İki gündür yağan sağanak yağış, şehirde birçok mahallede sel baskınlarına neden olup hayatı felç ederken, aylardır yağış umuduyla bekleyen çiftçilerin yüzünü ise güldürdü. Gaziantep Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İbrahim Yılmaz, son yağışların tarım ve hayvancılığa ilaç gibi geldiğini söyledi. Şehitkamil Ziraat Odası Başkanı Cuma Yigit ise, "Bu yağışlar köylünün bayramı oldu" dedi.

200 KİLOGRAMI BULUR

Dünyada bir iklim değişikliği yaşandığını, Türkiye'ninde dünyadaki bu iklim değişikliğinden etkilendiğini belirten İbrahim Yılmaz, "Türkiye su zengini bir ülke değil. Bunun için suyun kıymetini bilelim ve tasarruflu kullanalım" dedi. Gaziantep'in yıllık yağış ortalamasının 550 kiloğram olduğunu, ancak bu yıl yağışların ortalamaların altında gittiğini belirten İbrahim Yılmaz, "Ancak henüz daha sezonu kapatmış değiliz. Çok güzel bir yağmur yağdı, tam zamanında yağdı, ilaç niyetine yağdı. Gaziantep'in he tarafında yağıyor. Şu ana kadar yağan yağmur 150 kilo dolayındaydı, bu yağışlarla 200 kiloğramı geçeceğini düşünüyorum" diye konuştu.

KURAKLIKTAN BAHSEDİLEMEZ

Son yağışlarla birlikte kuraklıktan bahsedemeyeceğimizi söyleyen Yılmaz, "Yağışlar çok iyi geldi. Yağış az ancak bir kuraklıktan bahsedemezsiniz" dedi. Şehitkamil Ziraat Odası Başkanı Cuma Yiğit ise yağışların köylünün bayramı olduğunu belirterek, "Çok şükür,yağışlar iyi oldu. Daha önce yağış olmayacak diye bir korku vardı. Ancak şu anda her tarafa yağmur yağıyor" dedi. 'Bu yağışı Ekim ayından bu yana bekliyorduk' diyen Cuma Yiğit, "Yağışlar, bağ-bahçeye, ekine, hububata, herşeye iyi gelir. Toprağın altına su indi. Yani su toprağın 30-40 santim altına indi ve çamur oldu. Biz buna darbız deriz. Yağışlar çiftçinin yüzünü güldürdü. İnşallan devam ederse rekolte yüksek olur" dedi.

Meral KINACILAR