Mimarlar Odası Gaziantep Şube Başkanı Sıtkı Severoğlu, Stadın yerine yapılması düşünülen cami ile ilgili ilk kez net bir şekilde konuştu ve önce Cumhuriyet gazetesine yaptığı açıklamada, Büyükşehir Belediyesi Başkanı Fatma Şahin'in burası için meydan ve yeşil alan sözü verdiğini hatırlatarak "Biz STK'lar olarak Fatma Şahin'in sözünü tutmasını istiyoruz" dedi. Severoğlu, daha sonra bu konuda genel görüş belirtti ve resmi açıklamasında "Bizim önerimiz 10 bin kişilik Caminin Stadın yerine değilde, Gaziantep Mezarlık Caminin yetersizliği göz önüne alındığında, Organize sanayinin konumu, Küsget ve Gatem bölgeleri ve Kent Merkezi ulaşım ilişkisi birlikte ele alındığında İpekyoluna (D-100 karayolu) yapılması" şeklinde konuştu.

İşte o açıklamanın tam metni:

KAMİL OCAK MEYDANI İLE KÜLTÜR TURİZMİ GELİŞİMİNE KATKI SAĞLANMALI ULAŞIM SORUNUNA ÇÖZÜM ARANMALI

Kent hafızasının çok önemli bir değeri olan Kamil Ocak Stadyumu alanının Kent Meydanı olarak planlanması konusunda; Kentin tüm siyasi ve sosyal kesimlerinde tam bir mutabakat bulunmaktadır. Alanın mülkiyeti, yeni Stadyum yapılması karşılığında TOKİ'ye devredilmiştir. TOKİ tarafından Kamil Ocak Stadyumu alanına yapılan plan 14.08.2013 tarihinde askıya çıkarılmış, kentte 40 Meslek Odası ve STK'nın itirazları ve tepkisi, Yerel yönetimlerin ve dönemin Aile Sosyal Politikalar Bakanı Sayın Fatma Şahin'in girişimleri sonunda 18.08.2013 tarihinde askıdan indirilmiştir. Yerel seçimlerde kamuoyuna sunulan önemli projelerden biri olan Kamil Ocak Meydanı, Sayın Fatma Şahin Büyükşehir Belediye Başkanı olduktan sonra Mimarlar Odası, Kentteki Üniversitelerin Mimarlık Fakültelerinin öğrencileriyle birlikte bir "Fikir Çalıştayı" gerçekleştirilmiş ve bu alan yaşayan bir meydan olarak düzenlenirken; Gaziantep'in Kültür Turizmine katkısı araştırılmış, var olan ulaşım sorununa yönelik çözüm yolları aranmıştır, çalıştay sonunda çok değerli fikirler elde edilmiştir.Üç Üniversiteden 132 öğrencinin katıldığı çalıştaydan elde edilen 22 projeden 9'u ödüllendirilmiştir.

2. STADYUM SPORUN GELİŞMESİNİ SAĞLAR

Kamil Ocak Stadyumu alanı Gaziantep kent belleği için çok önemli bir değerdir, nüfusu 250 binlerdeyken yapılmıştır. Yeni yapılacak Stadyum yanısıra 2. bir Stad olarak yenilenerek korunması 2 milyonluk Gaziantep'te Sporun gelişmesine önemli katkı sağlayacaktır. Kamil Ocak Stadyumunun yıkılması halinde "Kültür Turizmi ve Tarihi Kent dokusuyla bütünleşecek bir Meydan - var olan ulaşım ve trafik sıkışıklığına çözüm getirecek" arayışlarla, Kent nazım planı ve Ulaşım master planı ile birlikte ele alınmalıdır.

ORTAK AKIL ÇÖZÜM ARIYOR.

Alanın Cami üzerinden tartışılması doğru olmayıp, Yapılacak yeni büyük bir caminin yerinin tespiti de bilimsel çalışmalarla plan bütününde ele alınmalıdır. Bu konuda önerimiz, Gaziantep Mezarlık Caminin yetersizliği göz önüne alındığında, Organize sanayinin konumu, Küsget ve Gatem bölgeleri ve Kent Merkezi ulaşım ilişkisi birlikte ele alındığında İpekyol (D-100 karayolu) 10 bin kişilik cami yapımı için en doğru yer olarak değerlendirilebilir. Gazianteplilerin yakından takip ettiği ve gündeminde olan konu yoğun biçimde tartışılmakta, STK'lar ve Meslek Odaları konuyu gündemlerinde tutmakta, sosyal medyada konu tartışılmaya devam etmektedir. Kentte ortak akılla çözüm aranmaktadır.Öte yandan Sıtkı Severoğlu'nun Cumhuriyet gazetesine yaptığı açıklama ve Kamil Ocak'ın yeri ile ilgili haberi spor sayfamızda okuyabilirsiniz. Haber Merkezi