Holstein ırkı gebe düve temin edilerek 50 üyeye dağıtımı yapıldı. Ayrıca 25 bin TL’lik yem alınarak kooperatife teslim edildi. Bu projeden toplam 1 Milyon 963 bin 792 TL kullanıldı. 50 çiftçi ailenin bütçesine canlı demirbaş artışı hariç 900 bin TL süt gelirlerinden dolayı katı sağlanacaktır” dedi.