Gaziantep, Adıyaman, Kilis illerini kapsayan bölgede, hanehalkı tüketim harcamalarında en yüksek payı yüzde 27,4 ile konut ve kira harcamaları alırken, en düşük pay eğitime ayrıldı.

TÜİK Gaziantep Bölge Müdürlüğünden yapılan açıklamada, Hanehalkı Bütçe Araştırması’nın 2012, 2013 ve 2014 yıllarına ait verilerinin birleştirilmiş sonuçlarına göre; Gaziantep, Adıyaman, Kilis illerini kapsayan bölgemizde, hanehalkı tüketim harcamalarında en yüksek payı yüzde 27,4 ile konut ve kira harcamaları aldı. Bu değer ile Gaziantep, Adıyaman ve Kilis illerinden oluşan bölge İstanbul ve İzmir’den sonra konut, kira harcamalarına en yüksek payı ayıran üçüncü bölge oldu.

İKİNCİ SIRADA GIDA VE İÇECEKLER VAR

Açıklamada, Gaziantep, Adıyaman ve Kilis illerinden oluşan TRC1 bölgesinde harcamalar içinde en düşük payın eğitime ayrıldığı belirtildi. Gaziantep, Adıyaman ve Kilis’ten oluşan TRC1 bölgesi, hanehalkı tüketim harcamalarının yüzde 27,4’ünü ilk sırada konut ve kira harcamalarına ayırdı. Bunu ikinci sırada yüzde 23,7 ile gıda ve alkolsüz içecekler izledi. Bölgede, hanehalklarının tüketim amaçlı yaptığı harcamalar içinde ulaştırma harcamasının payı yüzde 15,1, mobilya, ev aletleri ve bakım hizmetleri harcamasının payı yüzde 6,7 oldu. Giyim ve ayakkabı harcamasının payı yüzde 5,5, çeşitli mal ve hizmetler harcamasının payı yüzde 5, lokanta ve otel harcamasının payı yüzde 4,3 oldu. Alkollü içecekler, sigara, tütün harcamasının payı yüzde 3,7, haberleşme harcamasının payı yüzde 3,5, eğlence ve kültür harcamasının payı yüzde 1,9, sağlık harcamasının payı yüzde 1,7 olurken en düşük harcama payını yüzde 1,6 ile eğitim hizmetleri harcaması aldı. LEYLA ÖZEKŞİ POLAT