İhracat rakamları açıklandı. Gaziantep’ten 2014 yılında yüzde 2,5 artışla toplam 6 milyar 641 milyon 306 Bin Dolarlık ihracat gerçekleştirildi. Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu, "2014 yılını hedeflerimize çok yakın bir rakamla kapattık. En büyük ihracat pazarlarımız arasında yer alan ülkelerde sorunlar yaşanmasıydı, Gaziantep yıl sonunda ihracat hedefini rahatlıkla aşabilirdi" derken, Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, Gaziantep yine farkını gsöterdi. Gaziantep'in ihracatı ise %2.5 oranında ki artışla 6 milyar 641 milyon 306 bin dolar olmuştur" dedi.

HEDEFLERE YAKLAŞTIK

Gaziantep’ten 2014 yılında yüzde 2,5 artışla toplam 6 milyar 641 milyon 306 Bin Dolarlık ihracat gerçekleştirildi.

Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu, "Gaziantep ihracatı, bir önceki yıla göre yüzde 2,5 oranında arttı. 2013 yılında Gaziantep’ten 6 milyar 476 milyon 656 bin Dolarlık ihracat yapılmıştı. 2014 yılını hedeflerimize çok yakın bir rakamla kapattık. En büyük ihracat pazarlarımız arasında yer alan ülkelerde sorunlar yaşanmasıydı, Gaziantep yıl sonunda ihracat hedefini rahatlıkla aşabilirdi. Keskin küresel rekabet ortamında başarı hikayesi yazmaya devam eden bütün ihracatçılarımıza ve bunda büyük emeği olan tüm çalışanlarına teşekkür ederim" dedi.

Konukoğlu, Türkiye’de en fazla ihracat yapan altıncı il konumunu koruduklarını ifade ederek, Aralık rakamına ilişkin şu bilgileri verdi:"2014 yılının Aralık ayında yapılan ihracat ise bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 5,8 oranında artarak 617 milyon 63 bin Dolar olarak gerçekleşti. Böylelikle Gaziantep yüzde 5,8 oranla, ilk 10 il arasında ihracatını en fazla artıran ikinci il olmayı başardı. 2013 yılı Aralık ayında ise Gaziantep’ten 583 milyon 341 bin Dolarlık ihracat yapılmıştı."

BAŞARI HİKAYESİ

Dünyada sadece büyük ekonomilerde büyümenin istikrar gösterdiğini, diğer taraftan AB’de durgunluğun devam ettiğini, Japonya’da resesyonun ve bölgesel pazarlarda talep düşüşünün yaşandığı bir yılın geçirildiğini belirten Konukoğlu, özellikle çevre ve komşu ülkelerdeki sorunların Türkiye’nin ihracatını olumsuz etkilediğine dikkat çekti. GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu şunları kaydetti:

"Her şeye rağmen ihracatçılarımız, Gaziantep’in ihracatını artırmak için var güçleriyle çalıştılar. Sene sonuna kadar bu performansı bütün sıkıntılara rağmen devam ettirdiler. İhracat rakamları üç dört ay dışında yıl genelinde pozitif bir seyir izledi, rekor kırdığımız ay bile oldu. 2014 yılını hedeflerimize çok yakın bir rakamla kapattık. En büyük ihracat pazarlarımız arasında yer alan ülkelerde sorunlar yaşanmasıydı, Gaziantep yıl sonunda ihracat hedefini rahatlıkla aşabilirdi. Keskin küresel rekabet ortamında başarı hikayesi yazmaya devam eden bütün ihracatçılarımıza ve bunda büyük emeği olan tüm çalışanlarına teşekkür ederim."

GAZİANTEP’İN GÜCÜNE İNANIYORUZ

Türkiye’nin yüksek oranlı ve sürdürülebilir büyüme gerçekleştirmesi gerektiğine işaret eden Konukoğlu, ihracatın büyümeye pozitif katkısını artırmak için Gaziantep olarak ellerinden gelen desteği vereceklerini kaydetti. "Gaziantep’in ekonomik gücüne ve girişimci ruhuna inanıyoruz. Yeni yılda ihracat çıtasını daha da yükseltecektir" diyen Konukoğlu, son 25 yılda Türkiye ihracatı 13 kat artarken, Gaziantep ihracatının 56 kat artış gösterdiğinin altını çizdi.

Sanayide ve ihracatta yüksek katma değer yaratarak, ihracatın daha karlı hale getirilmesi gerektiğini belirten Adil Konukoğlu, "Firmalarımız inovasyon ve Ar-Ge’ye daha fazla yatırım yapan, teknolojide yoğun üretimi öne çıkaran, ihracatlarını daha iyi tasarımla daha güçlü markalarla geliştiren bir konuma ulaşmalılar" diyerek, yeni yılda izleyecekleri yol haritasını belirtti. Konukoğlu, 2015 yılının hayırlı ve başarılı geçmesini dileyerek sözlerini tamamladı.

İHRACATÇILAR DÜNYA PAZARLARINI ÇOK İYİ TANIYOR

İhracat kültürünün Türkiye’de ve özellikle bölgemizde önemli oranda geliştiğini ifade ederek 2014 yılı ihracat rakamlarını açıklayan Çıkmaz, 2015 yılında dünya pazarlarını artık çok iyi tanıyan ihracatçıların daha etkin ihracat yapabilmek için çalışacaklarını ifade etti. Çıkmaz, “Birliklerimizce 2014 yılında, 2013 yılına oranla %3,7’lik düşüşle toplam 9 milyar 10 milyon 903 bin $’lık ihracat kayda alınmıştır. Aynı yılda, diğer İhracatçı Birlikleri adına ise toplam 806 milyon 9 bin $’lık ihracat kayda alınmıştır. Böylece Birliğimiz ihracat kayıt işlem hacmi, %2,1’lik düşüşle 9 milyar 816 milyon 912 bin $’olmuştur.” dedi.

ORTADOĞU YİNE İLK SIRARA

Ortadoğu pazarının önemli bir pazar olduğuna da dikkat çeken Başkan Çıkmaz, 2014 yılında 188 ülkeye ihracat gerçekleştirildiğini belirterek ihracatın ilk sırasında Ortadoğu ülkelerinin yer aldığını belirterek, “Bölgemiz ihracatında Orta Doğu Ülkeleri % 60,2 pay ile ilk sırada yer almakta, AB Ülkeleri %16,1 pay ile ikinci ve Afrika Ülkeleri %8,8 pay ile üçüncü sırada bulunmaktadır. Toplam 188 ülkeye ihracat gerçekleştirilmiş olup bu ülkelerden Irak, Suriye, Suudi Arabistan, ABD, İtalya, İran, Almanya, İngiltere, Libya ve Belçika Bölgemiz ihracatında ilk sıralarda yer alan ülkelerdir.” dedi.

2014 yılının en çok ihracatı yapılan ürünleri hakkında da bilgi veren Çıkmaz “2014 yılı içerisinde ihracatçılarımızın ihraç ettiği ürünler arasında halı, kumaşlar, iplikler, pastacılık ürünleri, plastikler ve mamulleri, bitkisel yağlar, değirmencilik ürünleri, demir çelik mamulleri, dış giyim ve diğer gıda müstahzarları Bölgemizden en çok ihracatı gerçekleştirilen ürünler olmuştur.” dedi.

GAZİANTEP FARKI

Gaziantep’in sanayideki öneminin ihracatta da önemli bir noktada olduğuna dikkat çeken Çıkmaz, 2014 rakamlarına bakıldığında Gaziantep’in %2.5 oranında ki artışla 6 milyar 641 milyon 306 bin dolarlık ihracatının dikkat çekici olduğunu belirterek “Güneydoğu Anadolu Bölgesinin lokomotif ili olan Gaziantep, 2014 yılında 6 milyar 641 milyon 306 bin $ ihracat ile Türkiye’nin en çok ihracat yapan altıncı ili konumundaki yerini almıştır. Halı, hububat-bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri, tekstil ve hammaddeleri, kimyevi maddeler ile demir ve demir dışı metaller ilimizin ihracatında önde gelen sektörlerdir.” dedi. Bülten

***