(İHA) - Güneydoğu Anadolu Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumları ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, 2014 yılı Olağan Mali Genel Kurul Toplantısı GAİB hizmet binasında yapıldı.
Dünyanın bütün ülkelerinde tanıtım faaliyetleri yürüttüklerini ifade eden Güneydoğu Anadolu Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumları ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mahsum Altunkaya 2015 yılı sonuna kadar etkinliklere devam edeceklerini açıkladı.
GAİB hizmet binasında gerçekleştirilen Güneydoğu Anadolu Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumları ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, 2014 yılı Olağan Mali Genel Kurul toplantısında divan başkanlığına Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Koordinatör Başkanı Abdülkadir Çıkmaz, kâtip üyeliklere ise Fahrettin Aslan ve Özgür Atakan seçilirken, toplantıya Güneydoğu Anadolu Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumları ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mahsum Altunkaya, Başkan Yardımcısı Celal Kadooğlu, Mesut Acar, üyeleri Şahin Batallı, M.Surur Aydın, Ahmet Tiryakioğlu, Ali Çoban, Selami Memiş, Murat Unat, Kemal Çakmak ve Seyyid Yusuf Akan ile Ekonomi Bakanlığı adına Hacer Aydemir, Türkiye İhracatçı Meclisi (TİM) adına Merve Yıldız Güler, GAİB Genel Sekreteri Fatih Yumuş ve birçok sayıda birlik üyesi katıldı. 2014 yılı ihracat rakamları, yıllık nispi ödeme ve ek nispi ödeme miktar ve oranları, bilanço gelir-gider hesapları, denetim kurulu raporu, yönetim kurulu ve denetim kurulunun ibrası yapıldığı toplantıda yapılan oylamada kararlar oy birliğiyle kabul edildi.
Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumları ve Mamulleri İhracatçı Birliği’nin 2014 yılında yüzde 2 milyar 80 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini belirten Başkan Mahsum Altunkaya, “Birliğimiz sektörde Türkiye çapında en fazla ihracat yapan İhracatçı Birliğidir. Yaklaşık 6,7 milyar dolarlık ülke ihracatının yüzde 31’i birliğimizce gerçekleştirilmiştir” dedi.
2014 yılı faaliyet döneminde birlikçe gerçekleştirdiklerine de dikkat çeken Başkan Mahsum Altunkaya, çalışmalar hakkında da bilgi vererek, şöyle devam etti:
“İhracat işlemlerinin daha hızlı ve sağlıklı yapılabilmesi için gerekli önlemlerin alınması amacıyla, üyelerimizin görüş ve önerileri doğrultusunda ilgili makamlar nezdinde gerekli girişimlerde bulunulmuştur. Başkanlığı Yönetimi Kurulu Üyemiz Şahin Batallı tarafından, sekretarya hizmetleri ise Genel Sekreterliğimizce yürütülen Hububat Bakliyat Yağlı Tohumları ve Mamulleri Sektör Kurulu’nun değerlendirmeleri kapsamında sektörle ilgili ulusal politikaların belirlenmesi ve sorunların çözülmesi yönünde çalışmalar gerçekleştirilmiştir. Ayrıca Ekonomi Bakanlığı’nca, yürütülen iki adet URGE Projesi de yürütülmektedir. Bu projeler çerçevesinde Amerika Birleşik Devletleri ve Fransa pazarlarına yönelik yurtdışı pazarlama faaliyetleri düzenlenmiştir.”

MBTG 7 KITADA TANITIM FAALİYETİ GÖSTERİYORYeni pazar arayışlarında Makarna Bulgur Bakliyat ve Bitkisel Yağlar Tanıtım Grubunun önemli rol oynadığına da dikkat çeken ve 7 Kıta’da tanıtım faaliyetlerini sürdürdüklerini belirten Başkan Altunkaya, Makarna, Bulgur, Bakliyat ve Bitkisel Yağlar Tanıtım Grubu’nun (MBTG) da 2014 yılında Rusya, Birleşik Arap Emirlikleri, Japonya, Çin, Tayland, Brezilya, ABD ve Fransa’ da ki fuarlara katıldığını dile getirerek, Aralık 2014’te yeni hedefler belirleme ve bu hedeflere ulaşma yolunda izlenecek strateji ve eylem planlarının belirlenmesi amacıyla Hatay’da geniş katılımlı bir Çalıştay gerçekleştirdiklerini vurguladı.