Gaziantep İşitme Engelliler Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Kulübü Derneği’nde SODES projesi kapsamında eğitim alan işitme engelli kursiyerler Türkiye’de bir ilke imza attı. Kursiyerler, işitme engellilerin çektikleri sıkıntıları anlatmak için kısa film çekti, davul zurna eşliğinde halk oyunları oynadı ve işaret dili ile şarkı söyledi. İşitme engellilerin çektikleri kısa filmde; işitme engelliler içerisinde konuşabilen, duyabilen sağlıklı bir insanın yalnız kalması ve mağdur duruma düşmesi konusu işleniyor. Kısa filmde ayrıca, işitme engelli vatandaşlar arasında yalnız kalan kişinin onların gözünden bakabilmesi ironili bir şekilde izleyicilere sunuldu.

SERTİFİKA ALDILAR

Gaziantep Valiliği Koordinasyonunda, Gaziantep İşitme Engelliler Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Kulübü Derneği tarafından yürütülmekte olan Kalkınma Bakanlığı tarafından SODES kapsamında finanse edilen “Ellerin Sesisni Öğreniyorum” projesi kapsamında eğitim gören işitme engelliler sertifikalarını düzenlenen törenle aldı.

İŞARET DİLİ EĞİTİMİ

Proje hedefleri kapsamında 10 aylık sürenin 9 ayında 3 er aylık periyotlarla Pınar Özaslan ve Kemal Koç eğitmenliğinde 120 şer saatlik işaret dili eğitimi verildi. Proje kapsamında 60’ı işitme engelli ve 36’sı konuşabilen toplam 96 kursiyer eğitim aldı. Proje hakkında bilgi veren Proje Koordinatörü Bülent Gültekin, “Proje kapsamında Gaziantep’te ülkemizde ilk defa yapılan işitme engelliler ile halk oyunu çalışması yapıldı. Bunlar sportif faaliyetlerimizdi. Bunların ötesinde işitme engelliler sosyal alanda irtibat kurabilsin diye duyabilen kursiyerler de yetiştirdik. Toplamda 60 işitme engelli, 36’da duyan grubumuz vardı. Bunlar pozitif şeyler çıkartacaklar. Bu insanların toplumda yer edinmesine yardımcı olacaklar. Bundan sonra izlettiğimiz filmlerde de orada işitme engellilerin neler yaşadıklarını anlattık. İşi tersine çevirerek bizlerin de öğrenmesi gerektiğini göstermeye çalıştık. Çünkü orada da belirttiğimiz gibi bizim için tercih olan şey onlar için kader. Bizlerin de bu konuda duyarlı olarak onlara yardımcı olmamız lazım” dedi.

FARKLI BİR DÜNYA

Kursa bir öğrencisine yardımcı olmak için katıldığını ve onların içerisine girdiğinde de farklı bir dünya keşfettiğini aktaran Pınar Şahin, “Bu kursa başlamamın sebebi aslında meraktı. Bir tane işitme engelli öğrencim vardı. Ona elimden gelenin en fazlasını yapmaya çalıştım. Onun için kursa başladım. Kursa başladıktan sonra şunu gördüm ki farklı bir dünyaları var. Farklı bir bakış açıları var. Onların gözünden dünyaya bakabildim. Nasıl yardımcı olabiliriz, neler yapabiliriz. Şunu öğrendim ki farkında olmak yetmiyor. Bazen de fark ettirmek gerekiyor. Bugün onun için buradayız. Ben fark ettim ve fark ettirdiğimi düşünüyorum” ifadelerini kullandı. İHA