TİM’in Türkiye’nin 2023 İhracat hedefleri doğrultusunda ihracatçı firmaları bilgilendirmek amacıyla kurduğu ‘TİMAKADEMİ’ şehirler turunun ilk durağı Gaziantep oldu. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, "TEB’le beraber İstanbul ve İzmir’den sonra 3.sü Gaziantep’te olmak üzere girişim evi açacağız. Burada her türlü danışmanlık hizmeti verilecek. Girişim evlerinin ihracata katkısı olacak. Girişim evi ile Gaziantep’in girişimci kalitesi de artacaktır” dedi. GAİB Koordinatör Başkanı Abdülkadir Çıkmaz ise, 2023 hedefi için siyasi istikrara ihtiyaçları olduğunu söyledi.

TİM tarafından organize edilen ‘2023 İhracat Stratejisinde Gaziantep ve Markalaşma’ konulu seminer, Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birliklerinde gerçekleştirildi.. Anadolu’nun 10 değişik kentinde bilgilendirme seminerleri düzenlemeyi planlayan TİMAKADEMİ, Gaziantepli üretici ve ihracatçı firmaları Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birliklerinde bir araya getirdi.

ŞENEL: BAŞARI TESADÜF DEĞİL

Ekonomi Bakanlığı Müsteşarı İbrahim Şenel başarıların tesadüf olmadığına dikkat çekerek, ”Doğru programlar başarıyı getirdi. 2008’den bu yana Dünyada finansal kriz süreci yaşanıyor. Bir tarafta ABD diğer tarafta Avrupa’nın ekonomik durgunluğu ne zaman sona erecek bilmiyoruz. Ülkemizdeki yatırımların Avrupa kaynaklı olması bizim bu süreci dikkatle izlemimize sebep oluyor. Avrupa toparlanırsa bizim Avrupa’ya ihracatımızda artacaktır. Bu yıl 166 milyar dolarlık ihracat hedefimize ulaşacağımıza inanıyoruz” dedi.

BÜYÜKEKŞİ: ARGE'YE ÖNEM VERİLMELİ

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ise konuşmasında şunları söyledi: ”Bizim daha önce dile getirdiğimiz ihracata dayalı büyüme hedefi devlet politikası haline getirildi.. Bunun için AR-GE ve İnovasyon’a önem verilmeli. Katma değeri yüksek ürünlere yönelmeliyiz. TİM olarak firmalarımızın 2023 yılına kadar ne yapmaları gerektiğine dair senaryo oluşturuyoruz. TİM olarak her zaman ihracatçılarımızın yanındayız. Gaziantep, Türkiye’nin Ortadoğu’ya açılan kapısıdır. Gayri Safi Milli hasıladan yüzde 2.3 (17 Milyar Dolar) pay almaktadır. Gaziantep ihracat artışında her zaman birinci olmuştur. İlk 4 ayda yüzde 8’lik bir artış sağladı bu da ülke ortalamasının üzerinde bir artıştır. İhracatı sadece miktar olarak değil, fiyat olarak da artırmalıyız. Bunun için Türkiye markası için çalışmalarımız var”

START VERDİK

TİM olarak Türkiye’de İnovasyon Haftası düzenleyeceklerini de belirten Büyükekşi, “İlki İzmir’de, ikincisi Ankara’da, üçüncüsü Gaziantep’te olmak üzere Türkiye inovasyon haftası düzenleyeceğiz. Bu toplantılara çevre illerden iş adamları, üniversite ve öğrencileri de bir araya getireceğiz. İnovasyon geliştirme programına start verdik. 5 farklı kategoride başvuran şirketlere inovatif eğitim verilecek. Şu ana kadar 300 firma başvuruda bulundu Başvuru için 30 Mayıs son gün dereceye giren firmalar aynı zamanda Avrupa’da yarışacak. TEB’le beraber İstanbul ve İzmir’den sonra 3.sü Gaziantep’te olmak üzere girişim evi açacağız. Burada her türlü danışmanlık hizmeti verilecek. Girişim evlerinin ihracata katkısı olacak. Girişim evi ile Gaziantep’in girişimci kalitesi de artacaktır” şeklinde konuştu.

ÇIKMAZ: ÖNEMLİ BİR TOPLANTI

Seminer, Soma’da maden faciasında hayatını kaybeden maden işçilerinin anısına saygı duruşunda bulunulmasının ardından başladı.

Seminerin açılış konuşmasını yapan GAİB Koordinatör Başkanı Abdülkadir Çıkmaz, “İhracatın önünü açmak üzere bu toplantılara başlıyoruz. 2023 hedeflerine ulaşmak için gerek ekonomi, gerekse de siyasi istikrara ihtiyacımız var. Hedeflere ulaşmak için inovasyon ve markalaşmaya çok önem vermemiz ve katma değeri yüksek ürünlere yönelmemiz gerekiyor” dedi.

ATA: BÜYÜYEN BİR ŞEHİR:

Vali Erdal Ata da Gaziantep'in Türkiye ortalamasının üzerinde büyüyen bir şehir olduğunu vurguladı. Türkiye'nin 500 milyar dolar ihracat hedefine kentin 30 milyar dolarla katkı sağlamayı hedeflediğini belirten Ata, "Gaziantepli girişimcilerin bu rakamı rahatlıkla yakalayacağına inanıyorum" dedi. İhracattaki önemli sorunlardan birisinin katma değeri düşük ürünler olduğunu hatırlatan Ata, buna çare bulunması gerektiğini vurguladı.

ÜNVERDİ BİLGİ VERDİ

Gaziantep Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Adnan Ünverdi, “AR-GE, inovasyon ve nanoteknolojinin hedef olarak konulduğu, markalı ve katma değerli ürünler üreten bir sanayi vizyonuyla üretmeye devam ediyoruz” dedi. Ünverdi yaptığı konuşmada, Gaziantep’in zoru başarmanın sevdalısı olan bir kent olduğunu belirterek, “2005 yılında, “Şehir Pazarlaması” anlamında da Türkiye'de ilk ve tek örnek olan Marka şehir Gaziantep Projesinden bahsetmek istiyorum. Projeyi hazırlayan, şuanda Gaziantep milletvekili, o dönemde GSO Yönetim Kurulu Başkanı olan Nejat Koçer’in ekibinde yer aldım. GSO tarafından başlatılan proje, şehrin kendiliğinden markalaşan bazı değerlerini öne çıkararak şehri yurt içi ve yurt dışında bir cazibe merkezi haline getirmek, yatırımcıları kente çağırmak üzere hayata geçirildi. Marka şehir kavramı, kabına sığmayan Gaziantep'in “vizyon” projesidir. Bu kavram şehrimizin geleceğine atılan bir adım, önüne açılan yeni bir ufuktur” dedi.

ORTAK AKIL ÖNEMLİ

Şehrin başarısının ortak akılı kullanmasından geldiğini kaydeden Ünverdi, “Şehrin oda başkanları, karar veren kurumları ortak hareket ediyoruz. Bunun sonucunda başarı geliyor. Komşu ilimiz Kilis ile, Polaeteli-Şahinbey OSB projesi var. Projeyle Gaziantep ve Kilis sınırında ortak OSB kurulacak. Polateli-Şahinbey OSB’de planlama ve yer seçim çalışması tamamlandı. Yani her şey Gaziantep için olduğu zaman kimse farklı bir şey konuşmuyor” dedi.

KİMLER KATILDI ?

GAİB Konferans Salonunda düzenlenen seminere, Gaziantep Valisi Erdal Ata, Ekonomi Bakanlığı Müsteşarı İbrahim Şenel, Gaziantep Milletvekili Nejat Koçer, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, GAİB Başkanı Abdülkadir Çıkmaz, Pegasus Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı, Vodafone Türkiye CEO’su Gökhan Öğüt,Finansal Kurumlar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Şahan, HSBC Türkiye, Kurumsal ve Ticari Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Virma Sökmen ve Ekonomi Profesörü Prof. Dr. Kerem Alkin konuşmacı olarak katıldılar. LEYLA ÖZEKŞİ POLAT