Gaziantep SEV Amerikan Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Metin Karçin, bebeklerde geç yürümeyle ilgili hastalarını bilgilendirdi.

Dr. Karçin, Bebeklerin ortalama 12-14 aylık aralığında yürümeye başladıklarını belirterek, "Çocuğun gelişimine bağlı olarak bu durum değişiklik gösterebilir. Bazı bebekler birinci yaşını doldurduğunda yürüyebilir bazı bebekler ise biraz daha zaman geçtikten sonra yürümeye başlar. Bebek 12. ayda yürümediyse aile hemen paniğe kapılmamalı. Hatta bazı bebeklerin ilk adımını atması 15-16. ayı bile bulabilir. Aileler eğer bebek 18. ayında halen yürümüyorsa o zaman mutlaka bir uzmana başvurmalıdır" dedi.

18 AYINA DİKKAT

"Ebeveynler Bir bebek 18. ayda hala yürüyemiyorsa doktora başvurulmalıdır" diyen Karçin, "Eğer bebek 18. ayını doldurduğu halde yürümüyorsa, yattığı sırada bacaklarıyla tekme atmıyor ve bacaklarını fazla hareket ettirmiyorsa, bir yere tutunup ayağa kalkmıyorsa, özellikle de hala emeklemiyorsa; vakit kaybetmeden mutlaka bebeğin doktoruna danışıp bunun nedenlerinin araştırılması gerekir" şeklinde konuştu.

HANGİ DURUMLARDA BAŞVURULMALI

Karçin, konuşmasına şöyle devam etti: "Raşitizm (kemik zayıflığı), manütrisyon kronik hastalıklar (Beslenme yetersizliği sonucunda oluşan, enfeksiyonların da eşlik ettiği bir hastalık bütünü), doğuştan kas ve sinir hastalıkları, beyin felçleri, doğuştan kalça çıkığı ve aşırı kilo (Boyuna ve yaşına göre kilosu fazla olan bebekler yürümekte zorlanabilirler) gibi tıbbi problemler çocuğun geç yürümesine neden olabilir işte bu gibi durumlarda mutlaka uzmana baş vurmak gereklidir.

YÜRÜTEÇ DOĞRU DEĞİL

Karçin, "Ayrıca ailelerin sıklıkla kullandıkları yürüteçlerin kullanmasını doğru bulmuyoruz. Yürümenin teşviki veya gelişmesi açısından yürüteç önerilmiyor. Yürüteçlerin gerek fizikse, gerek psikolojik, bazı sorunlara neden olduğu gözlemlendi. Hastanelerde acil servise gelen bebek yaralanmaları arasında yürütecin neden olduğu kazalar çok ciddi bir yer tutuyor. O nedenle bebeklerin yürüteç yerine iteceği türden yürümesine destek olan başka araçlar kullanılabilir. Hatta bebeğin yere serilen bir örtü üzerinde, etrafında güvenlik önlemleri alınması şartıyla özgürce oynamasına izin verilmesi sağlıklı bir şekilde yürümesine çok daha fazla katkıda bulunabilir" dedi. BÜLTEN