Sanayi Odası Başkanı Adil Konukoğlu, "Eylül ayında önemli bölümü bayram tatili kaynaklı işgücü kaybı, ihracat tempomuzu aşağı çekti. Bu işgücü kaybı olmasa, daha fazla ihracat yapmış olurdu" derken, Ticaret Odası Başkanı Eyüp Bartık, "Erbil’le başlattığımız ve şimdi Tahran’la devam edeceğimiz GTO yurt dışı ticaret ofisi ihracatımızın artırılması için önemli bir nokta olacak" dedi. GAİB Başkanı Abdulkadir Çıkmaz ise, "İhracattaki düşüş moralimizi bozmamalı, aksine bizleri kamçılamalıdır. Şimdi daha çok ihracat için daha çok dünya turu yapacağız" dedi.

KONUKOĞLU: BAYRAM TATİLİNİN ETKİSİ OLDU

Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Sani Konukoğlu, şehrin bu yıl Eylül ayı ihracatının geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5,6 oranında düştüğünü belirterek, "Ocak-Eylül 2016 dönemi dikkati alındığında Gaziantep ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre binde 3 oranında azaldı ve 4 milyar 567 milyon 964 bin dolar olarak gerçekleşti. Ağustos ayı normal şartlarda birçok sektörde ölü dönem olmasına rağmen yüzde 9,6 artış gerçekleştirmiştik. Eylül’de ise önemli bölümü bayram tatili kaynaklı işgücü kaybı, ihracat tempomuzu aşağı çekti. Bu işgücü kaybı olmasa, daha fazla ihracat yapmış olurduk.İnşallah Ekim ve Kasım ayları çok daha verimli geçecek, artış trendini istikrarlı şekilde sürdüreceğiz" dedi.
Konukoğlu, dünya ticaretinin bu yıl beklenenden daha düşük hızda büyüdüğüne işaret ederek, "Rakiplerimizden her zaman bir adım önde olmak için ihracatı geliştirecek destek politikaları aktif şekilde sürdürülmelidir. Bizler ihracat ordusunun birer neferi olarak, ülkemizin ve şehrimizin ihracat performansını artırmak için azimle çalışmalarımıza devam edeceğiz” diye konuştu.

BARTIK:HEDEFLER BÜYÜK

Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Başkanı Eyüp Bartık, Gaziantep’in Eylül ayı ihracatının geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5,6 düşmesiyle ilgili, “Gaziantep’in hedefleri büyük, bu hedefler için çalışıyoruz” dedi.
Gaziantep'in Eylül ayında geçen yıla görü yüzde 5.6 oranda düşüşle 483 milyon 421 bin dolarlık ihracat yaptığını belirten Bartık, bunda Kurban bayramının uzun sürmesinin de etkili olduğunu söyledi. İş dünyasının ihracatın artırılması için yoğun bir şekilde çalıştığını belirten Bartık, "Erbil’le başlattığımız ve şimdi Tahran’la devam edeceğimiz GTO yurt dışı ticaret ofisleri aracılığıyla iş alemine hizmet etmeye devam edeceğiz. Bu ofis hem İran pazarı hem de Türki Cumhuriyetlere ihracatımızın artırılması için önemli bir nokta olacak" dedi. İhracatta ilk 10 şehir arasında yıl bazında 6’ncı, ay bazında da 5’nci olduklarını anlatan Bartık, sene sonunda yıl bazında da 5’nci olmayı arzuladıklarını kaydetti.

ÇIKMAZ: DAHA ÇOK DÜNYA TURU

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birliklerinden (GAİB), bu yılın Ocak-Eylül döneminde 5 milyar 708 milyon 580 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildi. GAİB Koordinatör Başkanı Abdülkadir Çıkmaz, ihracatın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7 düştüğünü belirtti.
Zorlu bir süreçten geçtiğimizi belirten Çıkmaz, "Önemli olan bu süreci elbirliğiyle atlatabilmemizdir. İhracattaki düşüş moralimizi bozmamalı, aksine bizleri kamçılamalıdır. Şimdi daha çok ihracat için daha çok dünya turu yapacağız” dedi.

TEKSTİL İLK SIRADA

Farklı kalem ürünlerden ihracat yaptıklarını hatırlatan Çıkmaz, ihracat içerisinde en fazla payı tekstilin aldığını ifade etti. Tekstil ihracatının geçen yıla göre yüzde 10,3 düştüğünü anımsatan Çıkmaz, geçen yıl 2 milyar 172 milyon 277 bin dolar olan tekstil ihracatının bu yılın aynı döneminde 1 milyar 949 milyon 288 bin dolara gerilediğini kaydetti. Halı ihracatının ise geçen yılın aynı takvimine göre yüzde 8,5 düştüğünü anlatan Çıkmaz, “Geçen yıl 1 milyar 19 milyon 847 bin dolar olan halı ihracatımız bu yıl 933 milyon 106 bin dolar oldu. Hububat bakliyat ve yağlı tohumlar ihracatımız ise geçen yıl 1 milyar 482 milyon 515 bin dolarken, bu yılın aynı döneminde yüzde 0,3 düşerek 1 milyar 477 milyon 915 bin dolar oldu. Kuru meyve ihracatımız da geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 16,8 arttı. Geçen yıl 133 milyon 730 bin dolar olan kuru meyve ihracatımız bu yıl 156 milyon 256 bin dolara yükseldi. Diğer ihracatlar ve diğer birlikler adına yapılan satışlarla ocak-eylül ihracatımız 6 milyar 72 milyon 859 bin dolar oldu” ifadelerini kullandı.

GAZİANTEP YERİNİ KORUDU

GAİB Koordinatör Başkanı Çıkmaz, bölge ihracatında Ortadoğu ülkelerinin yüzde 55 payla ilk sırada yer aldığını ifade ederken, AB ülkelerinin yüzde 18,4 payla ikinci ve Afrika ülkelerinin de yüzde 11,1 payla üçüncü sırada yer aldığını sözlerine ekledi.
Çıkmaz, Gaziantep'in 2016 yılı Ocak-Eylül döneminde 4 milyar 567 milyon 964 bin dolar ihracatla Türkiye’nin en çok ihracat yapan altıncı ili konumundaki yerini kuruduğunu da sözlerine ekledi. Başkan Çıkmaz, Gaziantep’ten en çok ihracat yapılan ürünlerin de hububat-bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri, tekstil ve hammaddeleri, halı, kimyevi maddelerle ağaç ve orman ürünleri olduğunu kaydetti. Bülten