Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin'in bir vatandaşın evine çat kapı giderek iftar yemeği hazırlama mizanseni dün kent gündemini meşgul etti. Doğan Haber Ajansı'nın öğle saatlerinde servise koyduğu haberde Fatma Şahin’in iftar yemeği hazırlamadığı, yemek fabrikasından getirildiği, sadece mizansen olarak TRT’nin de içinde bulunduğu bir görüntünün basına servis yapılmasına siyasiler ve vatandaşlar değişik yorumlar getirdi. Gaziantep İl Müftüsü Ahmet Çelik, Ramazan ve oruç konusunda görüşlerini belirterek "Allah'ın verdiği yiyeceklerden yiyeceğiz, ancak israfa kaçmayacağız. Şatafattan kaçınmalıyız. Allah rızasını iyi gözetmek lazım. İftar bizde bir kültür haline geldi. Oruç kültürü var. Cömertçe ikramlarımızı ortaya koymalıyız. Ancak burada niyet önemli, niyetlere bakmak lazım. Niyet okuyuculuğu yapamayız" dedi. Çelik bu arada oruç tutanların dikkat etmesi gereken kuralları dile getirerek, "yalan söylemek, toplumu kandırmak haramdır. Çünkü yalan söylemek haram kılınmıştır. Yalan söylemek, toplumu kandırmak oruçlu iken de, oruç dışında da haramdır. Gösteriş niyetini atmak lazım. İftar ramazan kültürünü yaşatmak, göstermek lazım. Ancak gösteriş için yapmamak niyetini bozmamak halk rızasından ayrılmamak gerekir" şeklinde konuştu.CHP Gaziantep Milletvekili Mehmet Gökdağ, "İftarların siyasi şov haline getirilmesi doğru değil. Çat kapı gidilmesi hepsi şov" derken, HDP Gaziantep Milletvekili Mahmut Toğrul, "Şatafatlı iftarların,mizansen iftarlar İslam açısından da çok doğru değil" dedi. MHP İl Başkanı Muhittin Taşdoğan, Ak Partili belediye başkanlarının bu mizanseni uzun süredir kullandıklarını ifade etti.

ÇELİK:NİYET ÖNEMLİ

İl Müftüsü Ahmet Çelik, sadece iftarda değil her şeyde aşırıya gittiğimizi belirtti. Çelik, "Allah'ın verdiği yiyeceklerden yiyeceğiz, ancak israfa kaçmayacağız. Şatafattan kaçınmalıyız. Allah rızasını iyi gözetmek lazım. İftar bizde bir kültür haline geldi. Oruç kültürü var. Cömertçe ikramlarımızı ortaya koymalıyız. Ancak burada niyet önemli, niyetlere bakmak lazım. Niyet okuyuculuğu yapamayız" dedi. Bu tür ibadetlerde Allah rızasını gözetmek ve ibadet havasından uzaklaştırmamak gerektiğini söyleyen Çelik, "Mümkün mertebe ibadet çizgisi korunmalı. Ramazan ayı yeme içme değil yedirme içirme ayıdır. Görüp, gözetme ayıdır. Hak rızasını, Ramazan ibadet anlayışını ihmal etmemek lazım. Bu çizgiye dikkat etmek lazım" diye konuştu.

YALAN SÖYLEMEK HARAMDIR

Yalan söylemenin toplumu kandırmanın haram olduğunu dile getiren Çelik, "Yalan söylemek haram kılınmıştır. Yalan söylemek, toplumu kandırmak oruçlu iken de, oruç dışında da haramdır. Gösteriş niyetini atmak lazım. İftar ramazan kültürünü yaşatmak, göstermek lazım. Ancak gösteriş için yapmamak niyetini bozmamak halk rızasından ayrılmamak gerekir" şeklinde konuştu.

GÖKDAĞ: ŞOVA DÖNÜŞTÜRMEMEK LAZIM

Mehmet Gökdağ, İslam dininin en güzel aylarından birinin ramazan ayı olduğunu, bu kıymetli ayda iftarların siyasi malzeme konusu yapılmaması gerektiğini söyledi. Gökdağ, "Şatafatlı görkemli iftarlar, Ramazan ayının anlam ve önemine hizmet etmeyen anlayışlar. Elbetteki iftarlar olur, insanlarda gider ancak bu iftarların siyasi malzeme, siyasi rant haline getirilmemesi gerekir. Bu tür davranışlar en başta bu anlayışın kendisine hakarettir. İftarların siyasi şov haline getirilmesi doğru değil. Çat kapı gidilmesi hepsi şov. İşi şova dönüştürmemek gerekir. insanların inancına saygısızlık yapmamak gerekir" diye konuştu.

TOĞRUL:MİZANSENE DÖKMEK DOĞRU DEĞL

HDP Gaziantep Milletvekili Mahmut Toğrul, şatafatlı iftarların,mizansen iftarların İslam açısından da çok doğru olmadığını söyledi. Toğrul, "Ramazanda ailelerimizi ziyaret etmek, biraraya gelmek hepimizin yaptığı şey. İftar yemekleri buna bir zemin hazırlıyor. Mütevazi iftarlarda biraraya gelmek bizim de kullandığımız yollar. Ancak bunu şatafata, mizansene dökmenin kimseye faydası olmaz, İslamada da faydayı yok. Bu tür mizansenleri, ne yöneticiye, ne partiye, belediye başkanına yakışır bir tutum olarak değerlendirmiyorum. Mizansene dökmenin çok hoş karşılanmaması gerekir. Bunlar doğruda değil. Bu şekilde siyasete ucuz şekilde alet edilmesini doğru bulmuyorum" dedi.

HAKİKATEN KOMEDİ

'TRT kameramanının içeride olması, yemeğin getiriliş biçimi önceden planlanmış olduğunu ortaya koyuyor diyen Toğrul, "Bu tür durumlara düşmemek gerekiyor. Belediye başkanı açısından bunu talihsizlik olarak değerlendiriyorum. Herhangi bir evin kapısını çalıp o eve misafir olabilir, biz bu şekilde bir çok eve gittik.

Belediye başkanı şehrin belediye başkanıdır, hangi aileye giderse gitsin böyle bir ortamda bir belediye başkanına nahoş görüntünün çıkmayacağını düşünüyorum. Niye geldin demezler. Herhangi bir tepkiyle karşılaşmaz. Diyelimki belediye başkanı benim evime gelmiş olsaydı, benimsemesem bile saygısızlık boyutuna düşmezdik. Bu tür mizansallere gerek yok. Gerçekten hakikaten komedi, komik buluyorum" diye konuştu.

Esnaf, aile ve parkları ziyaret ettiklerini dile getiren Toğrul, "Samimi olmak gerekiyor. Halk yeterki sizin samimiyetinize inansın" dedi.

TAŞDOĞAN: ŞIK DEĞİL

Muhittin Taşdoğan, Ak Partili belediye başkanlarının bu mizanseni uzun süredir kullandıklarını belirtti. Taşdoğan, "Mizansen bilgiler bize de ulaşıyor. Türkiye genelinde Ak Partili siyasetçiler bu tür algı operasyonları yapıyorlar, yanlış şeyler. Gideceklerse buyurup gitsin, ama önceden planlamak gösteriş yapmak şık değil. Bu tamamen algı yönetimi. Türkiye'yi algıyla yönetiyorlar oysa Türkiye'yi realiteyle yönetmek gerekiyor" dedi.

MHP olarak gösterişli iftarlardan kaçındıklarını belirten Taşdoğan, "Memleketin hali ortada. Açlıktan intihar eden insanların haberleri çıkıyor. Bu ortamda şatafat gösteriş ne kadar doğru? Nüfusun büyük çoğunluğu asgar ücretli" dedi.

VATANDAŞLAR NELER SÖYLEDİ?

KAŞMER:BİRAZ DİKKAT EDELİM

Ahmet Kaşmer, Ramazan ayında fakir fukaranın gözetildiğini, zenginlerin mallarının zekatını vererek, mallarını temizlediğini belirterek şunları söyledi:"Müslümünlar için Ramazan ayı arınma ayıdır, şaytanların zincirlendiği ayda hiç günah işlenir mi? Şatafatlı ramazan sofraları, insanın nefsini azdırır. Kimi insan evinde kuru pilavla, kuru bir hurmayla orucunu açıyor, kimi insan bolluk içerisinde ne yapacağını şaşırıyor. Hayatın gerçeği. Bilerek veya bileyerek, zengin sofrası kuran insanlarımız günah işliyor. Dinimize göre, sağ elin verdiğini sol el görmemelidir. Biz de bu mübarek ayında reklam ve isim yapmak için zengin iftar sofraları kurmaktan geri kalmıyoruz, nerede kaldı bizim Müslümanlığımız? İsraf dinimize göre haramdır, yapmayın allah aşkına şeytanın zincirlendiği ayda onu sevindimeyelim. Biraz dikkat edelim, insanların hassasiyetlerini göz arı etmeyelim."

ORUÇ:BAŞKAN YANLIŞ YAPMIŞ

Mehmet Oruç: Oya dayalı faaliyetlerden uzak durulması gerektiğine inandığını belirterek, "Eskiden hocalaamız bize, iyilik yapıyorsanız onu kimse görmemelidir. Ama günümüzde gazetecileri de arkasına alarak evler ziyaret ediliyor, insanların yokluğunun üzerinden siyaset yapılıyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, bir eve gitmiş eti bol bir sofra hazırlamış, senin evde kaç kilo et var? başkan çok yanlış yapmış. Daha önceden ayarlanmış deniliyor, eğer bu iddia doğruysa çok üzülürüm" dedi.

GÜNEŞ:MODA OLDU

İsmet Güneş ise, "Bu durum son zamanlarda moda oldu. Yüzde 99’u Müslüman olan ülkede yaşıyoruz. Gösterişe dayalı hayır işleri doğru değildir, haramdır" dedi.

'Gösterişli zengin sofralar ramazan ayında fazlaca kuruluyor, hem insani hem de vicdani olarak rahatsızlık verici durum' diyen Güneş, "Daha dikkatli olmak gerekiyor. Gösterişten sakının diyen allahın kulları olarak, sade yaşamalıyız" dedi. Meral KINACILAR, Salman ERDENE