Nizip Ticaret Borsası Başkanı İbrahim Sarı, Türkiye'ye kaçak yollardan Suriye, İran ve Afganistan'tan fıstık getirilerek iç piyasaya sürüldüğünü, hatta bu fıstıkların Antepfıstığı adı altında ihracata bile gönderildiğini belirterek, denetimsizliğe isyan etti. Kaçak yolla özellikle İran'dan getirilen fıstıkta yüksek oranda aflatoksin bulunduğunu söyleyen İbrahim Sarı, "Yazık değil mi? 5-10 kaçakçı hem fıstığımızı lekeliyorlar, hem de sağlığımızla oynuyorlar. Baklavanın içine konulsa vatandaş bilemez ki?" dedi.

ESNAF DÜKKANINI KAPATACAK NOKTAYA GELDİ

Kaçak getirilen fıstığın, fıstık üreticisini, sanayicisini, bu işin ticaretini yapan esnafı ciddi şekilde etkilediğini söyleyen İbrahim Sarı, "Hadi Suriye'de savaş var. Suriye sınırı zaten yol geçen hanına döndü. İran, Afganistan'dan da kaçak fıstık geliyor. Antep fıstığı leke alırsa, ileriki dönemlerde bunun sıkıntılarını hep beraber çekeriz. Nizip'te sadece bu işin ticaretini yapan 600 esnaf var. 200 tane sanayici var. Nizip'in tarım alanlarının yüzde 80'i fıstık. Gaziantep, Urfa, Birecik, Halfeti, Karkamış'ın en önemli geçim kaynağı fıstıkçılık. Esnaf dükkanı kapatıp oturacak noktaya geldi. İran ve Afganistan'dan gelen fıstık piyasayı ciddi şekilde etkiliyor" dedi.

AT SIRTINDA GETİRİLİYOR

Kaçak fıstık girişinin son iki aydan beri yaşandığını, kaçak yollarla getirilen fıstığın, Antepfıstığı adı altında satıldığını belirten İbrahim Sarı, "Kaçak getirilen fıstıklar, piyasaya hakim oldu, Antep piyasasının yanısıra Türkiye'nin her yerine yayılıyor. Hatta gelen fıstıklar ihracata bile gönderiliyor, hem de yurt dışına Antepfıstığı diye gönderiliyor. Kaçakçılar farklı yollardan sınır boylarından geçiriyorlar. İran sınırından giriyor. Van, Hakkari, Başkale'den at sırtında getiriyorlar. Sonra oralardan toplayıp sevkediyorlar. Bu işin tüccarları oluşmuş. Düşük kaliteli, fiyatı cazip diye insanlar alıyor. Aflatoksin İran fıstığında yüksek" diye konuştu.

HALKIN SAĞLIĞI İLE OYNUYORLAR

Son iki yıldan beri baklavacıların fıstık fiyatları yüksek diye feryat ettiğini, bunu fırsat bilenlerin kaçağa yöneldiğini dile getiren Sarı, "Aslında fıstık fiyatları o kadar da fahiş olmadı. Kaçak girişten dolayı fıstığın fiyatında yüzde 20 düşüş yaşanıyor. Daha önce kabuklu fıstığın fiyatı 25 liraydı, 18 liraya düştü. Kavlak Antepfıstığı 28 lira iken 24 liraya düştü. Oradan gelen fıstıkların fiyatı 20-22 lira arasında. Yazık değil mi? 5-10 kaçakçı hem fıstığı lekeliyorlar, hem de sağlığımızla oynuyorlar. Baklavanın içine konulsa vatandaş bilemez ki?" dedi.

DEVLETİN KASASINA PARA GİRSİN

Sınırda denetimlerin artırılması gerektiğini söyleyen Sarı, Tarım müdürlüğü, gümrük ticaret bakanlığının bu işin üzerinde titizlikle durması gerektiğini söyledi. Sarı, "Hudut komutanlıklarının dikkatli olması gerekiyor. Çünkü kaçak fıstık girişi artarak devam ediyor. Fıstık bir iki ton değil, kamyonlarla geliyor. Sınırda denetimler sıkılaştırılırsa, denetimler arttırılırsa, yol denetimleri yapılırsa kaçak önlenebilir. Sigara üzerinde duruyorlar, fıstık üzerinde de dursunlar. Kaçak yoldan yapılan ithalatta devletin karı da yok, vergilendiremiyor. O zaman fıstık ithalatını serbest yapsınlar en azından kaçakçıların yerine devletin kasasına para girsin" şeklinde konuştu. Meral KINACILAR