Gaziantep V alisi Erdal Ata, Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır'a, ihracaatta başarılı olduklarını, ancak aynı başarıyı eğitimde sağlayamadıklarını söyleyerek "Kentimiz hem çok göç alıyor, hem de gizli bir nüfus artışı var. Açık liseler dahil olmak üzere 552 bin öğrencimiz var. Tabi derslikler, okul, öğretmen açıklarımız var" dedi.

İHRACATTA BAŞARILIYIZ

AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ve AK Parti milletvekilleri ile birlikte Vali Erdal Ata'yı ziyaret etti. Vali Ata, geçen yıl 6,7 milyar dolarlık ihracatlarının olduğunu belirterek, “Dünyanın aşağı yukarı 177 ülkesine mal satıyoruz. Gaziantep gerçekten ekonomisiyle, ticaretiyle, kültürüyle çok önemli bir kentimiz” dedi.

9 BİN 300 DERLİK YAPMAMIZ GEREKİYOR

Ata, bu başarının yanında bazı sorunların da olduğunu belirterek, "Özellikle eğitimle ilgili çok ciddi sorun yaşıyoruz. Kentin hem çok göç alması, hem de gizli bir nüfus artışı olması sebebiyle, açık liseler dahil olmak üzere 552 bin öğrencimiz var. Bunların 2 bini açık okullarda, 500 bini de normal eğitime devam ediyor. Tabi derslikler, okul, öğretmen açıklarımız var. Ana okullarında derslik başına 23 öğrenci, ilk ve ortaöğretimde 44, imam hatip ortaokullarında 22, Anadolu, fen, sosyal bilimler liselerinde ders başına 33 öğrenci düşüyor. İmam hatip liselerinde 30, meslek liselerinde 49 öğrenci düşüyor. Bizim hedefimiz 9 bin 300 derslik yapmak. Bunları yaptırdığımız takdirde okullarımızın derslik ihtiyacı kalmayacak. Ama buna rağmen, her yıl ortalama 700-800 derslik yaptırmak zorundayız. Çünkü her sene artan öğrenci sayısını ancak bu şekilde karşılayacağız" diye konuştu.

"NE KADAR BÜYÜK BİR DEVLET OLDUĞUMUZU GÖSTERİYOR"

Bakan Bozkır ise, "Her şeyin muhakkak ki bazı sıkıntıları vardır. Ama bir yerde dünyaya buradan mesaj veriyoruz. Bin kişinin, 3 bin kişinin aylarca tartışıldığı Avrupa ülkelerinde, biz bugün neredeyse 2 milyona yakın insanı misafir ediyoruz ve bu anlamda herhalde ne kadar büyük bir büyük devlet olduğumuzun, büyük bir tarihi geçmişimizin olduğundandır herhalde. Bu açıdan inşallah önümüzdeki dönemde bu sorunun da çeşitli çözüm yollarıyla daha azaldığı ve paylaşımın arttığı bir dönem yaşayacağız" şeklinde konuştu. Haber Merkezi/İHA