5. GAPTARIM ve 10. GAPFOOD fuarı kapılarını açtı. 120 firmanın stant açtığı fuarı bu yıl 30 bin kişinin ziyaret etmesi bekleniyor. Ortadoğu Fuar Merkezi'nde açılan 5. GAPTARIM ve 10. GAPFOOD fuarı ile birlikte önemli işbirliği ve anlaşma yapılması planlanıyor.

Açılışını Vali Erdal Ata, AK Parti Milletvekili Nejat Koçer, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, Akort Fuarcılık Genel Müdürü Hülya Akkaya ve davetliler tarafından yapılan 5. GAPTARIM ve 10. GAPFOOD fuarında türkücü Mahmut Tuncer’in jüri üyeliğini yaptığı buzağı güzellik yarışması alkış aldı.

ATA: YENİ TİCARİ İLİŞKİLER KURULACAK

Vali Erdal Ata, bu yılın, mevsim itibariyle bol yağış bekleyen çiftçilere, tarım ve hayvancılıkla uğraşan tüm üreticilere hayırlı uğurlu ve bereketli bir yıl olmasını temenni ederek, “İlimiz tarım ve hayvancılık ürünleri için işleme, paketleme, dağıtım ve ihracat alanında önemli bir merkez konumundadır. Bu nedenle inanıyorum ki, ilimizde düzenlenen bu fuarlar, ülkemiz ve bölgemize önemli faydalar sağlayacak. Birbiri ile yakın ilişkileri bulunan Tarım, Tarım Teknolojileri, Hayvancılık ve Gıda sektörlerinin tüm taraflarını bir araya getirerek, bilgi alışverişini ve yeni ticari ilişkiler kurulmasını sağlayacak" dedi.

KOÇER: FUARLAR ŞEHRİ GAZİANTEP

Gaziantep’in Fuarlar şehri olma yolunda hızla ilerlediğini kaydeden Milletvekili Nejat Koçer ise, “Tarımda 2023 vizyonu hedefimiz, sürdürülebilir tarımsal büyümesini devam ettiren, Tarımsal Gayrisafi Yurtiçi Hasılası 150 milyar dolara ulaşmış, tarımsal ihracatı 40 milyar doları aşmış parçalı arazilerini birleştirerek 14 milyon hektar alanda arazi toplulaştırmasını tamamlamış, 8,5 milyon hektarlık sulanabilir alanın tamamı modern sulama teknikleriyle suya kavuşmuş, bir Türkiye” şeklinde konuştu.

TOPÇUOĞLU: PAZAR PAYLARI ARTIYOR

Sanayi Odası Meclis Başkanı Mustafa Topçuoğlu, Gaziantep'in Türkiye'nin en önemli metropollerinden birisi olduğunu söyledi. Fuarların pazar paylarının artması için son derece önemli olduğunu belirten Topçuoglu, "Gazianteh bölgenin ve ülke ekonomisinin üretim merkezi. Cografi konumunun getirdiği avantajlarla düzenlenen fuarlar özellikle Uzakdoğu pazarları için imkanlar sağlıyor. Projelerin hayata geçirilmesi için atılan her adım, önemli bağlantıları da beraberinde getiriyor" dedi.

120 FİRMA TEMSİL EDİYOR

Temsil edilecek marka ve firma sayısının yaklaşık 120 olduğu 5. Gaptarım Tarım, Tarım Teknolojileri ve Hayvancılık Fuarı ve 10. GAPFOOD Gıda Fuarlarında, tarım makinaları, traktör ve ekipmanları, hayvansal üretim makineleri ve gıda ürünlerinin sergilendiğini anlatan Topçuoğlu, “Fuara başta Gaziantep’ten olmak üzere; Adana, Afyon, Amasya, Ankara, Antalya, Bitlis, Bursa, Diyarbakır, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Konya, Kocaeli, Malatya, Mersin, Sakarya, Siirt, Şanlıurfa ve Trabzon illerinden firmalar katılıyor. Fuarımızı yaklaşık 30 bin kişinin ziyaret etmesini bekliyoruz. GAPFOOD Tarım Fuarımızda çiftçilerimizin ihtiyaç duyduğu ürünler, hizmetler ve teknolojiler yer almaktadır. GAPTARIM sadece Gaziantep’e değil, adından da anlaşıldığı gibi tüm GAP bölgesine hitap eden bir fuardır. Bölgeden pek çok noktadan yapılan organize seferlerle binlerce çiftçi bu önemli buluşmaya gelerek her türlü tarımsal faaliyetlerini ve ürünlerini sergileme imkanı bulabiliyorlar. Aynı zamanda fuara gelen çiftçilerimiz, ziyaretçilerimiz tarımla ilgili yeni teknolojileri görme fırsatı da yakalıyorlar" diye konuştu.

EKONOMİYE ÖNEMLİ KAZANIM

Ortadoğu ülkeleri, AB ülkeleri ve Afrika ülkeleri başta olmak üzere dünyanın birçok ülkesine Gaziantep'ten gıda ürünleri ihracatı yapıldığını vurgulayan Topçuoğlu, “Gaziantep'in hububat, bakliyat ve tarımsal sanayi ürünleri ihracatı 2013 yılında 1 milyar 580 milyon dolara ulaşmıştır. Geçen yıla göre artış oranı yüzde 3,6’dır. En çok ihraç edilen gıda ürünleri, bitkisel yağlar, buğday unu, bisküvi, pasta, makarna, kakaolu mamuller, şeker ve şeker mamulleri ve margarindir.Gıda sektörü Gaziantep ekonomisinde tekstilden sonra en önemli sektördür. Gaziantep tarımsal üretim anlamında çok yüksek kapasiteye sahip olmamakla birlikte, sanayisinin gelişmesi sebebiyle çevre illerde üretilen ürünlerin işlenmesi burada gerçekleşmekte ve ekonomiye kazandırılmaktadır” şeklinde konuştu.

YILMAZ: BAŞARI HİKAYELERİ YAZILIYOR

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İbrahim Yılmaz ise, gittiği fuarlardan örnek verdi. Fuarların kentin ekonomisine ciddi katkılar sağladığına dikkat çeken Yılmaz, "Bu kentte başarı hikayeleri yazılıyor. Gaziantep'te sanayici büyüdükçe bu fuarlara sahip çıkmak lazım. Önümüzdeki yıllarda herkesin bu fuara katılmaları bekleniyor" dedi. Akort Yönetim Kurulu Başkanı Hülya Akkaya da Türk tarımının modern tarım teknolojileri, bilinçli yatırımlar ve doğru uygulamalar ile daha iyi noktalara geleceğini belirterek, fuarın düzenlenmesine katkı sağlayan kurum ve kuruluş temsilcilerine teşekkür etti. Ortadoğu Fuar Merkezindeki fuar 9 Şubat'a kadar açık kalacak.

LEYLA ÖZEKŞİ POLAT