Soma İlçesi'ndeki faciada yaşamını yitiren 301 madencinin ailesine, iki ev müjdesini Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın vermesi ardından, inşaatlar için çalışmalar hızlandırıldı. İşçilerin acılı aileleri için ikinci konut projesini Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi ile Gaziantep Sanayi Odası yapacak. 301 konut için, ELİ Sosyal Tesisleri yanındaki 50 dönümlük arazi tahsis edildi. Bu yere daha önce üniversiteye ait fakülte yapılmasının planlanmasından dolayı şimdilik inşaatına başlanmadı. Fakülte için başka bir yerin tespit edilmesiyle de bu alana 301 dairenin inşaatına başlanacağı açıklandı.

HAREKETE GEÇTİLER

Soma Kaymakamı Bahattin Atçı, inşaatların kısa süre sonra başlayacağını ve 1 yıl içerisinde de ailelere dağıtılmasının planlandığını söyledi. Geçen 13 Mayıs'ta, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'ye ait ocaktaki yangında 301 madenci hayatını kaybetti. Türkiye'yi yasa boğan facia ardından devlet kurumları ve özel sektör, yardım için harekete geçti. Yaşamını yitiren madencilerin en büyük sorunlarından birisininkonut sıkıntısı olduğu, facia ardından yapılan araştırmalarda ortaya çıktı. Madencilerin ya aileleriyle kalabalık evlerde yaşamak zorunda kaldıkları ya da yüksek banka kredileriyle kendilerine bir daire satın aldıkları ve onun borcunu ödemekte zorlandıkları saptandı.

1 PLANLANDI, 2 DAİRE OLDU

Facianın hemen ardından çok sayıda kurum, şirket ve kişilerden para yardımları, banka hesaplarına yatırılmaya başlandı. Tüm bu paralar AFAD'nın hesaplarında toplandı. Bu paralarla madencilerin ailelerine konut yapılması planlandığı sırada, ilk olarak Doğuş Holding devreye girdi ve 301 konut yapıp dağıtmak için başvurdu. Bunun için Turgutalp Bölgesi'ndeki TOKİ konutlarının hemen yanındaki 40 dönümlük arazi tahsis edildi. Holdinge bağlı inşaat şirketinin uzmanları, etüt çalışmaları sonrasında onay verdi. Buraya 301 konutun yanı sıra okul ile sosyal tesislerin de yapılmasına karar verildi. TOKİ konutlarında oturan sakinler de, ekiplerin bir süre buralarda çalıştıktan sonra ayrıldıklarını, ancak kendilerine de bu bölgeye işçilerin aileleri için konut yaptırılacağının söylendiğini anlattı. DHA