SGK ve Türkiye Eczacılar Birliği'nin imzaladıkları sözleşmenin süresi 31 Mart'ta doluyor. Sözleşme yenilenmezse ilaçlar eczaneden SGK indirimi olmadan alınacak. Eczacılar, yeni sözleşme yapılmazsa ilaçta yaşanak olan kaosun sorumlusunun kendilerinin olmayacağını ifade etti. Gaziantep Eczacılar Odası Başkanı İrfan Demirci. ,"Hastalar eczaneden ilaçları SGK indirimi olmadan normal ücreti ile alacak. Faturaları da tahsilat için SGK'ya göndermek zorunda kalacak' dedi.

İrfan Demirci eczanelerin SGK ile 3 yıllık sözleşmelerinin 31 Mart'ta sona ereceğini belirterek, " SGK 3 yıldan bu yana hiç bir iyileştirme yapmadı. Enfalsyon arttı, sigorta primleri arttı, ama ilaç fiyatları değişmedi. Sözleşme olmazsa insanlar ilaç almakta sıkıntı çekebilir. Hastayla karşı karşı gelmek istemiyoruz. Çalışma bakanının eczacıların taleplerini dikkate almasını istiyoruz. Ne hastaneler ne eczaneler zarar görmesin" dedi.

Ekonomik talepleri olduğunu belirten Demirci, "3 Yıl oldu. Yüzde 10 enflasyon arttı, yüzde 30 giderlerimiz arttı. Protokolde ekonomik iyileştirmeler yapılsın istedik. SGK bize reçete hizmet bedeli olarak hasta başına 25 kuruş ödüyor. SGK'dan bunun iyileştirilmesini istiyoruz. Muayene paralarının tahsilatı bizde. Devletin 3 milyar TL yıllık muayene ücretini biz tahsil ediyoruz. Hastalarımızı ilaçsız bırakmak istemiyoruz" diye konuştu.

BAKAN'IN AÇIKLAMASI

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, SGK ile eczaneler arasında yaşanan ilaç protokolüne ilişkin, “Çok az ciro yapan eczanelerin biraz daha desteklenmesi konusunda SGK ve Bakanlığımızın olumlu bir tavrı var. Elbette birçok talep var, makul talepleri karşılayacağız. Bunları karşılamama noktasında bir değerlendirmemiz söz konusu değil. Ekonomik talepler var. Kurun yükselmesinden kaynaklanan, aynı zamanda ilaç fiyatlarının yükselmesinden kaynaklanan kar payı artışı söz konusu. Bu konuyla ilgili TEB’e bir teklifte bulunduk. Çok az ciro yapan eczanelerin biraz daha desteklenmesi konusunda SGK ve Bakanlığımızın olumlu bir tavrı var. Daha az cirolu eczanelere daha yüksek bir katkı, daha yüksek cirolu eczanelere daha az bir katkıyla bir ilaçdenge kurmaya çalıştık. Eczacılarımızla birlikte protokolün imzalanıp devam etmesi konusunda bir irademiz söz konusu” dedi. Meral KINACILAR