Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, ihracatın hedefinin bütün dünya olduğunu belirterek, “Üretim ve ihracatımızı hiçbir zaman tek bir ülkeye yönelik planlamıyoruz. Gaziantep’te ihracat kültürü gelişti ve yerleşti” dedi. Gaziantep’te 900 üzerinde fabrika bulunduğunu, ihracat kültürünün geliştiğini belirten Abdulkadir Çıkmaz, “Gaziantep’in ihracat kültürü gelişti. İlla Irak olacak diye bir şey yok. Hiçbir zaman tek ülkeye göre yatırım yapmadık. İş adamlarımız farklı seçeneklerle ihracatını artırmaya çalışıyor. Irak’a ihracatımız yüzde 52’den yüzde 38’e düştü ancak başka pazarlarla bunu telafi etmenin planlarını yapıyoruz” dedi.

2023 vizyonunda lokomotif görevi üstlenen Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birliklerinin dünya pazarlarında söz sahibi olduğunu ifade eden Çıkmaz, markalaşmanın ihracatın artışındaki önemini vurguladı. Dünyanın her yerinde Türkiye’den gönderilen ürünlerin itibar gördüğünü anlatan

Çıkmaz, şöyle konuştu: “Bunda ülkemizin ve markalarımızın güçlü olmasının büyük önemi var. Daha önceleri herhangi bir ülkeye gittiğinizde size burada kaç gün kalacaksınız, dönüş biletiniz var mı gibi sorular sorulur ülkeye girişiniz engellenmeye çalışılır ve çeşitli zorluklar çıkarılırdı. Oysa şimdi Türkiye’nin ve markalarının dünyada güçlü bir imajı, sanayici ve iş adamlarımızın büyük bir saygınlığı var.”

GAZİANTEP KRİZİ FIRSATA ÇEVİRMEYİ BİLİYOR

Güneydoğu Anadolu ihracatının büyük bir bölümünün Ortadoğu ülkelerine yönelik olduğunu vurgulayan Abdulkadir Çıkmaz, en fazla dış satım yaptıkları Irak ve Suriye’de iç savaşın yaşandığını hatırlattı. Çıkmaz, Suriye’deki savaşın ilk yılında bu ülkeye yaptıkları ihracatın neredeyse bitme noktasına geldiğini ancak yılmadan üretmeye devam eden iş adamlarının kriz bölgelerini fırsata çevirmeyi başardığını belirtti.

IRAK’TA PANİK BİTTİ ALTERNATİF

YOLLARLA İHRACAT DEVAM EDİYOR

Son dönemlerde Irak’ta yaşanan olaylarla ilgili bir değerlendirme yapan GAİB Koordinatör Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, sözlerini şöyle sürdürdü: “Irakla ilgili yaşanan sorunlara alternatif çözümler bulundu. İhracatçılarımız ürünlerini alternatif yollarla ulaştırıyor. Ayrıca, Kerkük ve Musul’la ticarette bir sıkıntı görülmüyor. Para akışı devam ediyor. Şu anda ürünlerimizin bir bölümü İran üzerinden gönderiliyor.”

Sanayici ve ihracatçıların bir bölgeye ve bir ülkeye odaklı çalışmadıklarının altını çizen Çıkmaz, alternatif üretme konusunda önemli yol alındığını ve dünyanın birçok ülkesinde alternatif pazarlar oluşturulduğunu söyledi.

Gaziantep’te 900 üzerinde fabrika bulunduğunu, ihracat kültürünün geliştiğini belirten Abdulkadir Çıkmaz, şunları söyledi: “Gaziantep’in ihracat kültürü gelişti. İlla Irak olacak diye bir şey yok. Hiçbir zaman tek ülkeye göre yatırım yapmadık. İş adamlarımız farklı seçeneklerle ihracatını artırmaya çalışıyor. Irak’a ihracatımız yüzde 52’den yüzde 38’e düştü ancak başka pazarlarla bunu telafi etmenin planlarını yapıyoruz.” Uzak Doğu, Afrika ve AB ülkelerinin önemli pazarlar arasında yer aldığını anlatan Çıkmaz, sözlerini şöyle tamamladı: “Özellikle son dönemlerde Almanya, Fransa ve Afrika pazarları öne çıkıyor. İhracatçılarımız dünyanın bütün ülkelerine ürün gönderiyor. Elbette bunda güçlü bir ülke oluşumuz ve markalarımızın büyük önemi var. Son yıllarda Türk pasaportunun imajı çok arttı. Bütün bunları gözardı etmeden hedeflerimize ulaşabilmek için çalışmalarımızı sürdüreceğiz.” İHA