5-11 Ocak Verem Haftası’ dolayısıyla Gaziantep Doktor Ersin Arslan Devlet Hastanesi'nde ‘ince hastalık’ olarak bilinen verem anlatıldı. Doktor Ersin Arslan Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen bilgilendirme toplantısında konuşan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Seda Genç, vatandaşlara verem hakkında bilinmeyenleri anlattı.

Dünya nüfusunun 3’te 1’inin veremle enfekte olduğunu aktaran Genç, “Dünya nüfusunun 3'te 1'i veremle enfektedir. Yani insanın vücuduna yerleşmiştir. Verem basili ile enfekte olan yani vücuda giren insanların yüzde 10'u yaşamlarının herhangi bir döneminde verem hastası olabilir” dedi.

Dünyada her yıl yaklaşık 9 milyon yeni verem hastasının ortaya çıktığına dikkat çeken Genç, “Dünyada her yıl yaklaşık 9 milyon yeni hasta ortaya çıkmaktadır. Ne yazık ki bunların 1 buçuk milyonu ölmektedir” diye konuştu.

GENELDE ERKEKLER HASTA OLUYOR

Veremli hastaların çoğunluğunu erkeklerin oluşturduğunu kaydeden Dr. Seda Genç, “2012 yılında toplam veremli hasta sayısı 14 bin 690 civarındadır. Bunların çoğunluğunu erkek hastalar oluşturmaktadır. Veremin yüzde 64'ü akciğer veremi olup, yüzde 36'sı akciğer dışında diğer tüm organları kapsamaktadır. Verem mikrobunun özelliklerinden bahsedecek olursak bu mikrop güneşi görmeyen nemli loş havalarda uzun süre canlı kalabilir. Kuvvetli bir mikroptur. Güneşten gelen ışınlarla verem mikrobu kısa sürede öldürülür” şeklinde konuştu.

RİSK GRUPLARI

Yaşlıların ve çocukların verem risk grubunda yer aldığını belirten Genç, “Özellikle hangi hasta grupları buna yatkındır dersek; özellikle küçük yaştaki çocuklar, 5 yaş ve altı ile 65 yaş üzeri yaşlı insanlar, AIDS mikrobu taşıyan kişiler, bağışıklığı baskılanan kronik hastalığı olan, kronik şeker hastalığı, böbrek yetersizliği çeşitli kanser türleri ve yine akciğer kanseri olan hastalarda, sigara içen insanlarda verem oluşma riski yüksektir” ifadelerini kullandı.

İHA