Yayımlanan imalat sanayi sektörüne ilişkin veriler açıklanmaya başladı. Kasım ayı içerisinde imalat sektöründe %79,7 oranında artış kaydedildi.

İmalat sanayi sektöründe hesaplanan ve açıklanan verilere göre sektörde %79,9 oranlık bir artış yaşandı.

TCMB’nin resmi sitesinden yayınladığı verilere göre son 4 ayda imalat sanayi sektöründe yükseliş sürdü ve kapasite kullanım oranı %79,9 seviyelerine çıktı. Geçtiğimiz aya ait verilere göre %0,2’lik bir yükseliş yaşanırken, geçen senenin aynı ayına göre tam 1,9 puanlık artış görüldü.

Ulaştığı rakamlar itibariyle 2008’in Ağustos ayındaki rakama tekrar ulaşan Türkiye, kapasite kullanım oranını söz konusu yılda 74.0 sınırında kaydetmişti.

2008’den Bu Yana En Yüksek Verilerden!

Açıklanan veriler doğrultusunda inceleme yapan ve değerlendirmelerde bulunan uzmanlar, bu oranların özellikle son zamanlarda artmasının milli gelire de olumlu yansıyacağını ve milli gelirde pozitif yönlü bir değişimin olacağını söyledi.

Milli gelire artısının yanında bunun olumsuz bir etkisinin de olabileceğini söyleyen uzmanlar, bu olumsuz yönün özel sektörde yapılan yatırımlar için risk oluşturabileceği yönünde olacağını belirtti.

2008’den bu yana kadar en yüksek verilerin elde edildiğinden söz eden uzmanlar, son 10 yıl içerisinde Kasım ayı ortalamasından daha yüksek verilere elde edildiğini de söyledi.

Söz konusu kaydın oluşmasında verilerle ilgili mevsimlik etkilerinin genel bazdaki etkisinden de bahseden uzmanlar, yılın ilk çeyreğinde oranların düşük olduğundan, ikinci çeyrekğin sonlarına doğru oranların yükselmeye başlamasından da bahsetti.

Yılın ilk çeyreğinde bu oran %76,8 idi. İkinci çeyreğinde bu yükselere %78,7 ye yükseldi. Üçüncü çeyrekte ise %78,8 ulaşarak yılın en yüksek oranını gördü.